Kesihatan

Ketahui kelebihan minyak pati dari setiap jenis, salah satunya menjadikan anda santai

Tahukah anda bahawa apabila kita mencium wangian tertentu badan kita dapat bersantai? Ini adalah salah satu kelebihan yang dimiliki oleh minyak pati atau minyak pati. Namun, di sebalik semua itu, ternyata minyak pati mempunyai banyak faedah lain!

Minyak pati adalah sebatian yang diekstrak dari tumbuh-tumbuhan. Setiap aroma yang dimiliki oleh minyak pati atau minyak pati memberikan ciri untuk setiap jenis.

Sekiranya anda ingin mencuba menggunakan minyak pati tetapi bingung tentang aroma apa yang harus digunakan, jangan risau, mari kita lihat ulasan mengenai jenis minyak pati dan faedahnya di bawah.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Rambut

Jadi, apa faedah minyak pati?

Penggunaan minyak pati kini semakin popular. Bukan hanya boleh digunakan sebagai wangian, minyak pati juga mempunyai banyak faedah, anda tahu, terutama manfaat untuk kesihatan tubuh.

Cara yang paling biasa untuk menggunakan minyak pati ini adalah dengan menghirupnya, baik terus dari botol atau menggunakan peresap.

Minyak pati bukan sahaja boleh digunakan melalui penyedutan, anda juga boleh menggunakannya secara langsung ke kulit, atau anda juga boleh kreatif dengan menambahkan campuran minyak pati ke sabun atau syampu.

Terdapat lebih daripada 90 jenis minyak pati, setiap jenis mempunyai aroma yang unik dan mempunyai kelebihan tersendiri. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis minyak pati yang paling banyak digunakan.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah jenis minyak pati yang paling popular dan faedahnya.

Lavender

Lavender adalah minyak pati yang paling popular. Aroma bunga lembut dapat membantu anda berehat. Menghirup aroma lavender juga dapat melegakan sakit kepala.

Menggunakan minyak pati lavender dapat membantu mengurangkan gatal dan bengkak yang disebabkan oleh gigitan serangga.

Percintaan chamomile

Mempunyai gabungan aroma bunga dan herba, minyak ini dapat menenangkan fikiran ketika digunakan melalui penyedutan wap. Minyak pati jenis ini juga mempunyai manfaat untuk kulit, anda tahu, yang dapat membantu merawat keadaan keradangan dan eksim.

Mawar (mawar)

Apabila dihirup, minyak pati mawar mempunyai aroma manis, yang dapat membantu mengurangkan kegelisahan.

Sifat antioksidan mawar juga dapat membantu merawat jerawat dan memperbaiki warna kulit. Tidak lupa, minyak pati mawar juga boleh bertambah baik mood kamu tahu!

Vetiver (vetiver)

Aroma vetiver yang harum dan manis sering digunakan dalam aromaterapi. Ia mempunyai faedah meningkat mood secara keseluruhan dan menenangkan saraf. Manfaat antioksidannya juga dapat membantu meningkatkan kesihatan kulit dan menyembuhkan parut.

Cedarwood (kayu cedar)

Minyak pati Cedarwood mempunyai aroma berkayu semula jadi. Kayu cedar itu sendiri juga digunakan untuk sejumlah rawatan kecantikan topikal. Kelebihan minyak pati jenis ini termasuk memerangi jerawat, merawat eksim, dan mengurangkan kelemumur.

Bukan hanya itu, manfaat kesihatan lain dari minyak kayu cedar adalah bahawa ia dapat membantu mengurangkan gejala artritis dan melegakan batuk.

Pudina

Apabila anda menyedut aroma pudina herba minyak ini, beberapa bukti menunjukkan bahawa minyak pudina dapat membantu melegakan gejala IBS (masalah usus besar). Selain itu, minyak jenis ini juga dapat membantu meningkatkan tenaga dan membantu pencernaan.

Apabila digunakan pada kulit, minyak pati pudina memberikan sensasi penyejukan. Ini dapat membantu merawat keadaan seperti sakit otot, melegakan selaran matahari, dan kulit gatal dari gigitan serangga.

Produk rawatan semula jadi untuk keadaan pernafasan sering mengandungi minyak pudina. Jadi jangan terkejut, jika minyak ini juga dapat membantu melegakan pernafasan pada penghidap batuk.

pokok teh (pokok teh)

Selain mempunyai aroma yang menyegarkan, minyak pokok teh Anda juga mempunyai manfaat kesihatan, yang dapat digunakan untuk melawan jangkitan dan meningkatkan daya tahan tubuh.

Selain itu, minyak jenis ini juga dapat membantu melawan jerawat. Hmm, maka tidak hairanlah, ya, jika terdapat banyak produk penjagaan kulit yang mengandungi pokok tehminyak.

Jingga

Minyak pati oren dibungkus penuh dengan vitamin C. Minyak ini sering dijumpai di banyak produk kecantikan.

Sekiranya anda menggunakan produk ini dengan menerapkannya pada kulit anda, anda akan mendapat beberapa faedah, seperti menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah, lebih halus, dan lebih bersih.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!