Kesihatan

9 Cara Menjaga Kesihatan dan Mengurangkan Mata Minus

Keadaan mata minus sering menyukarkan pesakit untuk berkonsentrasi. Jadi, adakah cara yang selamat untuk mengurangkan mata dikurangi?

Perkara ini perlu diketahui untuk menjaga kesihatan mata. Selain itu, elakkan mencuba perkara yang berisiko membahayakan kesihatan mata, ya.

Mengenai mata minus atau rabun

Apakah perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai minus eye? Foto: Shutterstock.com

Minus mata atau rabun adalah keadaan yang sukar untuk melihat objek dari jarak jauh. Itulah sebabnya mata minus sering disebut sebagai rabun jauh.

Sebabnya adalah kebiasaan kita yang selalu mengesampingkan kesihatan mata ketika kita melakukan aktiviti dengan mata kita.

Pada masa ini terdapat tindakan perubatan yang boleh diambil untuk merawat mata yang kurang. Di samping itu, anda juga boleh melakukan beberapa perkara ini untuk mengelakkan mata minus menjadi lebih teruk.

Baca juga: Kacamata Anti Radiasi Komputer, Adakah Itu Perlu dan Berguna?

Cara mengurangkan tolak mata dengan cara yang mudah

Mengambil jus lidah buaya

Ayuh, manfaatkan jus lidah buaya untuk kesihatan mata! Foto: Shutterstock.com

Pengambilan jus lidah buaya secara berkala selagi ia dapat mengurangkan gejala mata minus.

Kandungan dalam lidah buaya cukup baik untuk kesihatan mata. Anda juga boleh menambah ramuan lain seperti madu, walnut, dan lemon.

Cara mengurangkan mata dikurangi dengan terapi lilin

Terapi lilin adalah kaedah ampuh untuk mengurangkan mata. Anda hanya perlu menyediakan satu lilin yang menyala. Merenung lilin selama beberapa minit tanpa berkelip.

Lakukan aktiviti ini sehingga air mata keluar. Setelah air mata keluar, anda boleh menghentikan dan mengulangi aktiviti ini pada keesokan harinya.

Tetapi jangan berlebihan ketika melakukan terapi ini untuk kesihatan mata anda, okey?

Pengambilan wortel secara berkala

Mulakan pengambilan wortel secara berkala untuk membantu menjaga kesihatan mata. Foto: Shutterstock.com

Lobak adalah sayur-sayuran dengan kandungan vitamin A yang sangat tinggi yang dapat meningkatkan kesihatan mata anda.

Pengambilan jus wortel secara berkala selama satu bulan dipercayai dapat meningkatkan penglihatan secara signifikan.

Manfaatkan daun sirih untuk bagaimana mengurangkan mata dikurangi

Daun sirih adalah daun yang mengandungi minyak pati seperti pawagam, karvakol, eugenol, kavikol, dan kadinen. Kavikol pada daun sirih berguna untuk membunuh bakteria, jamur, dan dapat bertindak sebagai antioksidan.

Untuk dapat menggunakannya, sediakan dua helai daun sirih dan kemudian basuh di bawah air yang mengalir. Tampalkan daun sirih ini di kedua mata sebelum tidur. Anda boleh melepaskannya semula apabila anda bangun pada waktu pagi.

Baca juga: Jenis-Jenis Titisan Mata Mengikut Sebabnya

Kurangkan penggunaan alat

Seboleh-bolehnya elakkan penggunaan alat yang berlebihan untuk kesihatan mata. Foto: Shutterstock.com

Penggunaan alat elektronik dan alat yang berlebihan boleh memburukkan lagi gejala minus eye and silinder. Cuba kurangkan penggunaan alat dan alat elektronik. Jangan lupa juga untuk meningkatkan aktiviti luaran anda.

Sekiranya anda benar-benar perlu bekerja di komputer, berehat sebentar setiap setengah jam untuk melihat objek lain yang jauh.

Amalkan tabiat sihat

Untuk mengurangkan mata, anda juga harus mengamalkan gaya hidup dan tabiat yang sihat. Contohnya, pengambilan makanan berkhasiat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Ingat, anda juga harus lebih bijak semasa menggunakan alat elektronik dan membaca buku.

Buat rehat ketika memakai cermin mata

Sekiranya anda memakai cermin mata, anda perlu mengurangkan masa anda memakai cermin mata dari semasa ke semasa. Contohnya, buang cermin mata semasa makan, berehat, atau melakukan aktiviti lain yang tidak memerlukan penglihatan yang sangat jelas.

Beri urut ke kawasan mata

Untuk mengurangkan mata, anda juga boleh mengurut kawasan mata. Urut mata secara bulat dan lembut.

Gunakan jari tengah dan jari telunjuk untuk menekan titik-titik tertentu di mata. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh terlebih dahulu berunding dengan pakar yang lebih berpengalaman.

Pembedahan LASIK jadi salah satu cara untuk mengurangkan mata dikurangkan

LASIK atau keratomileusis in-situ berbantu laser Ini adalah pembedahan laser untuk membetulkan kesalahan pembiasan pada mata. Ini termasuk mata tolak, tambah atau silinder.

Walaupun begitu, selepas pembedahan mungkin perlu menggunakan cermin mata atau kanta lekap. Selain itu, pembedahan ini juga mempunyai kemungkinan kesan sampingan seperti mata kering, penglihatan kabur, luka pada kornea, dan lain-lain.

Perundingan dan pemeriksaan menyeluruh dengan pakar oftalmologi juga merupakan langkah penting sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan.

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kesihatan mata anda, OK!

Baca juga: Kerengsaan Mata kerana Kelopak Mata Dilipat, Ectropion Beware!

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!