Kesihatan

Senarai Ubat Kolesterol di Farmasi yang Boleh Anda Dapatkan

Ubat kolesterol tidak boleh dibeli dan diambil secara sembarangan. Walau bagaimanapun, terdapat sejumlah ubat kolesterol di farmasi yang boleh anda dapatkan selagi anda mempunyai preskripsi dari doktor.

Selagi anda berunding dengan doktor dan mendapat preskripsi, anda boleh mendapatkan ubat kolesterol di farmasi mengikut cadangan doktor. Apa ubat kolesterol yang terdapat di farmasi? Berikut adalah jenis ubat kolesterol di farmasi yang boleh anda dapatkan.

Baca juga: Tabu kolesterol yang mesti anda ketahui, dari makanan hingga gaya hidup!

Senarai ubat kolesterol di farmasi, yang boleh didapati dengan preskripsi doktor

Setiap orang mempunyai keadaan yang berbeza dan mendapat preskripsi yang telah ditentukan berdasarkan syarat-syarat ini. Oleh itu, terus beli ubat kolesterol di bawah mengikut preskripsi doktor yang anda ada.

statin

Statin adalah sejenis ubat yang menyekat zat yang diperlukan hati untuk membuat kolesterol. Selain itu, statin juga dapat membantu tubuh menyerap semula kolesterol dari deposit yang terbentuk di dinding arteri.

Ubat ini tentunya berfungsi untuk mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dalam badan dan membantu meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah.

Dilaporkan dari Mayoklinikstatin juga dapat digunakan untuk mengurangkan risiko pembekuan darah tertentu dan telah dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung dan strok.

Anda boleh mendapatkan statin sebagai ubat kolesterol di farmasi dalam beberapa jenis. Jenis yang terdapat di Indonesia meliputi:

  • Atorvastatin
  • Fluvastatin
  • Rosuvastatin
  • Simvastatin

Niacin

Niacin biasanya akan disarankan untuk pesakit yang tidak boleh mengambil statin. Jenis ubat ini berfungsi untuk membatasi kemampuan hati untuk menghasilkan kolesterol.

Niacin adalah salah satu ubat kolesterol yang boleh anda dapatkan dengan preskripsi doktor.

Fibrate adalah ubat kolesterol di farmasi

Jenis ubat ini biasanya akan diberikan sekiranya pesakit mempunyai kadar trigliserida yang tinggi. Terdapat dua jenis ubat fibrate yang biasanya disyorkan oleh doktor, iaitu:

  • Fenofibrate
  • Gemfibrozil

damar

Resin adalah ubat yang boleh anda dapatkan di farmasi dengan preskripsi doktor. Ubat ini berfungsi dengan mendorong hati untuk menggunakan kolesterol untuk membuat lebih banyak asid hempedu.

Oleh itu mengurangkan kadar kolesterol berlebihan dalam darah. Kemudian asid hempedu yang dihasilkan akan digunakan dalam proses pencernaan.

Beberapa ubat yang termasuk dalam jenis resin adalah:

  • Kolestipol
  • Kolestiramin

Ezetimibe

Jenis ubat ini berfungsi dengan menyekat penyerapan kolesterol. Kerana usus kecil menyerap kolesterol dari makanan dan membebaskannya ke dalam aliran darah. Ubat ini membantu mengurangkan kolesterol darah dengan membatasi penyerapan kolesterol dari makanan.

Ubat ini boleh diambil bersama dengan jenis ubat statin yang lain.

Baca juga: Benarkah merebus daun salam berkesan menurunkan kolesterol? Pemeriksaan Fakta!

Menurunkan dan mencegah kolesterol tinggi

Kolesterol tinggi juga dapat dipicu oleh gaya hidup, seperti merokok, berat badan berlebihan dan pola makan yang tidak sihat. Oleh itu, jika anda ingin mempunyai kadar kolesterol normal atau mencegah kolesterol tinggi, anda boleh memulakan kehidupan yang sihat.

Dilaporkan dari Kemkes.go.id, cara hidup sihat sebagai pencegahan kolesterol tinggi yang dapat anda lakukan, antara lain, berhenti merokok, mengamalkan diet dan senaman yang sihat agar berat badan anda seimbang.

Demikian penjelasan mengenai ubat kolesterol di farmasi yang boleh anda dapatkan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!