Kesihatan

Bolehkah Kanser Prostat Disembuhkan? Inilah penjelasannya

Kanser prostat adalah salah satu jenis barah yang paling biasa pada lelaki. Maka persoalannya, adakah barah prostat dapat disembuhkan?

Untuk rawatan itu sendiri, terdapat banyak kaedah yang boleh digunakan untuk merawat barah prostat. Berita baiknya, barah prostat dapat disembuhkan.

Macam mana boleh jadi? Lihat tinjauan kanser prostat dan juga pelbagai jenis rawatan di bawah.

Mengenal barah prostat

Prostat adalah kelenjar berbentuk kenari di pelvis lelaki. Ia terletak di sebelah pundi kencing dan dapat diperiksa dengan menjalani pemeriksaan rektum digital.

Nah kanser prostat itu sendiri adalah bentuk barah yang berkembang di kelenjar prostat. Lancarkan Kesihatan UrologiKanser ini adalah penyebab utama kematian akibat barah pada lelaki di Amerika.

Penyebab utama kanser prostat tidak diketahui. Tetapi perkara-perkara tertentu dapat meningkatkan risiko anda menghidap keadaan tersebut.

Peluang mendapat barah prostat meningkat seiring bertambahnya usia. Sebilangan besar kes berlaku pada lelaki berusia 50 tahun ke atas.

Baca Juga: Mesti Tahu! Ini adalah 6 Gejala Kanser Prostat pada Usia Muda yang Sering Diabaikan

Mendiagnosis kanser prostat

Untuk mendiagnosis keadaan barah prostat pada seseorang, beberapa ujian diperlukan. Berikut adalah beberapa ujian yang mungkin perlu anda laksanakan:

 • ujian darah
 • Pemeriksaan fizikal kawasan prostat, juga dikenali sebagai pemeriksaan rektum digital (DRE)
 • Imbasan MRI
 • Ujian biopsi

Adakah barah prostat dapat disembuhkan?

Lancarkan Pasadena Cyberknife, jawapan ringkasnya adalah ya. Selagi barah didiagnosis dan dirawat sejak ia masih di peringkat awal.

Sebilangan besar kes barah prostat (lebih daripada 90 peratus) dijumpai pada peringkat awal, menjadikan tumor lebih cenderung untuk bertindak balas terhadap rawatan.

Rawatan juga tidak selalu bermaksud pembedahan atau kemoterapi. Terapi radiasi bukan invasif dapat merawat kanser prostat dengan berkesan.

Namun, sayangnya jika barah telah merebak ke bahagian tubuh yang lain maka barah itu tidak dapat disembuhkan. Rawatan biasanya tertumpu pada memanjangkan umur dan melegakan gejala.

Baca juga: Beberapa Gejala Kanser Prostat Yang Anda Perlu Tahu dan Waspadalah

Kadar survival barah prostat

Terlepas dari jenis barah, doktor menganggap barah "sembuh" jika pesakit tetap bebas dari barah untuk jangka waktu tertentu setelah rawatan.

Semakin tinggi bilangan pesakit yang bebas dari kanser selama lima tahun atau lebih, semakin tinggi penawar penyakit ini. Kanser prostat mempunyai kadar penyembuhan tertinggi dari semua jenis barah, berkat sebahagian besarnya standard pengesanan awal dan kemajuan teknologi rawatan.

Kadar kelangsungan hidup menurun dengan ketara apabila barah dikesan pada tahap lanjut. Namun, berita baiknya ialah hanya sekitar lima peratus lelaki yang didiagnosis setelah barah itu merebak ke seluruh badan.

Pada hakikatnya, lebih daripada 90 peratus lelaki yang didiagnosis menghidap barah prostat hidup selama lima tahun atau lebih selepas rawatan. Ini menjadikan barah prostat sebagai salah satu bentuk barah yang paling dapat disembuhkan.

Baca juga: Jangan memandang rendah, ini adalah bahaya barah prostat pada lelaki

Tahap barah

Semakin cepat ia dikesan, semakin besar kemungkinan barah itu dapat disembuhkan. Betul, berapa tahap barah prostat?

Berikut adalah penjelasan mengenai tahap-tahap kanser prostat berdasarkan Jawatankuasa Bersama Kanser Amerika (AJCC). Pasadena Cyberknife:

1. Tahap T

Tahap T ini menilai tahap barah tempatan. Pada tahap ini dinilai pada skala T1 hingga T4.

T1 menunjukkan bahawa tumor hanya dapat dikesan melalui pencitraan atau biopsi, sedangkan T4 menunjukkan barah yang telah menyebar ke jaringan tempatan.

2. Tahap N

Tahap N menilai tahap penyebaran ke kelenjar getah bening. Pada peringkat ini dinilai pada skala X, 0, dan 1.

Nilai X bermaksud kelenjar getah bening belum diperiksa, 0 bermaksud barah belum merebak, dan 1 menunjukkan barah di kelenjar getah bening berdekatan.

3. Tahap M

Tahap M menilai bagaimana barah telah bermetastasis atau merebak ke seluruh badan. Pada peringkat ini dinilai pada skala M0, atau M1a, M1b, atau M1c.

M0 menunjukkan bahawa barah tidak merebak di luar kelenjar getah bening serantau. M1a menunjukkan penyebaran ke kelenjar getah bening, M1b menunjukkan penyebaran ke tulang, dan M1c bermaksud barah ada di organ lain.

Kanser prostat dapat disembuhkan dengan rawatan ini

Setelah persoalan apakah barah prostat dapat disembuhkan dijawab, sekarang pertanyaan lain adalah, apakah kaedah rawatan untuk jenis kanser ini?

Rawatan barah prostat bergantung pada keadaan kesihatan pesakit dan juga tahap keparahan barah prostat yang dialami.

Berikut adalah beberapa rawatan yang biasanya diberikan kepada pesakit barah prostat Persatuan Kanser Amerika::

 • Pemerhatian atau pengawasan aktif
 • Operasi
 • Terapi radiasi
 • Cryotherapy
 • Terapi Hormon
 • Kemoterapi
 • Imunoterapi
 • Terapi yang disasarkan untuk kanser prostat

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!