Kesihatan

Sakit Sendi yang teruk dan benjolan di kaki, boleh menjadi gejala Gout!

Gout boleh menyerang sesiapa sahaja dan biasanya berlaku pada kaki. Gejala gout di kaki tidak boleh dipandang rendah dan mesti diatasi dengan segera.

Ya, walaupun kebanyakan kes gout berlaku di jari kaki, jika tidak dirawat, keadaan ini juga boleh menyerang bahagian badan yang lain. Termasuk seperti lutut, pergelangan kaki dan tangan, tangan, atau bahkan siku.

Lihat ulasan penuh di bawah!

Gejala gout di kaki

Sama seperti penyakit pada umumnya, gout juga mempunyai gejala khas yang dapat dirasakan oleh penderita. Gejala gout sangat menyakitkan.

Biasanya keadaan ini muncul disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti pengambilan makanan tertentu. Dipetik dari pelbagai sumber, berikut adalah gejala gout di kaki yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Adakah Gout? Hentikan Penggunaan Makanan Ini!

1. Sakit sendi yang sengit

Gout biasanya mempengaruhi sendi besar jari kaki. Tetapi ingat bahawa ini boleh berlaku pada sendi. Sendi lain yang sering terkena gout termasuk pergelangan tangan, lutut, siku, dan jari.

Kesakitan yang lebih teruk berlaku pada 4 hingga 12 jam pertama selepas gout menyerang sendi.

2. Serangan kesakitan berlaku secara tiba-tiba

Gout memang boleh berlaku kerana dipicu oleh faktor-faktor tertentu. Walau bagaimanapun, serangan gout biasanya berlaku secara tiba-tiba. Contohnya, pada waktu tengah malam atau pada awal pagi ketika anda tertidur.

Tidak jarang, seseorang yang mengalami keadaan ini boleh bangun secara tiba-tiba pada waktu malam dengan sensasi ibu jari yang terbakar. Sendi yang terkena juga mungkin terasa panas, bengkak, dan lembut.

Gejala gout mungkin datang dan pergi. Walau bagaimanapun, asid urik harus dirawat dengan segera agar tidak menimbulkan komplikasi lain yang lebih serius.

3. Keradangan dan bengkak

Apabila anda menghidap gout, anda boleh membina kristal urat secara tidak sengaja di sendi anda selama bertahun-tahun. Apabila terdapat banyak kristal pada sendi, sebilangannya dapat menyebar dari tulang rawan ke ruang sendi.

Kristal ini kecil, keras, dan tajam, dan boleh menggosok lapisan lembut sendi yang disebut sinovium. Inilah yang menyebabkan banyak pembengkakan dan keradangan kesakitan yang kita ketahui sebagai serangan gout.

4. Sendi kelihatan merah dan terasa panas

Selain sendi boleh menjadi bengkak dan meradang, asid urik juga dapat membuat sendi yang terkena kemerahan. Bukan itu sahaja, sendi juga terasa panas. Ini dapat mengurangkan pergerakan sendi.

Batasan sendi untuk bergerak boleh membuat penderita tidak selesa. Walaupun rasa sakit reda, rasa tidak selesa masih dapat dirasakan. Aduan ini boleh berlanjutan selama berhari-hari atau berminggu-minggu.

Apabila gout bertambah baik, kulit di sekitar sendi yang terkena mungkin gatal dan mengelupas.

5. Benjolan atau tofi muncul

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gout boleh menyebabkan komplikasi serius lain yang lebih teruk. Contohnya, benjolan muncul atau lebih dikenali sebagai tofi.

Ini berlaku kerana kristal urat dapat berkumpul di luar sendi, seperti di bawah kulit. Ini boleh membentuk benjolan kecil dan tegas yang disebut tophi.

Kawasan yang paling biasa yang dapat mengalami keadaan ini termasuk:

  • Jari kaki atas
  • Belakang tumit
  • lutut depan
  • Belakang jari dan pergelangan tangan
  • Sekitar siku
  • Telinga

Tophi biasanya tidak menyakitkan, tetapi ia boleh menghalang aktiviti harian anda. Tophi juga boleh tumbuh di sendi dan menyebabkan kerosakan pada tulang, terutamanya tulang rawan.

Ini boleh menyebabkan kesakitan lebih kerap, setiap hari apabila anda menggunakan sendi yang sakit.

Adalah sangat penting untuk memperhatikan gejala gout di kaki. Anda tidak boleh mengabaikan serangan gout. Untuk mengelakkan komplikasi yang lebih serius, segera berjumpa doktor.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!