Kesihatan

Celestamine

Celestamine adalah nama dagang untuk ubat kombinasi betamethasone dan dexchlorpheniramine maleate. Betamethasone adalah ubat kelas steroid, sementara dexchlorpheniramine maleate tergolong dalam kelas antihistamin.

Berikut adalah maklumat lengkap untuk apa Celestamine digunakan, manfaat, dos penggunaan, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa celestamin?

Tablet celestamine adalah ubat yang digunakan untuk merawat gangguan alergi, gangguan pernafasan, dan urtikaria (penyakit kulit).

Ubat ini juga digunakan untuk merawat keradangan teruk yang disebabkan oleh keadaan tertentu. Keadaan ini termasuk asma yang teruk, alergi teruk, artritis reumatoid, kolitis ulseratif, gangguan darah tertentu, lupus, sklerosis berganda, keadaan mata dan kulit tertentu.

Ubat ini boleh didapati dalam persediaan tablet dan tergolong dalam kumpulan ubat keras. Anda boleh mendapatkan ubat ini setelah mendapat cadangan daripada doktor.

Apa fungsi dan faedah ubat celestamine?

Celestamine berfungsi sebagai agen yang mengubah tindak balas imun badan terhadap pelbagai keadaan dan mengurangkan keradangan.

Betamethasone berfungsi dengan mengikat reseptor glukokortikoid dan kemudian mengikat DNA untuk mengubah sintesis beberapa protein keradangan. Dengan cara ini ubat dapat menyebabkan penurunan keseluruhan reaksi autoimun dan keradangan.

Manakala dexchlorpheniramine maleate mempunyai sifat antihistamin yang berfungsi sebagai antagonis reseptor H1 dan menghalang histamin pada reseptor histamin H1. Itulah sebabnya ia dapat merawat keadaan alergi seperti demam hay dan urtikaria.

Celestamine, gabungan betamethasone dan dexchlorpheniramine maleate digunakan untuk merawat keadaan tertentu yang berkaitan dengan penurunan fungsi kelenjar adrenal.

Fungsi dan faedah ubat celestamine berkaitan dengan beberapa keadaan alergi. Satu kajian menunjukkan bahawa ubat ini berkesan untuk merawat gangguan berikut:

1. Gangguan pernafasan

Celestamine dapat digunakan sebagai rawatan untuk gangguan pernafasan yang berkaitan dengan alergi, seperti rhinitis dan alergi bermusim.

Rinitis bermusim berlaku pada masa-masa tertentu dan membentuk tindak balas terhadap alergen luaran. Ia biasanya berlaku pada musim gugur dan musim bunga dan mungkin lebih biasa di luar negara. Biasanya muncul kerana alergen seperti debunga.

Rinitis tahunan boleh berlaku sepanjang tahun atau pada bila-bila masa sebagai tindak balas terhadap bahan dalaman, seperti tungau, debu, atau bulu binatang peliharaan.

Celestamine biasanya diberikan dalam dosis terbahagi dua kali sehari yang bertujuan untuk menekan keradangan pada saluran pernafasan.

Ubat dalam bentuk semburan hidung mungkin lebih berkesan dan selamat. Walau bagaimanapun, penggunaannya dibatasi oleh jangka masa kesan dan kesan sampingan terapi yang berpanjangan.

2. Gatal atau ruam

Ruam adalah perubahan pada kulit yang mempengaruhi warna, penampilan, atau teksturnya. Ruam yang disebabkan oleh alahan kadang-kadang boleh menyebabkan gatal muncul lebam.

Rawatan ruam dengan gatal berbeza mengikut diagnosis setiap pesakit. Ruam ringan boleh dirawat dengan celestamine walaupun ubat seperti krim hidrokortison mungkin lebih berkesan.

Walau bagaimanapun, celestamine yang diambil secara lisan mungkin lebih berkesan untuk merawat ruam tahap sederhana. Ubat yang berfungsi secara sistematik akan secara langsung menghalang keradangan di kawasan masalah sehingga lebih mudah diatasi.

3. Gangguan alahan

Alahan adalah sejumlah keadaan yang disebabkan oleh hipersensitiviti sistem imun terhadap bahan yang biasanya tidak berbahaya.

Penyebab alahan yang biasa berlaku adalah dari makanan, getah tumbuhan, ubat-ubatan, sengatan serangga, racun yang berinteraksi dengan protein, dan sebagainya.

Gejala mungkin termasuk mata merah, ruam gatal, bersin, hidung berair, sesak nafas, atau bengkak. Perlu diingat bahawa intoleransi makanan dan keracunan makanan adalah keadaan yang berbeza.

Beberapa ubat boleh digunakan untuk menyekat tindakan reseptor alergi, atau untuk mencegah proses pengaktifan sel dan degranulasi. Ubat-ubatan ini termasuk antihistamin, glukokortikoid, dan beberapa ubat lain seperti celestamine.

Celestamine boleh disyorkan untuk merawat alahan sederhana. Sementara itu, alahan yang teruk dapat dirawat dengan ubat antihistamin dalam bentuk suntikan.

4. Urtikaria

Urtikaria, juga disebut gatal-gatal atau gatal-gatal, dapat berubah bentuk dan ukuran dan dapat muncul di mana saja pada kulit.

Gejala gangguan ini boleh ringan atau teruk dan berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa hari.

Hives mungkin merupakan tanda reaksi alergi yang teruk yang disebut anafilaksis yang memerlukan rawatan segera. Urtikaria yang berlangsung lebih lama dari 6 minggu mungkin merupakan keadaan kronik yang memerlukan rawatan jangka panjang.

Walau bagaimanapun, gatal-gatal sering hilang walaupun tanpa rawatan. Urtikaria kronik mungkin perlu dirawat dengan lebih daripada satu ubat.

Ubat yang biasa digunakan untuk mengubati urtikaria adalah antihistamin untuk mengurangkan gejala kecil seperti gatal atau ruam. Ubat ini digabungkan dengan steroid untuk mengurangkan kemerahan, sakit, dan bengkak.

Celestamine adalah salah satu ubat yang disyorkan untuk gangguan urtikaria kronik, terutamanya untuk penggunaan jangka panjang. Selain itu, kandungan ubat gabungan celestamine juga berkesan untuk merawat simptom urtikaria yang berpanjangan.

5. Artritis

Artritis atau artritis cenderung melibatkan kesakitan, kekakuan, kekakuan, dan pembengkakan pada dan sekitar satu atau lebih sendi.

Gejala boleh berkembang secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Keadaan arthritis tertentu juga boleh melibatkan sistem imun dan pelbagai organ di dalam badan.

Beberapa penyelidik melakukan ujian mengenai keberkesanan ubat glukokortikoid yang digabungkan dengan antihistamin terhadap artritis. Bukti percubaan klinikal menunjukkan bahawa gabungan kedua-duanya dapat mencegah keradangan yang lebih teruk.

Selain memberi ubat lini pertama untuk rematik, terapi tambahan celestamine mampu menyekat reseptor keradangan sehingga mengurangkan risiko keradangan.

6. Keradangan kulit

Keradangan pada kulit adalah tindak balas sistem imun yang berusaha memberikan perlindungan terhadap rangsangan berbahaya.

Keradangan kulit ini mempunyai simptom akut dan kronik. Keradangan pada kulit boleh berlaku akibat komplikasi seperti asma, radang paru-paru, dan gangguan autoimun.

Gejala yang paling biasa adalah kulit terbakar, kemerahan, sakit, dan bengkak. Gejala akibat komplikasi boleh menjadi lebih teruk jika tidak dirawat dengan segera.

Rawatan biasanya hanya diberikan untuk merawat gejala yang timbul akibat komplikasi, bukan merawat penyebab gejala. Gabungan antihistamin dan glukokortikoid sering disyorkan kerana ia lebih berkesan.

Celestamine adalah salah satu ubat yang disyorkan yang boleh diberikan sebagai tambahan kepada terapi utama. Pertimbangan ini timbul kerana risiko kesan sampingan ubat ini tidak terlalu berisiko, terutama jika diberikan dengan kelas ubat tertentu.

Jenama dan harga Celestamine

Celestamine adalah nama dagang gabungan ubat betametason dan dexchlorpheniramine maleate yang diedarkan secara meluas.

Ubat ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan harga dos, termasuk yang berikut:

 • Sirap Celestamine 60 ml. Penyediaan sirap setiap 5 ml mengandungi betametason 0,25 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Sirap ini ditunjukkan untuk alergi saluran pernafasan, kulit, dan mata. Anda boleh mendapatkan ubat dengan harga Rp 93,979 / sebotol.
 • Tablet Celestamine. Penyediaan tablet mengandungi betametason 0,25 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Anda dapat memperoleh obat ini dengan harga Rp. 5,389 / tablet-Rp 5,501 / tablet.
 • Sirap Celestamine 30 ml. Penyediaan sirap setiap 5 ml mengandungi betametason 0,25 mg dan dexchlorpheniramine maleate 2 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 54,955 / sebotol.

Bagaimana cara mengambil ubat celestamine?

Ubat ini termasuk dalam ubat keras yang mesti ditebus menggunakan preskripsi doktor. Ikuti arahan penggunaan yang ditetapkan oleh doktor anda.

Baca arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan preskripsi. Kadang kala doktor mengubah dos mengikut tindak balas klinikal pesakit.

Ubat ini boleh diminum selepas makan. Sebaiknya minum ubat ini pada waktu tidur kerana boleh menyebabkan rasa mengantuk.

Biasanya ubat alergi hanya digunakan sehingga gejala penyakit hilang. Penggunaan ubat jangka panjang tidak digalakkan kecuali untuk keadaan tertentu. Penggunaan jangka panjang boleh dilakukan atas arahan doktor.

Ambil ubat setiap hari pada masa yang sama untuk memudahkan anda mengingatnya. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubat anda jika waktu yang berikutnya anda mengambilnya masih lama. Sekiranya tidak, dos pengambilan ubat boleh dilewatkan dan berjumpa doktor.

Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa. Ambil ubat sekaligus dengan air dan jangan mengunyah. Persediaan tablet yang diubah menjadi serbuk harus diberikan setelah diberi arahan dos yang tepat dari doktor.

Persediaan sirap mesti digoncang sebelum digunakan. Ukur dengan sudu pengukur yang disediakan. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan dos yang salah.

Simpan celestamine pada suhu bilik dari kelembapan, panas, dan sinar matahari setelah digunakan. Pastikan penutup botol ubat ditutup rapat setelah digunakan. Jangan gunakan sirap ini setelah 90 hari berlalu sejak penutup botol dibuka.

Berapakah dos celestamine?

Dos dewasa

 • Dos biasa: 1-2 tablet sehari.
 • Dos maksimum: 8 tablet sehari.

Dos anak

 • Untuk kanak-kanak di bawah umur 2-6 tahun: dos 1/4 tablet atau 1/2 sudu besar disyorkan untuk diminum 3 kali sehari.
 • Kanak-kanak 6-12 tahun: 1/2 tablet atau 1/2 sudu besar sirap diambil 3 kali sehari.
 • Berumur lebih dari 12 tahun: 1 atau 2 tablet atau sudu, 4 kali sehari.

Adakah Celestamine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah menetapkan ubat ini dalam kategori kehamilan C untuk betametason. Kajian haiwan menunjukkan teratogenik ketika kortikosteroid oral diberikan, atau steroid kuat diberikan secara topikal.

Walau bagaimanapun, tidak ada data terkawal mengenai penggunaan ubat tersebut pada wanita hamil. Ubat ini disyorkan hanya semasa kehamilan tidak ada rawatan alternatif dan manfaatnya melebihi risiko.

Ubat ini MUNGKIN TIDAK SELAMAT jika diminum pada wanita yang sedang menyusui atau berhasrat untuk memulakan penyusuan.

Kortikosteroid boleh memberi kesan buruk pada janin atau bayi dan boleh mengganggu pertumbuhan normal bayi yang baru lahir.

Sentiasa berjumpa dengan profesional kesihatan sebelum menggunakan Celestamine jika anda menyusui bayi.

Apakah kesan sampingan Celestamine yang mungkin?

Penyalahgunaan ubat celestamine mempunyai beberapa kesan sampingan yang mungkin teruk atau ringan. Berikut adalah beberapa kesan sampingan:

 • Pertumbuhan rambut yang tidak normal di dalam badan (hipertrikosis)
 • Kulit terbakar dan gatal
 • Hipertensi
 • Gangguan adrenal
 • Kulit kering, merah, dan bengkak
 • Penglihatan kabur atau buta
 • Jerawat
 • Berpeluh berlebihan
 • Penyimpangan haid pada sesetengah wanita
 • Osteoporosis
 • Kejang
 • Mengantuk dan penenang
 • Kemurungan
 • Kelemahan otot (malaise)
 • Masalah peredaran darah
 • Euforia
 • Katarak
 • Perubahan warna kulit
 • Sakit kepala
 • Edema Muka
 • Petechiae
 • Hati dan hati tumbuh
 • Ruam di sekitar mulut
 • Pertumbuhan dan kenaikan berat badan yang perlahan.
 • Kulit berkilat
 • Gementar
 • Hipoglikemia dan leukositosis pada bayi baru lahir, dan banyak kesan sampingan yang lain
 • Bengkak
 • Menambah berat badan dengan pantas
 • Susah bernafas
 • Fikiran atau tingkah laku yang tidak biasa
 • Kotoran berdarah
 • Batuk darah
 • Gangguan cecair dan elektrolit dalam badan
 • Kegagalan jantung kongestif pada pesakit yang terdedah
 • Ulser perut, usus tidak teratur, loya, muntah
 • Perubahan warna kulit (Warna kulit biru)
 • Penyembuhan luka terganggu
 • Kulit nipis dan rapuh
 • Vertigo
 • Perubahan emosi
 • Tanda-tanda jangkitan mungkin termasuk batuk, demam, menggigil.

Amaran dan perhatian

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda alah kepada betametason, antihistamin, atau bahagian lain dari persediaan celestamine.

Ubat ini tidak bertujuan untuk bayi. Tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun.

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan seperti jangkitan yis atau jangkitan malaria, jangkitan herpes.

atau masalah saraf.

Pesakit dengan jangkitan bakteria, kulat dan virus harus menghindari ubat ini kerana dapat menekan tindak balas imun tubuh terhadap benda asing. Ubat ini boleh membuat keadaan pesakit bertambah buruk.

Jangan mulakan, berhenti, atau ubah dos ubat ini atau ubat apa pun tanpa berjumpa doktor. Ubat ini tidak boleh digunakan untuk waktu yang lama, kecuali ada arahan khusus dari doktor.

Beritahu doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda mempunyai komplikasi berikut:

 • Diabetes
 • Tekanan darah tinggi
 • Osteoporosis
 • Sakit gastrik
 • Masalah buah pinggang dan hati
 • Sistem imun yang lemah.

Ubat itu tidak boleh diberikan kepada wanita hamil dan menyusui, kecuali dalam kes khas. Rawatan tidak boleh jangka panjang kerana boleh menyebabkan komplikasi.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil dalam 14 hari terakhir, terutamanya ubat berikut:

 • Ubat antidiabetik
 • Carbamazepine
 • Aminoglutethimide
 • Ubat antituberkular
 • Rifampisin
 • Antikolinesterase
 • Antikoagulan oral
 • Bahan anti-radang bukan steroid
 • ketokonazol
 • Siklosporin
 • Estrogen dan lain-lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!