Kesihatan

Adakah selamat mengambil antasid untuk wanita hamil?

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan perut anda, sama ada kerana ulser atau GERD, anda biasanya boleh mengatasinya dengan segera dengan antasid. Tetapi adakah dibenarkan menggunakan antasid untuk wanita hamil?

Dilaporkan Healthline.com, pengambilan antasid untuk wanita hamil dibenarkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat perbincangan lengkap di bawah.

Petua untuk mengambil antasid untuk wanita hamil

Agar tidak memilih antasid yang salah untuk wanita hamil, anda perlu memperhatikan petua berikut.

1. Mengandungi kalsium karbonat atau magnesium

Antasid yang mengandungi kalsium karbonat atau magnesium adalah pilihan terbaik untuk wanita hamil. Di Amerika Syarikat, antasid jenis ini boleh dibeli di bawah tanda dagangan Tums atau Rolaids.

Keselamatan antasid untuk wanita hamil disokong oleh pernyataan pakar, G. Thomas Ruiz, MD, OB / GYN. "Penggunaan Tum (antasid) selama kehamilan adalah sesuatu yang telah dilakukan selama bertahun-tahun," katanya, seperti yang dilaporkan oleh laman web. Healthline.com.

2. Perhatikan masa penggunaan

Sekiranya pada titik pertama disebutkan bahawa antasid dengan kandungan magnesium selamat untuk wanita hamil, tetapi ada hal-hal yang perlu dipertimbangkan, yaitu kapan menggunakannya.

Nampaknya, walaupun kandungan magnesium agak selamat untuk wanita hamil, namun kandungan ini harus dielakkan sekiranya kehamilan sudah memasuki trimester akhir. Kerana magnesium boleh mempengaruhi pengecutan sebelum bersalin.

3. Elakkan kandungan natrium yang tinggi

Antasid mempunyai pelbagai bahan, salah satunya adalah kadar natrium yang tinggi. Wanita hamil tidak boleh mengambil antacid jenis ini. Antasid dengan kadar natrium yang tinggi boleh menyebabkan penumpukan cecair di dalam tisu.

Pengumpulan cecair di dalam tisu menyebabkan pembengkakan pada badan wanita hamil. Atau dalam bahasa perubatan yang dikenali sebagai edema.

4. Elakkan juga kandungan aluminium

Sebelum membeli produk antasid untuk wanita hamil, pastikan membaca label pada bungkusan. Pastikan antasid tidak mengandungi aluminium. Secara amnya pada label akan ditulis aluminium hidroksida atau aluminium karbonat. Kandungan ini boleh menyebabkan sembelit pada wanita hamil.

5. Akhir sekali, elakkan kandungan aspirin

Sebaiknya jauhi ubat-ubatan yang mengandungi aspirin seperti Alka-Seltzer. Walaupun terdapat beberapa wanita hamil yang dibenarkan mengambil aspirin, penggunaannya tidak boleh sewenang-wenangnya atau mesti diresepkan oleh doktor.

Aspirin dalam dos yang tinggi boleh menimbulkan pelbagai risiko kepada wanita hamil. Sekiranya diambil pada trimester pertama, dos aspirin yang tinggi boleh menimbulkan risiko keguguran dan kecacatan kelahiran pada bayi.

Walaupun dos aspirin yang tinggi pada trimester terakhir dapat meningkatkan risiko gangguan saluran darah di jantung janin. Kerana tidak boleh menggunakan ubat-ubatan yang mengandung aspirin secara tidak sengaja untuk wanita hamil.

Adakah ubat asid perut selain antasid untuk wanita hamil?

Berita baiknya ialah selain antasid, terdapat beberapa jenis ubat lain yang boleh digunakan untuk merawat masalah perut. Dilaporkan dari Uofmhealth.org, ubat berikut selamat digunakan semasa mengandung.

 • Cimetidine (Tagamet)
 • Ranitidine (Zantac)
 • Omeprazole (Prilosec)
 • Lansoprazole (Prevacid)

Walaupun diyakini selamat, wanita hamil boleh berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

Atasi asid perut dengan cara semula jadi

Cara semula jadi adalah cara yang boleh dicuba, sebelum wanita hamil memutuskan untuk mengambil ubat. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa tidak selesa pada perut kerana asid perut.

 • Makan dalam bahagian kecil. Lebih baik mengurangkan bahagiannya, tetapi makan lebih kerap. Di samping itu, anda harus minum selepas makan, bukan di antara waktu makan.
 • Makan perlahan-lahan. Cuba kunyah dengan baik semasa waktu makan.
 • Elakkan makanan yang mencetuskan gangguan asid perut. Makanan berlemak, pedas, berasid, atau minuman berkarbonat dan berkafein tidak boleh dimakan untuk mencegah gangguan asid perut.
 • Kedudukan membantu proses pencernaan. Sekurang-kurangnya menjaga badan tetap tegak selama satu jam selepas makan, kerana ini membantu mendorong makanan dicerna dan mencegah masalah perut
 • Kunyah gula-gula tanpa gula. Lakukan selepas makan, kerana air liur yang meningkat dapat meneutralkan asid yang naik kembali ke esofagus.
 • Tidur di sebelah kiri anda. Sekiranya condong ke kanan akan mempengaruhi kedudukan yang menyebabkan ketidakselesaan di perut.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan berlebihan memberi tekanan pada perut, terutamanya semasa kehamilan. Ini meningkatkan risiko asid perut masuk ke dalam esofagus.
 • Pilih makanan atau minuman yang dapat membantu melegakan asid perut. Makanan atau minuman seperti yogurt atau madu dicampurkan ke dalam segelas teh chamomile.

Sekiranya masalah perut tidak membaik atau bertambah buruk, wanita hamil harus segera mendapatkan pertolongan untuk mendapatkan rawatan yang mereka perlukan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!