Kesihatan

Apa Warna Pee Anda? Ayuh, Ketahui Apa Artinya Dari segi Perubatan!

Anda boleh tahu warna air kencing anda sebagai petunjuk kesihatan. Pada prinsipnya, semakin kuning air kencing anda kelihatan lebih muda atau pudar, ini bermakna anda terhidrasi dengan baik.

Air kencing mengandungi pigmen kuning, sebab itulah walaupun anda terhidrasi, warna kuning tetap ada di dalam air kencing anda. Terutama ketika anda mengalami dehidrasi, warna air kencing anda akan kelihatan kuning gelap atau coklat muda.

Selain itu, warna air kencing juga dapat dipengaruhi oleh makanan dan ubat yang anda makan. Kerana pigmen kedua zat ini akan dilepaskan ketika anda membuang air kecil.

warna air kencing

Warna air kencing berbeza dan dipengaruhi oleh beberapa faktor. Berikut adalah beberapa warna air kencing dan penjelasannya:

Jelas

Warna jernih air kencing anda menunjukkan bahawa anda minum lebih banyak air daripada pengambilan yang disyorkan. Menjaga badan anda sentiasa terhidrat adalah perkara yang baik, tetapi jika anda minum terlalu banyak, kesan negatifnya ialah elektrolit juga terbuang dari badan.

Jangan risau jika air kencing anda kelihatan sebentar. Kurangkan pengambilan cecair anda jika warna air kencing yang jelas bertahan cukup lama.

Warna urin kuning

Secara umum, spektrum warna air kencing berwarna kuning muda. Pigmen warna ini semakin terhakis semakin banyak anda minum air.

Warna urin atau urin standard dihasilkan oleh badan melalui proses pemecahan hemoglobin atau protein yang membawa oksigen ke seluruh sel darah merah. Secara umum, warna air kencing bergantung pada sejauh mana pigmen ini dapat dicairkan.

Apabila anda mempunyai banyak vitamin B dalam aliran darah anda, air kencing anda cenderung menjadi warna kuning neon.

Merah atau merah jambu

Air kencing boleh berwarna merah atau merah jambu jika anda memakan buah yang mempunyai pigmen semula jadi merah tua atau magenta. Buah-buahan ini merangkumi:

  • bit
  • Rhubarb
  • Blueberry

Air kencing yang mempunyai warna ini juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan, anda tahu. Beberapa masalah kesihatan dapat menjadikan darah dalam air kencing anda sebagai gejala hematuria, masalah kesihatan lain termasuk:

  • Pembengkakan prostat
  • Batu karang
  • Tumor di pundi kencing dan buah pinggang

Warna air kencing oren

Sekiranya air kencing anda kelihatan berwarna oren, maka ini boleh menjadi tanda dehidrasi. Tetapi keadaan ini boleh berlaku kerana terdapat masalah dengan hempedu dan hati anda, terutama jika najis anda berwarna pucat.

Selain itu, penyakit kuning atau kuning juga boleh menjadi penyebab warna oren air kencing.

Biru atau hijau

Warna biru atau hijau dalam air kencing boleh disebabkan oleh pewarna makanan. Selain itu, warna ini juga boleh disebabkan oleh pewarna yang digunakan dalam percubaan prosedur perubatan pada buah pinggang atau pundi kencing anda.

Selain itu, jangkitan dengan bakteria Pseudomonas aeruginosa juga boleh menjadi penyebab perubahan warna air kencing menjadi biru, hijau atau bahkan ungu indigo. Secara umum, warna-warna ini sangat jarang berlaku dan selalu dikaitkan dengan pengambilan makanan.

Coklat gelap

Dalam banyak kes, air kencing berwarna coklat gelap menunjukkan masalah dehidrasi. Warna ini juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu seperti metronidazole dan chloroquine.

Sekiranya anda makan terlalu banyak biji rhubarb, lidah buaya atau fava, air kencing anda boleh menjadi coklat tua. Selain itu, warna air kencing yang satu ini juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang disebut porphyria.

Keadaan kesihatan ini boleh menyebabkan penumpukan bahan kimia di dalam aliran darah sehingga warna air kencing menjadi coklat gelap. Anda juga harus menyedari penyakit hati kerana hempedu dapat memasuki air kencing dan berubah warnanya.

Warna air kencing mendung

Sekiranya air kencing anda keruh, ini mungkin merupakan tanda jangkitan saluran kencing. Warna ini juga boleh menjadi gejala penyakit kronik dan masalah buah pinggang, walaupun warna ini juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami dehidrasi.

Kencing yang keruh dan keluar dengan busa juga dikenali sebagai pneumaturia. Keadaan ini boleh menjadi gejala masalah kesihatan yang serius.

Beberapa penyakit yang mempunyai gejala seperti itu adalah penyakit Crohn atau diverticulitis. Walaupun begitu, doktor kadang-kadang tidak dapat menjelaskan punca air kencing yang juga menghasilkan busa seperti ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!