Kesihatan

10 Cara Mengecilkan Perut Buncit, dari Bersenam hingga Makanan

Selain mengganggu penampilan, perut buncit juga boleh menjadi tanda awal kegemukan. Sekiranya tidak diperiksa, terdapat banyak penyakit yang mudah dijangkiti. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui apakah cara untuk mengecilkan perut yang buncit untuk mengelakkan risiko ini.

Cara terbaik untuk menurunkan lemak perut adalah dengan memaksimumkan proses pembakaran dan mengurangkan aktiviti yang sebenarnya boleh mencetuskan penimbunan. Nah, berikut adalah 10 cara untuk mengecilkan perut buncit yang boleh anda cuba di rumah.

1. Bersenam untuk mengurangkan lemak perut

Cara mengecilkan perut buncit boleh dilakukan dengan bersenam. Selain menjadikan tubuh lebih sihat, bersenam juga dapat membakar lemak degil.

Menurut Harvard Medical School, terdapat dua jenis lemak perut. Itu dia lemak subkutan yang berada di bawah kulit dan lemak viseral yang berada di sekitar organ dalaman badan.

Nah, lemak viseral berbahaya kerana dapat melepaskan produk metabolik terus ke dalam darah, jadi asid lemak bebas dapat terkumpul dan terkumpul di hati dan organ lain.

Malangnya, tidak ada cara lain untuk menurunkan lemak perut selain dengan bersenam. Anda boleh melakukan beberapa sukan untuk mengecilkan perut dan juga membina otot perut, anda tahu.

Ramai yang salah faham tentang bagaimana mengurangkan perut buncit dengan bersenam

Menurut kajian 2013, selama ini, kebanyakan orang keliru melakukan sukan yang memusatkan perhatian pada otot perut. Sebenarnya, adalah perkara sia-sia yang harus dilakukan, jika tujuan utamanya adalah membakar lemak.

Daripada membuat gerakan duduk, Anda boleh mencuba kardio, misalnya berjoging, berenang dan senamrobik. Melakukan senaman perut tidak akan mempengaruhi lebar lilitan pinggang.

Jenis senaman untuk membina otot perut

Dilaporkan oleh Men's Health, ada beberapa sukan yang boleh anda pakai sebagai cara untuk menurunkan lemak perut, iaitu:

Burpees

Anda boleh melakukan senaman jenis ini di rumah untuk membuat perut anda rata, anda tahu. Sebenarnya, burpees bukan sahaja memaksa otot perut bergerak, tetapi semua otot dari kepala ke kaki.

Cara melakukan sukan yang dapat menghilangkan lemak perut sebenarnya adalah pergerakan tanpa henti dari push-up, melompat ke posisi push-up lagi.

Satu kajian dari American College of Sports Medicine mendapati bahawa 10 gerakan pantas dan berulang dalam sukan sama berkesannya dengan pecut 30 saat. Jadi senaman ini sesuai untuk anda lakukan sekiranya ingin membina otot perut dengan cepat.

Cara melakukan langkah ini:

  • Berdiri dengan kaki selebar bahu
  • Bengkokkan sehingga tangan anda menyentuh lantai dengan tangan anda selebar bahu
  • Angkat kaki ke belakang untuk membentuk posisi push-up, lakukan push-up kemudian kembali ke posisi awal dan melompat semasa anda berdiri.
  • Lakukan langkah ini sebanyak yang anda perlukan

Pendaki Gunung

Jenis latihan lain di rumah yang boleh anda lakukan untuk membentuk perut rata adalah pendaki gunung atau melakukan pergerakan seperti anda sedang mendaki gunung. Pergerakan ini bertujuan untuk menekan otot perut.

Cara-cara melakukan pergerakan yang dapat menghilangkan lemak perut adalah seperti berikut:

  • Posisikan badan anda seperti push-up dengan tangan di bawah bahu dan badan anda membentuk garis lurus dari kepala ke tumit anda.
  • Angkat kaki kanan anda dari lantai, bawa lutut kanan ke dada anda, dan sentuh lantai dengan kaki kanan anda kembali ke posisi permulaan. Lakukan pergerakan yang sama dengan kaki kiri

Mengayunkan kettlebell

Jenis senaman ini boleh dilakukan di rumah untuk membentuk perut kembung anda. Tetapi untuk melakukannya, anda memerlukan bantuan kettlebell.

Cara untuk melakukan latihan ini ialah anda hanya separuh duduk di udara dan memegang kettlebell dengan kedua tangan di bawah anda.

Semasa berdiri, ayunkan kettlebell dan rentangkan tangan anda sehingga tegak lurus ke dada anda, kemudian kembali ke posisi separuh duduk.

2. Pengambilan makanan serat

Selain bersenam, anda juga dapat mengecilkan perut yang buncit dengan memperhatikan pengambilan makanan. Mula makan lebih banyak makanan berserat tinggi, seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan, dan kacang-kacangan.

Serat dalam makanan dapat mengikat air dan membentuk gel di dalam usus. Gel ini akan melambatkan sistem penyerapan makanan di dalam perut. Ini bermakna anda akan merasa kenyang lebih lama.

Dengan cara itu, godaan untuk makan makanan dapat dikurangkan. Serat itu sendiri bukan sahaja dapat diperoleh dari makanan, tetapi juga makanan tambahan.

Baca juga: Mengecutkan Perut Berpusing dalam 7 Hari? Ya, berikut adalah 7 helah

3. Kecilkan lemak perut dengan protein

Bukan rahsia lagi bahawa protein adalah nutrien terbaik untuk manusia. Protein dapat membantu seseorang mengurangkan pengambilan makanan berkalori tinggi.

Kalori adalah bahan yang menyebabkan perut buncit. Kalori yang tidak dibakar dalam proses pembakaran boleh menyebabkan kegemukan. Bukan hanya membantu menurunkan berat badan, tetapi juga dapat mencegah kenaikan berat badan.

Satu kajian menyimpulkan, orang yang makan lebih banyak protein mempunyai lemak perut lebih sedikit daripada mereka yang jarang memakannya.

4. Kurangkan gula

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, gula mempunyai kesan yang cukup berbahaya terhadap metabolisme badan. Jumlah fruktosa yang berlebihan yang masuk ke dalam badan boleh mencetuskan pengumpulan lemak di kawasan perut.

Gula adalah separuh glukosa dan separuh fruktosa. Apabila terdapat terlalu banyak fruktosa di dalam badan, hati akan mengubahnya menjadi lemak. Sudah tentu, ini bukan berita baik bagi orang yang ingin menurunkan lemak perut.

Mula mengurangkan makanan atau minuman yang mengandungi gula. Sekiranya perlu, elakkan makanan dan minuman ini supaya proses pengecutan perut dapat berjalan dengan sempurna. Semasa membeli produk, periksa labelnya, sama ada mengandungi gula halus atau tidak.

5. Kecilkan perut buncit dengan diet karbohidrat

Tahukah anda bahawa glukosa dalam nasi boleh menyebabkan perut buncit? Karbohidrat adalah sumber tenaga bagi manusia. Walau bagaimanapun, pengambilan berlebihan sebenarnya boleh mencetuskan perkembangan lemak buruk.

Diet karbo boleh menjadi pilihan yang tepat. Anda boleh mengganti beras dengan sumber karbohidrat lain seperti kentang, gandum, dan roti. Sekiranya boleh, kurangkan pengambilan karbohidrat secara beransur-ansur dengan menambah nutrien lain.

Diet karbo dapat menurunkan berat badan hingga tiga kali lebih banyak daripada diet rendah lemak. Selain mengurangkan perut buncit, diet karbohidrat juga sangat bermanfaat bagi penghidap diabetes.

Baca juga: 15 Cara Mengecilkan Perut Buncit Tanpa Bersenam

6. Jangan makan terlalu cepat

Anda perlu memperhatikan cara makan dengan baik. Sebilangan orang mungkin bangga dengan kepantasannya dalam memakan makanan. Sebenarnya, perut akan menjadi lebih kembung.

Menurut Dawn Jackson Blatner, pengarang Diet Flexitarian, apabila seseorang makan dengan cepat, ini bermaksud makanan tidak dikunyah dengan betul. Akibatnya, ada udara yang ditelan dan menyebabkan perut membengkak.

Makan perlahan-lahan, kemudian telan ketika makanan benar-benar lembut. Ini akan membantu anda mengelakkan perut buncit.

7. Cara menurunkan lemak perut dengan mengurangkan tekanan

Ternyata tahap tekanan juga mempengaruhi lemak perut. Kerana tekanan mencetuskan kelenjar adrenal untuk menghasilkan kortisol. Walaupun kortisol tinggi meningkatkan selera makan dan mendorong penyimpanan lemak perut.

Terutama bagi wanita yang sebelumnya mempunyai pinggang yang besar cenderung menghasilkan lebih banyak kortisol. Semakin tinggi tahap kortisol, semakin banyak lemak akan terkumpul di pinggang dan perut.

Jadi salah satu cara untuk menghilangkan lemak perut yang boleh dilakukan adalah dengan mengurangkan tekanan. Melakukan aktiviti yang menyeronokkan atau santai seperti meditasi boleh menjadi pilihan yang berkesan.

8. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur mempunyai banyak manfaat kesihatan dan dikaitkan dengan beberapa keadaan, termasuk mempengaruhi berat badan seseorang.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang kurang tidur lebih cenderung untuk menambah berat badan, yang mungkin juga mengalami peningkatan lemak perut.

Keadaan gangguan tidur seperti sleep apnea boleh menjadi salah satu penyebab seseorang tidak tidur nyenyak dan dikaitkan dengan kelebihan lemak viseral.

Oleh itu, salah satu cara untuk menghilangkan lemak perut adalah dengan memastikan anda tidur lena dengan jangka masa yang mencukupi. Untuk orang dewasa, tidur minimum 7 jam setiap malam. Sekiranya anda mengalami gangguan tidur, segera berjumpa doktor, supaya anda dapat mendapatkan rawatan.

9. Berhenti minum jus buah

Mungkin anda akan terkejut dengan alasan ini. Tetapi jus buah, yang kaya dengan vitamin dan mineral, juga mengandung gula yang tinggi seperti minuman ringan atau minuman bergula yang lain.

Jadi minum jus buah dalam kuantiti yang banyak dapat meningkatkan risiko peningkatan lemak perut. Untuk mengelakkan pengumpulan lemak di perut, cubalah ganti jus buah dengan air. Atau minum teh tanpa gula tambahan.

Anda juga boleh mengganti minuman anda dengan air berkilau tanpa gula di atas dengan sepotong lemon atau kapur. Dengan cara itu anda akan mengelakkan risiko pengumpulan lemak perut.

10. Cara menurunkan lemak perut dengan berpuasa sekejap-sekejap

Puasa sekejap adalah salah satu kaedah diet yang paling popular untuk menurunkan berat badan. Anda juga boleh melakukan kaedah ini sebagai cara menghilangkan lemak perut.

Caranya ialah berpuasa selama 16 jam dan dalam lapan jam berikutnya, anda boleh makan dan minum. Biasanya puasa berselang dilakukan dua kali seminggu atau secara bergantian, dalam 24 jam makan secara normal dan 24 jam berikutnya melakukan puasa berselang.

Dalam tinjauan puasa berselang dan puasa alternatif lain, orang yang mengalami penurunan lemak perut sebanyak 4 hingga 7 peratus dalam masa 6 hingga 24 minggu.

Tetapi tidak semua orang sesuai untuk berpuasa sekejap-sekejap. Sekiranya kaedah ini memberi kesan negatif pada tubuh anda, anda harus berhenti dan berjumpa doktor untuk mendapatkan kaedah diet yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Selain yang disebutkan di atas, anda boleh mencuba beberapa cara lain, seperti mengubah gaya hidup yang lebih sihat, mencuba minum teh hijau, atau rajin memakan makanan probiotik yang diketahui dapat membantu mengurangkan lemak perut.

Nah, itulah enam cara untuk mengecilkan perut buncit yang boleh anda pakai di rumah. Gabungan senaman dan pengambilan makanan sangat berpengaruh untuk membuang simpanan lemak di perut.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!