Kesihatan

Kulit Gatal Kerana Kulat, Atasi dengan 8 Jenis Salap Berikut

Jangkitan kulit kulat adalah perkara biasa. Biasanya, jangkitan menyebabkan gatal dan cara yang paling biasa untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan ubat kulat kulit.

Walaupun terdapat pelbagai masalah kulit yang disebabkan oleh kulat, seperti kurap, kutu air, tinea versicolor dan juga gatal di pangkal paha, anda boleh menggunakan beberapa ubat di bawah ini untuk merawat gatal-gatal dan juga menghentikan pertumbuhan kulat pada kulit.

Baca juga: 6 Sebab Groin Gatal: Jangkitan Kulat kepada Tanda-tanda Penyakit Berat

Keadaan jangkitan kulat

Jangkitan kulat boleh menyerang sesiapa sahaja dan boleh muncul di mana-mana bahagian badan, terutama pada kulit. Dari segi jangkitan, kulat adalah mikroorganisma berbahaya. Sebenarnya, beberapa jenis jangkitan kulat boleh membahayakan dan mengancam nyawa.

Dipetik dari garis kesihatan, Kulat pada kulit lebih mudah dirawat jika dibandingkan dengan jangkitan pada badan. Salap kulat boleh merawat jangkitan pada permukaan kulit. Walau bagaimanapun, jika jangkitan di dalam badan, rawatannya boleh menjadi lebih rumit.

Selain gatal, jangkitan kulat pada kulit biasanya dicirikan oleh:

  • Kemerahan
  • Sensasi terbakar
  • Perubahan warna kulit
  • Kulit retak atau mengelupas

Beberapa jenis salap gatal kulat biasanya digunakan

Secara amnya, jangkitan kulat berlaku kerana keadaan kulit lembap menyokong kulat berkembang. Oleh itu, anda perlu menjaga kebersihan kulit anda dan menggunakan salap berikut untuk merawat masalah kulat yang timbul pada kulit.

1. Clotrimazole

Clotrimazole adalah salap yang paling biasa digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit. Sebagai salap gatal kulat, clotrimazole dapat merawat kutu air, kurap, tinea versicolor dan masalah kulit yang lain.

Ubat ini berfungsi dengan mencegah pertumbuhan kulat. Ubat ini akan berfungsi dengan optimum jika digunakan secara berkala. Biasanya digunakan dua kali sehari atau mengikut arahan penggunaan yang tertera pada produk.

Sekiranya anda menggunakannya atas cadangan doktor, maka anda mesti menggunakannya mengikut preskripsi bertulis. Jangan gunakan secara berlebihan, kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan ubat.

2. Ubat kulat kulit mikonazol

Seperti clotrimazole, miconazole adalah salap gatal kulat yang banyak digunakan dan boleh dibeli tanpa preskripsi. Salap ini biasanya digunakan untuk mengatasi kurap gatal, kutu air, tinea versicolor dan juga jangkitan kulit akibat jamur candida.

Sebagai tambahan kepada bentuk salap, ubat ini juga boleh diperoleh dalam bentuk semburan kulit. Biasanya digunakan dua kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Ubat ini perlu digunakan sehingga keadaan kulit sembuh sepenuhnya. Menghentikan penggunaan lebih awal boleh menyebabkan kulat terus tumbuh dan menjadikan jangkitan semakin teruk.

3. Terbinafine

Salap gatal kulat ini mudah dijumpai di Indonesia dengan jenama Interbi. Digunakan untuk merawat jangkitan kurap dan gatal di pangkal paha akibat kulat tinea cruris.

Penggunaan ubat ini berbeza-beza bergantung pada masalah yang ingin anda atasi. Tetapi secara amnya penggunaan bermula dari 2 hingga 6 minggu penggunaan.

4. Tolnaftate

Seperti ubat antijamur lain, tolnaftate juga berfungsi dengan mencegah pertumbuhan kulat. Umumnya digunakan untuk merawat kurap, kutu air dan juga pangkal paha gatal kerana kulat tinea cruris.

Harus diingat bahawa ubat ini tidak dapat digunakan untuk jangkitan kuku atau kulit kepala. Dan jika anda ingin menggunakannya, anda perlu membaca mengikut arahan yang tertera pada produk.

Ketepatan penggunaan produk perlu dipertimbangkan kerana tempoh rawatan bergantung pada jenis jangkitan yang akan dirawat. Ubat ini boleh digunakan dari 2 hingga 4 minggu penggunaan.

5. Ubat untuk etoconazole kulat kulit

Sekiranya tolnaftate tidak dapat digunakan pada kulit kepala, maka anda yang ingin merawat gatal-gatal pada kulit kepala boleh menggunakan ubat ini. Umumnya digunakan untuk merawat kelemumur, kerana kelemumur adalah salah satu penyebab gatal yang disebabkan oleh jamur Malassezia.

Selain mengatasi gatal-gatal jamur di kulit kepala, salap gatal jamur ini juga digunakan untuk merawat kurap, kutu air dan juga gatal-gatal akibat kulat di pangkal paha.

Baca juga: Ketahui Ketoconazole, Ubat Jangkitan Anti-Kulat

6. Ciclopirox

Digunakan sebagai salap gatal jamur, ubat ini dapat merawat pelbagai masalah kulit mulai dari tinea versicolor, kurap, kutu air hingga gatal akibat kulat di pangkal paha. Walau bagaimanapun, ubat ini lebih banyak digunakan untuk merawat jangkitan kuku.

Dadah yang boleh diperoleh dengan jenama Loprox biasanya digunakan selama empat minggu penggunaan. Sekiranya selepas empat minggu keadaannya tidak bertambah baik maka diagnosis doktor diperlukan untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

7. Ubat untuk ekonazol kulat kulit

Salap gatal jamur ini juga biasa digunakan untuk merawat pelbagai masalah seperti gatal kurap, kutu air, tinea versicolor, gatal jock dan kandidiasis. Untuk gatal jock, kandidiasis dan tinea versicolor boleh digunakan selama 2 minggu. Manakala untuk kutu air digunakan selama 4 minggu.

8. Butenafine

Ubat antijamur ini juga dapat digunakan untuk mengobati gatal-gatal akibat kurap, kutu air, tinea versicolor dan gatal jock akibat kulat. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh mendapatkan ubat ini dengan preskripsi dari doktor.

Cara menggunakannya, sama seperti salap secara umum, cukup gunakan pada kawasan kulit yang dijangkiti dan gunakannya secara teratur seperti yang disarankan oleh doktor. Sekiranya tidak bertambah baik dalam masa 4 minggu, anda harus berjumpa dengan doktor anda sekali lagi.

Ubat kulat kulit dari bahan semula jadi

Selain menggunakan salap cendawan yang boleh dibeli di farmasi, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi untuk mengatasinya. Berikut adalah beberapa ubat kulat kulit semula jadi yang boleh membantu:

Minyak kelapa

Minyak kelapa boleh menjadi ubat kulat kulit semula jadi. Kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa minyak kelapa cukup berkesan untuk melawan C. albicans, sejenis kulat yang sering mencetuskan jangkitan kulit.

Untuk mendapatkan khasiat terbaik, pilih minyak kelapa organik yang masih suci (minyak dara). Sapukan ke kawasan di mana jangkitan. Minyak kelapa agak selamat untuk digunakan pada pelbagai kawasan kulit di badan, termasuk di sekitar organ wanita yang terdedah kepada pertumbuhan kulat.

Bawang putih

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, bawang putih adalah salah satu ubat rumah yang paling kuat untuk jangkitan yis. Ini tidak dapat dipisahkan dari sebatian anti-radang dan antimikroba yang ada padanya.

Terdapat dua cara untuk anda melakukannya. Pertama, tumbuk bawang putih dan sapukan terus ke kawasan yang dijangkiti. Kedua, campurkan ke dalam makanan anda dan makan seperti biasa.

Vitamin C

Vitamin C adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk menguatkan sistem pertahanan. Kandungan asid askorbik dalam vitamin C mempunyai komponen antimikroba, yang dapat digunakan untuk mengobati jangkitan kulit pada jamur.

Cuba tingkatkan pengambilan vitamin C apabila anda mengalami jangkitan yis. Tetapi, cubalah untuk tidak menggunakannya secara berlebihan, ya. Oleh itu, pengambilan vitamin C yang berlebihan sebenarnya boleh mencetuskan reaksi alergi.

Anda boleh mendapatkan vitamin C dari banyak makanan, seperti buah sitrus, kiwi, lychee, pepaya, jambu biji, bayam, brokoli, dan kangkung.

Minyak pati Oregano

Minyak pati Oregano boleh menjadi ubat kulat kulit semula jadi. Bahan semula jadi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan Origanum vulgare Ia mengandungi sebatian thymol dan carvacrol yang bersifat antijamur.

Satu kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa minyak oregano liar sangat berkesan untuk menyembuhkan jangkitan kulat C. albicans. Anda boleh mengoleskannya secara langsung ke kulit sambil mengurutnya.

Minyak juga boleh disedut melalui peresap. Sekiranya jangkitan yis berada di kawasan faraj, elakkan menggunakan minyak ini, ya.

Perkara yang perlu diberi perhatian ialah minyak oregano tidak boleh diambil secara oral. Minyak ini sering digunakan dengan penyedutan sebagai aromaterapi.

Yogurt sebagai ubat kulat kulit semula jadi

Pengambilan yogurt dapat membantu mengurangkan jangkitan kulat pada kulit, anda tahu. Ini kerana yogurt adalah makanan yang mengandungi bakteria hidup seperti Lactobacillus acidophilus. Bakteria ini dapat membantu melawan pertumbuhan kulat.

Sebelum memakannya, pastikan yogurt tidak mengandungi gula tambahan yang sebenarnya boleh mencetuskan pertumbuhan jamur jenis ini Candida.

epal sider cuka

Cuka sari apel boleh digunakan seperti salap kulat untuk merawat jangkitan. Komponen dalam cuka sari apel dapat menghilangkan mikroorganisma berbahaya, termasuk kulat penyebab jangkitan.

Cuka sari apel mesti dicairkan dengan air sebelum menyentuh kulit. Selain menerapkannya ke kawasan yang dijangkiti, anda juga dapat menggunakan cuka sari apel dengan menambahkannya ke makanan.

Kunyit sebagai ubat kulat kulit semula jadi

Kunyit adalah salah satu rempah yang paling popular di Indonesia. Selain menjadi rempah di dapur, kunyit juga mempunyai sifat anti-radang yang tinggi. Curcumin, bahagian yang membentuk warna oren pada kunyit, mempunyai sifat antimikroba yang luas.

Anda boleh menumbuknya dan kemudian memberikan sedikit campuran air atau minyak kelapa sebelum disapukan pada kulit. Biarkan pes kunyit kering sendiri sebelum dibersihkan.

Harap diperhatikan, kunyit dapat meninggalkan noda kekuningan yang terang, memerlukan beberapa hari untuk menghilangkannya.

Selain digunakan sebagai ubat topikal, Anda juga dapat menggunakan kunyit dengan memprosesnya menjadi teh.

Baca juga: 18 Manfaat Kesihatan Kunyit yang Tidak Diketahui

Lidah Buaya

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Lidah buaya mengandungi sekurang-kurangnya enam agen antiseptik. Menurut kajian tahun 2008 yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi India, Ejen antiseptik ini boleh bertindak sebagai antijamur, antibakteria, dan antivirus.

Cara menggunakannya cukup mudah. Sapukan gel dari tanaman lidah buaya ke kawasan kulit yang dijangkiti kulat sekurang-kurangnya tiga hingga empat kali sehari. Gel ini menyejukkan, sehingga dapat melegakan gatal dan bengkak pada kulit.

Serbuk licorice

Licorice adalah nama untuk akar tumbuhan yang bernama Latin Glycyrrhiza glabra. Oleh itu, licorice juga sering disebut sebagai minuman keras. Serbuk licorice mempunyai sifat antimikroba dan anti-radang, yang dapat membantu merawat jangkitan kulit pada kulat.

Keberkesanan licorice tanpa keraguan, kerana telah digunakan dalam perubatan tradisional di China selama bertahun-tahun. Untuk hasil terbaik, campurkan tiga sudu besar serbuk licorice dalam secawan air.

Didihkan campuran sehingga mendidih, kemudian kurangkan api selama 10 minit. Setelah sejuk, cecair akan berubah menjadi pes. Sapukan pasta ke kawasan kulit yang dijangkiti kulat. Biarkan selama sekurang-kurangnya 10 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai ubat kulat kulit, baik yang berasal dari bahan semula jadi dan yang boleh dibeli di farmasi. Sekiranya jangkitan yis tidak sembuh dalam beberapa hari, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found