Kesihatan

Seberapa Berkesannya Sistem Perancangan Keluarga Kalendar untuk Mencegah Kehamilan? Ini adalah ulasan

Sekiranya anda mencari pilihan kontraseptif yang selamat, bebas dadah, dan berisiko rendah, mungkin sistem kawalan kelahiran kalendar boleh menjadi pilihan yang tepat. Kaedah ini hanya memerlukan anda mencatat kitaran haid anda dengan tepat untuk meramalkan tempoh subur anda.

Anda tidak perlu mengambil ubat hormon yang mungkin memberi kesan kepada kesihatan. Ketahui mengenai kaedah sistem KB kalendar melalui tinjauan di bawah.

Baca Juga: Selesema Babi G4, Ancaman Pandemik Baru yang Perlu Diperhatikan

Apakah sistem perancang keluarga kalendar

Sistem perancang keluarga kalendar adalah kaedah mencegah kehamilan dengan menggunakan kalendar sebagai kaedah memantau kitaran subur.

Semasa menggunakan kaedah ini, wanita mesti mencatat waktu kitaran haid mereka dan menggunakannya sebagai pengiraan tempoh subur pada kitaran berikutnya.

Pasangan yang menjalani kaedah kalendar sistem KB tidak melakukan hubungan seks dalam tempoh subur wanita. Sekiranya anda mahu melakukan ini, anda mesti menggunakan alat kontraseptif seperti kondom.

Kaedah sistem KB kalendar cenderung selamat kerana tidak menggunakan dadah. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat melindungi pasangan daripada risiko jangkitan seksual.

Bagaimana kalendar KB berfungsi?

Pengiraan kaedah perancang keluarga kalendar untuk menunda kehamilan. Foto: //skeptics.stackexchange.com

Inti dari kaedah perancang keluarga kalendar adalah bahawa jika anda ingin mengelakkan kehamilan, maka jangan melakukan hubungan seks semasa tempoh subur anda. Sementara itu, jika anda ingin hamil, maka lakukanlah ketika tempoh subur berlaku.

Lalu bagaimana untuk mengetahui tempoh subur wanita atau ciri-ciri wanita yang memasuki masa ovulasi? Anda boleh mempelajarinya melalui artikel berikut:

Baca juga: Mengetahui Puncak Zaman Kesuburan Wanita, Inilah Tanda-Tanda

Seberapa berkesan sistem perancang keluarga kalendar?

Keberkesanan kaedah ini sangat bergantung pada keadaan wanita dan pasangannya. Terdapat beberapa faktor penting yang mempengaruhi kejayaan kaedah perancang keluarga kalendar, termasuk:

 • Kaedah penjejakan kesuburan mana yang anda gunakan
 • Berapa kerapkah kitaran haid anda?
 • Seberapa tepat atau tepat anda mengesan kitaran haid anda
 • Berapa lama anda tidak melakukan hubungan seks sekitar tarikh ovulasi

Kaedah kawalan kelahiran kalendar sangat berkesan untuk pasangan yang menjalankan sistem ini dengan betul dan konsisten.

Kelebihan sistem perancang keluarga kalendar

Selain tidak perlu mengambil pelbagai jenis ubat hormon yang boleh memberi kesan sampingan, berikut adalah beberapa kelebihan kaedah perancang keluarga kalendar yang harus anda ketahui:

 • Murah dan memerlukan kos yang sangat sedikit
 • Selamat digunakan
 • Tidak memerlukan pengambilan ubat
 • Tidak mempunyai kesan sampingan
 • Boleh dihentikan dengan mudah dan segera sekiranya anda dan pasangan memutuskan anda ingin hamil

Di samping itu, kaedah perancang keluarga kalendar juga mengajar anda dan pasangan anda lebih banyak mengenai kesuburan. Nanti ini berguna juga jika anda dan pasangan ingin merancang kehamilan.

Kelemahan perancangan keluarga kalendar

Selain daripada kelebihan di atas, kaedah ini juga mempunyai beberapa kekurangan. Kalendar kawalan kelahiran tidak melindungi anda dan pasangan anda dari jangkitan kelamin, seperti klamidia, herpes, atau HIV.

Berikut adalah beberapa kelemahan kaedah KB sistem kalendar yang boleh anda pertimbangkan:

 • Anda mesti mencatat kitaran haid anda secara konsisten sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum benar-benar menggunakannya
 • Anda dan pasangan anda tidak boleh melakukan hubungan seks dalam tempoh subur anda, terutama tanpa perlindungan
 • Kedua-dua anggota pasangan mesti terlibat dalam proses tersebut
 • Kadar kegagalan sistem perancang keluarga kalendar lebih tinggi daripada bentuk kontrasepsi lain, seperti pil, suntikan kawalan kelahiran, implan kawalan kelahiran, atau kontrasepsi lain. Tetapi jika dilakukan dengan betul kaedah ini sama berkesannya dengan kaedah kontraseptif lain.

Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, kaedah ini mungkin tidak sesuai untuk anda. Anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan jenis kontrasepsi yang paling sesuai.

Apa yang mesti disediakan?

Mengesan sejarah haid tidak memerlukan persiapan khas. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memulakan sistem kawalan kelahiran kalendar untuk kontrasepsi, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu jika:

 • Anda baru sahaja menjalani hari pertama haid
 • Baru mempunyai bayi
 • Baru-baru ini berhenti mengambil pil kawalan kelahiran atau kontraseptif hormon lain
 • Penyusuan susu ibu
 • Mendekati menopaus
 • Mempunyai kitaran haid yang tidak teratur

Bagaimana sistem kalendar KB?

Dilaporkan dari laman web Klinik MayoBerikut adalah langkah-langkah yang boleh anda dan pasangan lakukan sekiranya anda ingin mula melaksanakan perancangan keluarga kalendar:

1. Catatkan kitaran haid selama 6-12 bulan

Anda boleh menggunakan aplikasi khas di telefon bimbit anda atau menggunakan kalendar biasa untuk merakam kitaran haid anda selama 6 hingga 12 bulan terakhir.

Kira dan catat bermula dari haid pertama pada bulan sebelumnya hingga hari pertama haid pada bulan berikutnya.

2. Tentukan panjang kitaran haid terpendek

Dari catatan kitaran haid yang anda perhatikan sebelumnya, lihat bulan mana yang mempunyai tempoh terpendek. Sebagai contoh, tempoh terpendek adalah 26 hari, segera tolak 26 dengan 18. Jadi 26-18 = 8 hari.

Nombor 8 di sini menunjukkan tempoh subur pertama kitaran haid anda. Ini bermaksud bahawa hari kelapan kitaran haid anda adalah tempoh subur pertama anda.

3. Tentukan panjang kitaran haid terpanjang

Dari catatan kitaran haid yang anda perhatikan sebelumnya, lihat bulan mana yang mempunyai tempoh terpanjang. Kurangkan 11 dari jumlah hari dalam kitaran terpanjang.

Angka ini menunjukkan hari subur terakhir kitaran haid anda. Contohnya, jika kitaran terpanjang anda adalah 32 hari, tolak 11 dari 32, yang bersamaan dengan 21.

Dalam contoh ini, hari pertama kitaran anda adalah hari pertama pendarahan haid dan hari ke 21 kitaran anda adalah hari subur terakhir.

4. Rancang hubungan seks dengan teliti semasa tempoh subur anda

Sekiranya anda dan pasangan anda berharap dapat mengelakkan kehamilan, seks tanpa perlindungan dilarang sama sekali dalam tempoh subur.

Sebaliknya, jika anda dan pasangan berharap dapat hamil, melakukan hubungan seks secara teratur semasa jendela subur adalah pilihan terbaik.

5. Sentiasa kemas kini data kitaran haid anda

Terus catat panjang kitaran haid anda setiap bulan untuk memastikan anda menentukan tempoh subur anda dengan betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!