Kesihatan

Corak Makan Sihat dengan Pemakanan Berkhasiat Tumpeng, Begini!

Setakat ini, menu pemakanan seimbang selalu sinonim dengan 4 sihat 5 sempurna. Tetapi mulai tahun 2014, pemerintah mengembangkan pedoman baru dalam bentuk kon pemakanan seimbang yang mengandung makanan yang sihat.

Selain itu, kaedah Balanced Nutrition Tumpeng juga mengatur aspek seperti aktiviti atau sukan yang baik untuk kesihatan.

Dengan berolahraga dan memperhatikan pengambilan makanan, kesihatan akan terjaga dengan lebih baik sehingga dapat meminimumkan terjadinya sejumlah penyakit. Seperti apa Tumpeng Pemakanan Seimbang? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Berkhasiat dan Berkhasiat, Berikut adalah Makanan ringan yang sihat untuk menjaga kesihatan badan anda!

Ketahui mengenai pemakanan seimbang

Tumpeng Pemakanan Seimbang. Sumber gambar: Kementerian Kesihatan.

The Balanced Nutrition Tumpeng (TGS) adalah sebahagian daripada Pedoman Pemakanan Seimbang (PGS) yang dirumuskan oleh Kementerian Kesihatan. The Balanced Nutrition Tumpeng mengandungi senarai pelbagai jenis makanan yang harus dimakan dan dielakkan, seperti:

1. Karbohidrat bukan sahaja dari beras

Bahagian paling bawah atau asas Tumpeng Pemakanan Seimbang adalah pengambilan karbohidrat. Sebilangan besar orang Indonesia mendapatkannya dari beras. Sebenarnya, terdapat banyak makanan lain dengan kandungan yang serupa, seperti ubi jalar, ubi kayu, jagung, dan sagu.

Dengan menggabungkan banyak sumber karbohidrat, anda akan lebih mudah mendapatkan nutrien yang seimbang. Dalam ubi jalar, misalnya, terdapat kandungan yang tidak dimiliki oleh nasi putih, iaitu antosianin yang dapat bertindak sebagai antioksidan.

2. Perbanyakkan sayur dan buah

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik dari pelbagai mineral, vitamin dan serat makanan. Sebilangan vitamin dapat bertindak sebagai antioksidan, mampu melindungi tubuh dari sebatian buruk.

Buah mempunyai fruktosa dan glukosa, derivatif karbohidrat yang memberikan tenaga. Adapun sayur-sayuran, terdapat banyak khasiat yang sihat, seperti menjaga tekanan darah dan kolesterol, menurunkan risiko kegemukan, dan mengatasi pergerakan usus yang sukar.

Pengambilan harian yang disyorkan ialah 250 gram untuk sayur-sayuran (bersamaan dengan 2 cawan sayur-sayuran yang dimasak dan dikeringkan) dan 150 gram untuk buah (bersamaan dengan 3 oren sederhana atau 3 pisang sederhana).

3. Pilih lauk yang tinggi protein

Dalam memenuhi diet pemakanan yang seimbang, pastikan anda tidak melupakan lauk yang mengandungi protein sayuran dan haiwan.

Protein haiwan boleh didapati dari daging lembu dan kambing, unggas, dan ikan. Walaupun mempunyai asid amino tinggi yang mudah diserap oleh tubuh, beberapa makanan haiwan tinggi lemak tepu, terutama daging lembu dan unggas. Jadi, penggunaan masih perlu dibatasi, ya.

Bagi protein sayur-sayuran, anda boleh memakan kacang olahan seperti tempe, tahu, kacang tanah, kacang hijau, dan lain-lain. Walaupun mengandungi isoflavon dan antioksidan tinggi, kandungan protein di dalamnya relatif lebih rendah daripada makanan haiwan.

Pengambilan harian yang disyorkan untuk makanan protein haiwan adalah 2-4 keping daging lembu bersaiz sederhana (70-140 gram), 2-4 keping ayam bersaiz sederhana (80-160 gram), dan 2-4 keping saiz sederhana ikan. Bagi protein sayur-sayuran, 4-8 keping tempe atau tauhu bersaiz sederhana.

4. Hadkan makanan masin, manis, dan berlemak

Di bahagian atas atau bahagian atas Balanced Nutrition Tumpeng, anda disarankan untuk tidak makan makanan masin, manis, dan berlemak terlalu banyak. Kerana, ia boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti hipertensi, diabetes, strok, dan bahkan serangan jantung.

Had harian yang disyorkan ialah 2,000 mg garam (1 sudu teh), 50 gram gula (4 sudu besar), dan 67 gram minyak (5 sudu besar). Sekiranya anda terpaksa membeli makanan yang diproses, sangat disarankan untuk membaca maklumat pemakanan pada label pembungkusan terlebih dahulu.

5. Rajin minum air

Nutrien seimbang Tumpeng akan menjadi lebih sempurna sekiranya pengambilan cecair mencukupi. Kerana, lebih dari 50 peratus tubuh manusia terdiri dari air. Oleh itu, keperluan cecair dalam badan mesti dipenuhi, iaitu dengan minum 8 gelas atau setara dengan dua liter air setiap hari.

Air memainkan peranan penting dalam tubuh, termasuk mengatur proses biokimia, melarutkan zat, mengatur suhu, membentuk organ dan sel, melincirkan sendi, dan mengangkut nutrien.

Jangan lupa melakukan aktiviti fizikal tambahan

Seperti yang telah disebutkan, di Balanced Nutrition Tumpeng, anda juga perlu melakukan aktiviti yang sihat, seperti sukan seperti bermain bola sepak, berjalan kaki, gimnastik, dan berbasikal. Jangan lupa untuk memantau berat badan anda agar tetap ideal, OK!

Nah, itulah tinjauan mengenai corak pemakanan di Balanced Nutrition Tumpeng yang perlu anda ketahui. Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan senaman untuk meningkatkan kecergasan badan, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!