Kesihatan

Selalunya Tanpa Disedari, Ayuh, Ketahui Gejala, Punca dan Cara Mengubati Penyakit HPV

Merasa sakit ketika berhubungan seks sering menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Salah satunya ialah penyakit HPV.

Penyakit HPV disebabkan oleh jangkitan papillomavirus manusia (HPV). Ia boleh menyerang orang dewasa yang aktif secara seksual, atau melalui sentuhan kulit secara langsung.

Penyakit ini menyerang alat kelamin, mulut, dan juga tekak. Walaupun kesannya secara amnya tidak berbahaya, ada kalanya HPV dapat menimbulkan risiko barah serviks, kanser dubur, atau barah tekak yang mengancam nyawa.

Punca HPV

Ketuat biasa yang disebabkan oleh HPV. sumber gambar: trialitenews.com

Jangkitan yang berlaku dalam penyakit ini kebanyakannya berasal dari hubungan seksual. Namun, jika tanda tidak muncul pada alat kelamin, itu juga boleh berlaku kerana sentuhan kulit secara langsung. Contohnya, kerana luka, atau air mata kecil di kulit yang terdedah kepada HPV.

Dalam kes-kes tertentu, seorang ibu mengandung boleh menyebarkan HPV kepada bayinya yang belum lahir. Bayi akan menunjukkan gangguan pernafasan yang disebut papillomatosis berulang kali.

Ini disebabkan oleh pertumbuhan ketuat di tekak atau saluran pernafasan lain seperti paru-paru. Ketuat ini sangat berbahaya dan boleh merebak ke organ tubuh yang lain.

Baca juga: Bagaimana Merawat Faraj yang Betul? Ayuh, lihat penjelasannya

Faktor-faktor risiko

Sebilangan besar penyakit HPV tidak berbahaya dan tidak berbahaya. Ia dapat hilang dengan sendirinya bersama dengan pertahanan badan yang baik.

Namun, ia juga boleh ditinggalkan dan 'tidur' di badan. Kesan virus akan muncul semula tanpa disedari pada masa akan datang. Pada akhirnya, penghidap tanpa sedar dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan penyakit ini termasuk:

Melakukan hubungan seks dengan lebih daripada satu orang

Risiko penyakit HPV akan meningkat apabila bilangan pasangan yang melakukan hubungan seks dengan anda meningkat.

Berhubungan seks dengan orang yang sebelumnya mengamalkan gaya hidup bebas juga berpotensi membuat anda dijangkiti penyakit ini.

Umur

Jangkitan HPV umumnya mempunyai gejala utama pertumbuhan ketuat. Gejala ini biasa berlaku pada peringkat umur kanak-kanak. Walaupun ketuat yang tumbuh di alat kelamin sering dijumpai pada remaja atau orang dewasa.

Sistem imun yang lemah

Apabila seseorang mengalami gangguan kesihatan yang mempengaruhi sistem ketahanannya, dia secara automatik menjadi lebih mudah terkena penyakit ini.

Contohnya, jika dia menghidap AIDS, pernah melakukan transplantasi organ, atau mengambil ubat yang menurunkan sistem kekebalannya.

Kerosakan kulit

Kawasan kulit yang telah tertusuk atau luka terbuka juga lebih berisiko terkena ketuat biasa yang disebabkan oleh jangkitan HPV.

Hubungan terus

Faktor risiko terakhir adalah menyentuh permukaan sesuatu yang terdedah kepada HPV secara langsung atau tanpa perlindungan. Contohnya kemudahan di bilik mandi awam, atau kolam renang.

Gejala HPV

Gejala penyakit yang paling biasa adalah pertumbuhan ketuat. Bentuknya juga berbeza-beza mengikut jenis virus HPV yang menyebabkannya. Secara umum, perbezaannya dapat dilihat dari penjelasan di bawah:

Ketuat biasa

Ketuat mempunyai tekstur kasar, dan berbentuk seperti benjolan yang membesar. Ketuat ini biasanya terdapat pada tangan atau jari. Sebilangan besar orang tidak menyedari kewujudan ketuat ini, tetapi dalam beberapa kes ada juga yang merasa sakit, bahkan menyebabkan pendarahan.

Ketuat kemaluan

Mereka muncul sebagai luka rata (luka putih), ketuat kelamin seperti kembang kol kecil, atau benjolan kecil seperti batang. Gejala biasanya gatal, tidak selesa, dan bahkan sakit.

Pada wanita, ketuat alat kelamin biasanya terletak di vulva, tetapi juga dapat dilihat di dekat dubur, serviks, atau vagina. Semasa pada lelaki, ketuat ini akan dijumpai di zakar, kantong zakar, atau di sekitar dubur.

ketuat plantar

Teksturnya sangat keras, bergerigi, dan biasanya muncul di tumit kaki.

Ketuat rata

Biasanya rata di bahagian atas dan disertai dengan beberapa luka. Ia boleh muncul di mana sahaja. Pada kanak-kanak, ketuat ini biasanya terlihat di wajah, pada kanak-kanak lelaki mereka kebanyakannya kelihatan di kawasan dagu, sementara wanita mengalaminya lebih banyak di kawasan kaki.

Baca juga: Wanita, ini adalah muslihat untuk menjaga kesihatan vagina agar lebih yakin

Kanser yang disebabkan oleh virus HPV

Virus ini terdiri daripada lebih dari 100 jenis dan ada di antaranya yang boleh menyebabkan barah dengan beberapa gejala khas. Contohnya seperti yang disemak di bawah:

Kanser serviks

Hampir semua barah serviks disebabkan oleh jangkitan HPV. Gejala serupa dengan jangkitan HPV biasa menjadikan penyakit ini sering disedari terlambat. Sedikit maklumat, diperlukan sekitar 20 tahun untuk menjadikan virus ini menyebabkan barah.

Oleh itu, sebagai langkah pengesanan awal, wanita disarankan untuk menjalani pemeriksaan Pap smear secara berkala. Ini bertujuan untuk mengesan perubahan pada serviks yang menunjukkan adanya penyakit ini.

Pemeriksaan ini disyorkan untuk wanita berusia 21 hingga 29 tahun setiap tiga tahun. Sementara itu, bagi wanita berusia 30 hingga 65 tahun, disarankan untuk melakukan Pap smear setiap tiga atau lima tahun.

Sekiranya keputusan ujian negatif tiga kali berturut-turut, seorang wanita berusia 65 tahun boleh berhenti menjalani Pap smear.

Kanser dubur

Dilaporkan dari cancer.gov, sekitar 90% barah dubur disebabkan oleh HPV. Jumlah kes baru dan kematian akibat penyakit ini juga meningkat setiap tahun.

Kanser oropharyngeal

Menyerang kerongkong, hampir 70% kes barah orofaring di Amerika Syarikat juga disebabkan oleh HPV. Trend penyakit ini juga perlu diperhatikan kerana ia meningkat setiap tahun.

HPV pada wanita

Dilaporkan dari healthline.com, 80% wanita akan mengalami sekurang-kurangnya satu jenis jangkitan HPV sepanjang hayat mereka.

Memandangkan gejala penyakit ini jarang dikesan dan jangkitannya dapat pulih dengan sistem kekebalan tubuh yang baik, banyak wanita membiarkannya dan akhirnya menyebabkan penyakit lain yang lebih serius.

Untuk mengelakkan ini terjadi, wanita disarankan untuk melakukan pap smear biasa, dan jika diperlukan, mereka dapat meminta tes DNA pada sel-sel dinding rahim. Tujuannya adalah untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan ketegangan HPV berkaitan dengan barah kemaluan.

HPV pada lelaki

Sebilangan lelaki yang dijangkiti HPV tidak menunjukkan sebarang gejala pada badan mereka. Namun, ada juga ketuat yang muncul di kawasan kemaluan. Seperti pada wanita, jangkitan HPV pada lelaki juga boleh menyebabkan barah yang mengancam nyawa.

Diagnosis

Sekiranya ketuat yang tumbuh jelas kelihatan dengan mata kasar, doktor akan membuat diagnosis visual. Walau bagaimanapun, ujian lain juga dapat diberikan jika dianggap perlu untuk membuktikan berlakunya penyakit HPV.

Walau bagaimanapun, jika ketuat tidak hadir, doktor kemungkinan besar akan mencadangkan beberapa ujian seperti berikut:

Ujian penyelesaian asid asetik

Ia dilakukan dengan menggunakan larutan cuka pada alat kelamin. Sekiranya kawasan yang dioleskan menjadi putih, ini boleh menyebabkan orang itu dijangkiti HPV. Ujian ini akan membantu doktor yang mengalami kesukaran untuk melihat lesi secara langsung.

PAP smear

Dilakukan dengan mengambil bahagian sel dari dinding rahim atau vagina untuk analisis di makmal. Ujian ini bertujuan untuk melihat kelainan pada dinding rahim yang membawa kepada barah.

Ujian DNA

Dilakukan pada sel-sel dinding rahim untuk melihat sama ada terdapat jenis HPV yang berisiko tinggi menyebabkan barah genital. Ujian ini biasanya dilakukan pada wanita berusia lebih dari 30 tahun sebagai tambahan Pap smear.

Rawatan HPV

Umumnya, ketuat yang disebabkan oleh jangkitan ini akan hilang sendiri tanpa rawatan. Namun, untuk beberapa jenis jangkitan yang lebih serius, doktor akan mencadangkan beberapa jenis rawatan seperti:

Dadah

Doktor biasanya mengesyorkan merawat ketuat atopik dengan menggunakan krim secara langsung ke kawasan di mana lesi berada. Rawatan jenis ini merangkumi:

Pentadbiran asid salisilik

Rawatan ini cuba menghilangkan lapisan ketuat secara perlahan. Teknik ini biasa digunakan untuk merawat ketuat biasa. Kesan sampingannya adalah kerengsaan pada kulit sehingga tidak disarankan untuk digunakan pada kawasan muka.

Imiquimod

Resipi ini biasanya dalam bentuk krim yang dapat meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan HPV secara optimum. Kesan sampingan yang biasa adalah kemerahan dan bengkak di kawasan di mana krim digunakan.

Podofilox

Rawatan yang berfungsi dengan merosakkan lapisan ketuat alat kelamin. Reaksi biasa adalah sensasi terbakar dan gatal di kawasan di mana krim atau salap digunakan.

Asid trikloroasetik

Satu rawatan yang membakar ketuat di telapak tangan, tapak kaki, dan alat kelamin. Salah satu kesannya adalah kerengsaan tempatan.

Operasi dan prosedur lain

Sekiranya pemberian ubat di atas tidak menunjukkan hasil yang memberangsangkan. Doktor anda akan berusaha menghilangkan ketuat dengan salah satu kaedah berikut:

  1. Cryotherapy, ketuat beku dengan nitrogen cair
  2. Elektrokauteri, membakar ketuat dengan elektrik
  3. Pembedahan penghapusan ketuat, dan
  4. Pembedahan laser.

Rawatan HPV pada serviks

Sekiranya anda mempunyai hasil yang tidak normal setelah menjalani ujian Pap smear, pakar obstetrik akan melakukan prosedur yang disebut kolposkopi.

Ini adalah rangkaian prosedur menggunakan sejenis kaca pembesar untuk melihat keadaan serviks. Seterusnya, doktor akan mengambil sampel sel serviks yang kelihatan tidak normal untuk pemeriksaan lanjut di makmal.

Pencegahan penyakit HPV

Memandangkan HPV dapat menjangkiti sesiapa sahaja, ada beberapa langkah yang dapat anda lakukan untuk mencegahnya, seperti:

Vaksinasi

Melaporkan dari medicalnewstoday.com, vaksin HPV boleh diberikan dari usia 11 hingga 12 tahun.

Vaksin diberikan dalam dua dos dengan jangka masa 6 hingga 12 bulan antara setiap vaksin. Vaksin susulan disyorkan untuk lelaki pada usia 21 tahun dan untuk wanita pada usia 26 tahun.

Amalkan seks dan monogami yang selamat

Mempunyai pelbagai pasangan sangat berisiko menyebabkan penyakit HPV pada seseorang. Atas sebab ini, disarankan agar setiap orang melakukan hubungan seks yang selamat dan hanya satu pasangan.

Jangan melakukan hubungan seks semasa anda masih mempunyai ketuat

Selagi anda atau pasangan ditunjukkan masih mempunyai ketuat, terutama pada alat kelamin, maka anda tidak dibenarkan melakukan hubungan seks terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk mengelakkan penularan jangkitan kepada pasangan kita.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.