Kesihatan

Hematoma: Punca, Gejala, Jenis dan Rawatan

Hematoma boleh berlaku kerana kerosakan pada salah satu saluran darah yang lebih besar di dalam badan. Hematoma boleh kelihatan seperti lebam. Namun, lebam berlaku kerana kerosakan pada saluran darah kecil. Ketahui lebih lanjut mengenai apa itu hematoma dan maklumat lain di sini.

Baca juga: Pendarahan semasa Kehamilan Awal? Ayuh, kenal pasti puncanya

Apa itu hematoma?

Hematoma adalah penumpukan darah yang tidak normal di luar saluran darah. Ini boleh berlaku kerana dinding saluran darah, arteri, urat, atau kapilari rusak, menyebabkan darah menyebar ke tisu-tisu di mana tidak seharusnya.

Hematoma boleh berlaku di mana sahaja di badan. Keadaan ini serupa dengan pendarahan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai perbezaan asas.

Pendarahan itu sendiri merujuk kepada pendarahan yang berlaku. Manakala pada hematoma, darah biasanya mempunyai gumpalan.

Apakah penyebab hematoma?

Penyebab umum hematoma adalah kecederaan atau trauma. Kerosakan pada dinding saluran darah dapat menyebabkan kebocoran darah, yang dapat menyebabkan genangan darah keluar dari saluran darah.

Keadaan ini tidak selalu disebabkan oleh kecederaan yang teruk. Kerana, beberapa orang mengalami hematoma di bawah kuku kaki kerana cedera ringan, seperti jari kaki tersendat.

Punca lain dari hematoma adalah kecederaan yang lebih serius, seperti kecederaan akibat kemalangan kereta atau jatuh. Sebaliknya, trauma pada tisu juga boleh disebabkan oleh bersin yang berterusan atau pergerakan lengan atau kaki yang tidak dijangka.

Apabila terdapat kerosakan pada saluran darah, kebocoran darah ke tisu sekitarnya dapat terjadi. Darah cenderung menggumpal atau menggumpal. Semakin besar pendarahan yang berlaku, semakin banyak bilangan gumpalan hematoma yang terbentuk.

Faktor risiko hematoma

Berdasarkan Jaring PerubatanTerdapat keadaan atau ubat tertentu yang boleh menyebabkan hematoma, termasuk:

1. Aneurisme

Kelemahan dinding arteri menyebabkan lekukan pada saluran darah

2. Ubat-ubatan tertentu

Ubat penipisan darah atau antikoagulan tertentu, seperti warfarin, aspirin, clopidogrel, prasugrel, rivaroxaban, dan apixaban dapat meningkatkan risiko pendarahan secara tiba-tiba.

Ini boleh menyebabkan hematoma kerana badan tidak dapat memperbaiki saluran darah dengan berkesan

3. Keadaan perubatan tertentu

Penyakit atau keadaan yang dapat mengurangkan bilangan platelet dan fungsinya, seperti jangkitan virus (rubella, beguk, cacar air, virus imunodefisiensi manusia (HIV), dan hepatitis C). Bukan hanya itu, anemia aplastik, atau barah juga boleh menyebabkan keadaan ini.

4. Kecederaan

Kecederaan ortopedik juga boleh menjadi faktor risiko untuk keadaan ini. Fraktur atau patah tulang kadang-kadang dikaitkan dengan hematoma di tempat patah tulang.

Baca juga: 5 Gangguan Tulang Paling Sering, Bukan Hanya Osteoporosis!

Gejala hematoma

Hematoma boleh menyebabkan kerengsaan dan keradangan. Apa gejala hematoma bergantung pada lokasinya, serta apakah ukuran atau pembengkakan yang berkaitan menyebabkan struktur di sekitarnya terjejas atau tidak.

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari IniHematoma dangkal atau yang terletak di dekat kulit mempunyai beberapa gejala, seperti:

 • Keradangan atau pembengkakan kawasan hematoma
 • Kemerahan di kawasan hematoma
 • Kulit di sekitar kawasan hematoma terasa hangat
 • Kawasan hematoma menyakitkan.

Walau bagaimanapun, hematoma mungkin tidak dapat dilihat oleh mata jika ia berlaku lebih dalam di bawah kulit atau secara dalaman. Oleh itu, apabila mengalami kecederaan serius seseorang harus segera menghubungi doktor untuk memeriksa sama ada hematoma telah berlaku atau tidak.

Jenis-jenis hematoma

Bergantung pada lokasi hematoma, keadaan ini terdiri daripada beberapa jenis. Berikut adalah beberapa jenis hematoma.

 • Hematoma telinga: Hematoma telinga biasanya muncul di antara tulang rawan telinga dan kulit yang terlalu banyak
 • Hematoma subung: Hematoma jenis ini muncul di bawah kuku
 • Hematoma pada kulit kepala: Jenis ini biasanya muncul sebagai benjolan di kulit kepala
 • Hematoma Septal: Hematoma septum boleh berlaku akibat patah hidung. Sekiranya hematoma septum tidak dirawat dengan segera, ia boleh menyebabkan masalah pada hidung
 • Hematoma subkutan: Hematoma jenis ini muncul tepat di bawah kulit
 • Hematoma retroperitoneal: Jenis ini berlaku di rongga perut, tetapi tidak di organ
 • Hematoma limpa: Jenis ini berlaku di limpa
 • Hematoma hati: Jenis ini berlaku di jantung
 • Hematoma epidural tulang belakang: Hematoma jenis ini berlaku di bahagian badan antara lapisan saraf tunjang dan tulang belakang
 • Hematoma epidural intrakranial: Hematoma jenis ini berlaku di antara plat tengkorak dan lapisan luar otak
 • Hematoma subdural: Jenis ini berlaku di antara tisu otak dan lapisan dalaman otak

Bagaimana hematoma dirawat?

Dalam beberapa kes, hematoma tidak memerlukan rawatan khas. Kerana, lama-kelamaan tubuh akan menyerap kembali darah dari hematoma. Rawatan hematoma juga bergantung pada lokasi berlakunya keadaan ini.

Untuk mengubati hematoma di bawah kuku, kulit atau tisu lembut lain, merehatkan kawasan yang cedera dan menggunakan pek ais dapat membantu menghilangkan rasa sakit atau bengkak.

Bukan hanya itu, memakaikan kawasan di sekitar hematoma dapat membantu saluran darah tidak terbuka lagi ketika sembuh. Sekiranya kecederaan itu menyakitkan, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat sakit tertentu.

Dalam beberapa kes, hematoma memerlukan saliran pembedahan. Prosedur ini lebih mungkin dilakukan jika darah memberi tekanan pada saraf tunjang, otak, atau organ lain.

Kecederaan pada kepala atau bahagian badan lain yang serius perlu mendapatkan rawatan perubatan segera. Kerana, jika tidak segera dirawat, hematoma yang teruk dapat menyebabkan komplikasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!