Kesihatan

Mengatasi Gula Darah Tinggi, Mengonsumsi Makanan Menurunkan Gula Darah, Di Sini!

Menjaga kadar gula darah agar tetap normal adalah penting untuk kekal sihat. Terutama jika anda menghidap diabetes. Salah satu cara adalah dengan makan makanan yang menurunkan gula dalam darah.

Terdapat beberapa makanan yang dapat membantu kita mengekalkan kadar gula darah yang normal. Makanan yang mengandungi nilai indeks glisemik rendah tidak akan meningkatkan gula darah dan dapat membantu mengelakkan lonjakan gula darah.

Apakah makanan menurunkan gula darah? Ayuh, mari kita lihat ulasan berikut.

Baca Juga: Mengenai Clopidogrel: Dadah Penipisan Darah Yang Perlu Anda Fahami

Apa itu gula darah?

Gula darah atau glukosa adalah sumber tenaga yang penting dan menyediakan nutrien untuk organ, otot, dan sistem saraf badan. Penyerapan, penyimpanan dan pengeluaran glukosa selalu diatur oleh proses kompleks yang melibatkan usus kecil, hati, dan pankreas.

Tubuh mendapat glukosa dari makanan yang kita makan, mulai dari karbohidrat, protein dan lemak.

Sistem endokrin membantu mengekalkan kadar glukosa darah dengan menggunakan pankreas. Organ ini menghasilkan hormon insulin, membebaskannya setelah kita mengambil protein atau karbohidrat. Insulin menghantar glukosa berlebihan ke hati sebagai glikogen.

Pankreas juga menghasilkan hormon yang disebut glukagon, yang melakukan kebalikan dari insulin, meningkatkan kadar gula darah apabila diperlukan.

Menurut Pusat Penyelidikan Kanser Pankreas John Gold Hopkins University Sol Goldman, kedua-dua hormon ini bekerjasama untuk mengekalkan keseimbangan glukosa.

Kita mesti sentiasa menjaga kadar gula darah dalam lingkungan gula darah normal, yang bermaksud tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah. Sekiranya kadar gula dalam darah terlalu tinggi, ia boleh membahayakan kesihatan, seperti diabetes. atau kurang daripada fungsi buah pinggang yang optimum.

Salah satu cara adalah dengan memperhatikan makanan, kerana apa yang kita makan dapat menentukan kenaikan dan penurunan gula darah.

Makanan menurunkan gula dalam darah

Setelah mengetahui bahaya mempunyai kadar gula darah tinggi, berikut adalah pelbagai makanan penurun gula darah yang boleh anda cuba. Bukan hanya menurunkan gula darah, makanan ini juga mengandungi nilai pemakanan yang tinggi.

1. Alpukat

Alpukat adalah salah satu buah terbaik untuk penghidap prediabetes. Buah yang satu ini sangat baik untuk menurunkan kadar gula dalam darah kerana kaya dengan lemak tak jenuh dan lemak tak jenuh tunggal.

Makan alpukat dapat meningkatkan kepekaan insulin. Memberi rasa kenyang yang lebih lama, buah ini juga mempunyai kesan yang sihat terhadap tekanan darah dan keradangan.

Berdasarkan kajian oleh Critical Review In Food Science and Nutrition, alpukat dapat mengurangkan risiko sindrom metabolik. Ini adalah sekumpulan faktor risiko yang dapat meningkatkan risiko diabetes. Diabetes juga dapat meningkatkan risiko penyakit saluran darah seperti penyakit jantung dan strok.

Kandungan indeks glisemik (GI) dalam alpukat juga rendah. Jadi ia sesuai sebagai pencuci mulut yang sihat untuk pesakit kencing manis.

2. Ikan dengan omega-3

Protein tidak mempengaruhi tahap gula dalam darah dan juga meningkatkan rasa kenyang. Mengandalkan protein adalah kaedah yang baik untuk menguruskan gula darah.

Salah satu pilihan makanan yang mengandungi protein adalah ikan. Ia rendah lemak tidak sihat dan sumber asid lemak omega-3 yang baik.

Beberapa jenis ikan yang boleh anda pilih, seperti:

  • Salmon
  • Trout
  • Tuna
  • Ikan kembung.

Ikan juga cepat dan senang disediakan. Anda boleh membuatnya menjadi fillet, cukup masukkan perasa garam, lada dan lemon dan masukkan ke dalam oven pada suhu 218 ° C. Bakar selama 20 minit sehingga daging mengupas.

3. Makanan yang menurunkan gula darah, iaitu bawang putih

Bawang putih berpotensi untuk membantu menguruskan gula darah. Sebuah laporan menunjukkan bahawa pengambilan bawang putih dapat menurunkan glukosa darah puasa, yang merupakan kadar gula darah ketika kita belum makan.

Bawang putih juga tidak mempunyai peringkat indeks glisemik kerana tidak mempunyai karbohidrat dan tidak akan menaikkan kadar gula dalam darah.

4. Cuka sari apel

Asid asetik dalam cuka sari apel mengurangkan enzim tertentu di dalam perut. Satu kajian dari American Diabetes Association mendapati bahawa cuka sari apel dapat meningkatkan kepekaan insulin selepas makan.

Cuba minum 20 gram cuka sari apel dalam 40 gram air sebelum anda makan untuk membantu mengurangkan lonjakan gula darah.

5. Sayuran hijau

Daun hijau kaya dengan serat dan nutrien seperti magnesium dan vitamin A. Nutrien ini dapat membantu menurunkan gula darah. Beberapa sayur hijau yang boleh anda pilih, seperti:

  • Bayam
  • Selada
  • Collard
  • Lobak hijau
  • kangkung.

Semua sayur-sayuran hijau mempunyai indeks glisemik rendah. Bayam bahkan mempunyai peringkat indeks glisemik kurang dari 1 per 1 cawan. Kale mempunyai skor indeks glisemik antara 2 dan 4.

6. Koko

Koko adalah biji seperti kacang untuk membuat coklat. Biji kakao tinggi antioksidan dan mengandung flavanol yang disebut epicatechin, yang mengatur pengeluaran glukosa dengan mengaktifkan protein utama. Ia dapat menstabilkan gula darah pada orang yang menghidap diabetes.

Anda boleh menggunakan biji koko sebagai penutup untuk yogurt, smoothie, atau pencuci mulut.

7. Badam dan kacang lain

Badam dapat membantu mengatur dan mengurangkan kenaikan gula darah selepas makan dan mencegah diabetes.

Makan badam juga dapat meningkatkan kepekaan insulin. Skor indeks glisemik untuk badam dianggarkan 0 kerana badam mengandungi lebih banyak serat daripada karbohidrat. Kacang dengan skor indeks glisemik yang lebih tinggi adalah kacang mete, iaitu 22.

8. Telur boleh menjadi makanan menurunkan gula darah

Telur adalah salah satu makanan yang mempunyai kadar kolesterol tinggi. Namun, telur boleh menjadi pilihan anda untuk menurunkan gula darah. Ini kerana protein yang terkandung dalam telur dapat mengawal gula darah agar tetap seimbang.

Telur juga membuat kita merasa kenyang lebih lama, jadi kita kehilangan keinginan untuk makan banyak.

Oleh kerana telur mengandungi kadar kolesterol yang tinggi, disarankan untuk memakan telur secara sederhana. Ini supaya penggunaannya tetap selamat untuk kesihatan.

Baca juga: Bukan hanya mengenai keturunan, kenali penyakit dalam sistem pembiakan manusia

9. Makanan menurunkan gula darah seperti blueberry dan blackberry

Blackberry dan blueberry tidak akan meningkatkan kadar gula darah anda seperti buah-buahan lain. Beri juga kaya dengan serat dan mempunyai kepekatan antosianin tertinggi. Anthocyanin menghalang enzim pencernaan tertentu untuk melambatkan pencernaan.

Menambah blueberry ke smoothie meningkatkan kepekaan insulin dalam ketahanan insulin.

Makan makanan menurunkan gula darah adalah pilihan yang baik. Tetapi tidak kurang pentingnya untuk memastikan tahap gula anda terjaga, jangan lupa untuk memeriksa kadar gula darah anda secara berkala.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!