Kesihatan

Propofol

Propofol adalah ubat yang tergolong dalam kelas anestetik. Ubat ini dapat berfungsi dengan cepat di dalam badan kerana bentuk dos ubat telah disesuaikan.

Ubat ini pertama kali ditemui pada tahun 1977 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat pada tahun 1989.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai apa itu propofol, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa propofol?

Propofol adalah ubat yang digunakan untuk anestesia dan penenang (mengantuk atau tidak sedarkan diri kerana ubat penenang).

Propofol digunakan untuk membuat pesakit tidur semasa anestesia umum untuk pembedahan atau prosedur perubatan lain.

Ia juga digunakan untuk membius pesakit yang berada dalam perawatan kritikal dan memerlukan ventilator mekanikal (mesin pernafasan).

Biasanya ubat propofol digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2 bulan ke atas, dan boleh didapati sebagai persediaan suntikan intravena.

Apakah fungsi dan faedah propofol?

Propofol berfungsi untuk melambatkan aktiviti otak dan sistem saraf sehingga menjadikan seseorang mengantuk.

Ubat ini dapat melumpuhkan kesedaran buat sementara waktu tanpa merangsang selaput lendir otak dan meminimumkan risiko kesan sampingan.

Dalam dunia kesihatan, ubat ini mempunyai manfaat untuk mengatasi keadaan berikut:

1. Induksi dan pemeliharaan anestesia

Anestetik umum mempunyai beberapa tahap berturut-turut menekan sistem saraf pusat. Ubat ini mempunyai fungsi untuk mendorong dan mengekalkan anestesia umum yang dapat diberikan secara intravena.

Induksi intravena dengan propofol cepat dan menghasilkan kesan hipnosis yang berkaitan dengan dos (kemajuan dari tidur ringan hingga tidak sedarkan diri) dan amnesia anterograde.

Umumnya kesan ubat menyebabkan kehilangan kesedaran dalam masa kurang dari 1 minit (masa yang diperlukan untuk satu peredaran lengan-otak). Walau bagaimanapun, sifat analgesik ubat ini belum ditunjukkan secara meyakinkan.

Selepas induksi, anestesia dapat dikekalkan secara berterusan dengan infus intravena atau suntikan intravena sekejap-sekejap.

Pelepasan dan kejadian kesan sampingan ubat ini juga lebih rendah (misalnya, mual, muntah) berbanding dengan agen anestetik intravena lain (contohnya, etomidate, methohexital).

Berbanding dengan anestetik penyedutan (misalnya, sevoflurane, desflurane, isoflurane), propofol mempunyai risiko kejadian mual dan muntah pasca operasi yang lebih rendah.

2. Penenang prosedur

Ia diberikan untuk penenang pada pesakit yang menjalani prosedur diagnostik atau terapi dalam pelbagai keadaan rawatan klinikal (contohnya, jabatan kecemasan, makmal kateterisasi jantung, bilik radiologi, bilik endoskopi, bilik pergigian).

Propofol ubat disyorkan untuk penggunaan ini kerana kesan segera yang cepat, jangka masa pendek, dan pemulihan yang cepat.

Umumnya ubat ini digunakan untuk memberikan ubat penenang yang sederhana (juga disebut sebagai penenang sedar). Kadang-kadang, ubat penenang yang lebih mendalam diberikan bergantung pada prosedur, pengaturan klinikal, dan keperluan pesakit.

Walau bagaimanapun, sesetengah pihak menilai kekurangan propofol sebagai agen anestetik kerana propofol dapat menghasilkan perubahan yang cepat dan mendalam.

3. Penjagaan anestetik yang dipantau

Ia boleh dilakukan sebagai permulaan dan pemeliharaan ubat penenang yang dipantau (tunggal atau dalam kombinasi dengan analgesik opiat atau benzodiazepin), termasuk pada orang dewasa yang menjalani prosedur diagnostik atau terapi.

Anestesia yang dipantau adalah perkhidmatan anestetik khas yang dilakukan oleh pakar anestesiologi yang berkelayakan dan tidak merujuk kepada tahap penenang tertentu.

Ahli anestesi yang dipantau memberi tumpuan khusus pada keperluan anestetik pesakit dan bersedia menangani sebarang komplikasi, termasuk menukar kepada anestesia umum jika diperlukan.

Faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan ketika menentukan sama ada ubat penenang anestetik yang dipantau dapat diberikan, seperti sifat prosedur, keadaan klinikal pesakit, faktor risiko, dan keperluan analgesia atau sedasi yang lebih dalam daripada sedasi sederhana.

Sedasi anestetik yang dipantau dibezakan dengan ubat penenang yang sederhana, yang merupakan kemurungan kesedaran yang disebabkan oleh ubat. Keadaan ini merangkumi di mana pesakit masih dapat mengenali perintah lisan.

4. Hasutan dalam rawatan kritikal

Selain ubat penenang yang sederhana, ubat ini boleh diberikan untuk ubat penenang pada orang dewasa yang diintubasi dan menggunakan alat pernafasan dalam rawatan kritikal (contohnya, ICU).

Ubat ini boleh digunakan sendiri atau dalam kombinasi dengan analgesik opiat (contohnya, morfin, fentanil).

Telah terbukti berkesan seperti dexmedetomidine dan benzodiazepin (contohnya, midazolam, lorazepam) untuk penenang ICU.

Semasa memilih ubat penenang yang sesuai, pertimbangkan tujuan penenang individu pesakit selain ubat khusus yang terlibat. Pertimbangkan faktor-faktor ini, misalnya, farmakologi, farmakokinetik, kesan sampingan, ketersediaan, dan kos.

Kerana jangka masa kesan penenangnya yang pendek, sebilangan pakar menyarankan bahawa propofol mungkin sangat berguna pada pesakit yang memerlukan penilaian neurologi dan yang menjalani ubat penenang setiap hari.

5. Kejang

Propofol dianggap mempunyai aktiviti antikonvulsan yang mungkin dapat merawat keadaan kejang pada pesakit tertentu. Ubat ini telah terbukti menjadi ubat yang berguna untuk menangani masalah fenomena kejang dari latar belakang penggunaannya.

Dalam praktik klinikal, pelaporan sawan sebelum pemberian propofol harus merangkumi sejarah perubatan, termasuk sejarah peribadi atau keluarga epilepsi dan gangguan pergerakan.

Propofol digunakan sebagai antikonvulsan pada pesakit yang beracun dan mempunyai beberapa kegunaan tambahan dalam menghentikan kejang akibat toksin.

Dadah boleh diberikan setelah kawalan saluran udara ditetapkan. Namun, yang kurang jelas adalah ketika terapi propofol harus dimulakan.

Kajian terkawal masih diperlukan untuk mengenal pasti peranan propofol dalam mengawal kejang akibat toksin.

6. Mual dan muntah selepas pembedahan caesar

Mual dan muntah selepas pembedahan adalah gejala biasa dan tidak diingini semasa pembedahan caesar. Kejadian ini dapat diatasi dengan propofol 20 mg sebagai antiemetik (ubat muntah), yang berfungsi dengan berkesan.

Propofol mengurangkan kejadian mual selepas bersalin, tetapi tidak mempengaruhi pengurangan muntah atau mual semasa pembedahan caesar.

Jenama dan harga propofol ubat

Propofol telah diedarkan dan dilesenkan untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan ubat ini, maklumat perubatan yang diperlukan diperlukan agar ubat tersebut dapat ditebus.

Biasanya, ubat ini boleh dibeli di farmasi di hospital tempat pesakit dirawat. Keperluan untuk penggunaan dadah juga biasanya ditetapkan untuk keadaan darurat sehingga tidak dapat digunakan secara sembarangan.

Ubat anestetik ini mempunyai beberapa jenama yang berdaftar dengan BPOM Indonesia, seperti:

 • privasi
 • Profil Lipuro
 • Fresofol
 • Safol
 • Proanes
 • Trivam

Suntikan propofol biasanya dijual dengan harga antara IDR 119,000 hingga IDR 150,000 / botol.

Bagaimana anda menggunakan propofol?

 • Propofol disuntik ke dalam vena melalui IV. Kakitangan perubatan akan memberikan suntikan ini di dalam badan anda jika diperlukan.
 • Emulsi suntikan propofol dapat menyokong pertumbuhan mikrob. Jangan gunakan jika disyaki bahawa ubat ini telah tercemar. Tanda-tanda yang dapat anda lihat adalah kemunculan partikel asing dalam larutan atau perubahan warna dan benjolan.
 • Gunakan teknik aseptik (pensterilan) yang ketat sepanjang masa semasa pengendalian. Kegagalan menggunakan teknik aseptik boleh mengakibatkan pencemaran mikroba dan kemungkinan demam, jangkitan, penyakit atau kematian yang mengancam nyawa.
 • Propofol boleh dipindahkan ke jarum suntik sebelum diberikan. Setelah membersihkan penyumbat getah dari botol dengan isopropil alkohol 70 peratus, segera pindahkan kandungannya ke jarum suntik steril setelah membuka botol menggunakan lonjakan pengudaraan steril.
 • Goncangkan emulsi suntikan propofol sebelum digunakan. Jangan gunakan jika ada kriming atau pengagregatan yang berlebihan, gumpalan besar, atau jika ada bentuk pemisahan interphase yang menunjukkan bahawa kestabilan ubat telah terganggu.
 • Jangan berikan kateter yang sama dengan darah, serum, atau plasma. Beberapa pakar menyatakan bahawa propofol tidak boleh dicampurkan dengan ubat lain sebelum pentadbiran.
 • Sekiranya digunakan untuk anestesia umum atau penenang MAC, mulailah pentadbiran dengan segera dan selesaikan dalam 12 jam selepas membuka botol. Sediakan propofol untuk digunakan dengan segera sebelum memulakan prosedur anestetik penenang.
 • Buang bahagian, takungan, tiub suntikan, dan larutan yang tidak digunakan yang mengandungi propofol pada akhir prosedur anestetik atau selepas 12 jam.

Berapakah dos propofol?

Dos dewasa

Penenang

 • Dalam prosedur pembedahan dan diagnostik, dos awal 6-9 mg per kilogram berat badan per jam dapat diberikan melalui infusi selama 3-5 minit.
 • Sebagai emulsi 1 peratus atau 2 peratus untuk dos induksi dan pemeliharaan dapat diberikan 0.3-4 mg per kilogram berat badan per jam dengan infusi selama 5 minit.

Induksi dan pemeliharaan anestesia umum

 • Sebagai emulsi 1 peratus yang diberikan melalui suntikan atau infus intravena, ia boleh diberikan pada dos 40 mg setiap 10 saat.
 • Dos biasa: 1.5-2.5 mg per kilogram berat badan.
 • Dos penyelenggaraan: 4-12 mg per kiloram berat badan setiap jam infusi berterusan.

Dos anak

Penenang

 • Dalam prosedur pembedahan dan diagnostik, dos 1-2 mg per kilogram berat badan dapat diberikan melalui infus.
 • Dos dan kelajuan pentadbiran disesuaikan mengikut kedalaman penenang dan tindak balas klinikal yang diperlukan.
 • Dos penyelenggaraan: 1.5-9 mg per kilogram berat badan setiap jam melalui infusi.
 • Dos boleh ditingkatkan menjadi 1 mg per kilogram berat badan dengan suntikan 1 peratus jika diperlukan.

Induksi dan pemeliharaan anestesia umum

 • Dos biasa: 2.5-4 mg per kilogram berat badan.
 • Dos penyelenggaraan: 9-15 mg per kilogram berat badan.

Dos warga tua

Penenang

 • Sebagai emulsi 1 peratus atau 2 peratus: dosnya sama dengan dos dewasa.
 • Dos penyelenggaraan: 80 peratus daripada dos dewasa.
 • Laraskan dos mengikut tindak balas.

Induksi dan pemeliharaan anestesia umum

 • Dos biasa: 20 mg setiap 10 saat sehingga permulaan induksi.
 • Dos penyelenggaraan: 3-6 mg per kilogram berat badan setiap jam.

Adakah propofol selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) belum memasukkan ubat ini ke dalam senarai kelas ubat mana pun.

Penggunaan ubat ini berdasarkan pemerhatian klinikal yang teliti oleh doktor yang merawat atau pakar perubatan.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu walaupun dalam jumlah kecil. Penggunaan pada ibu menyusu mengikut peraturan yang ditetapkan oleh doktor atau pakar perubatan.

Apakah kesan sampingan propofol yang mungkin?

Kesan sampingan boleh berlaku sekiranya dosnya tidak sesuai atau kerana tindak balas badan pesakit.

Risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa menggunakan propofol adalah seperti berikut:

 • Hipertrigliseridemia
 • Hipotensi
 • Tindak balas di tempat suntikan
 • Mioklonus perioperatif (contohnya sawan, opisthotonos)
 • Pergerakan tidak sedar
 • Anafilaksis
 • Tindak balas hipersensitiviti
 • Gangguan jantung (aritmia, curah jantung rendah, takikardia)
 • Gangguan saluran gastrousus
 • Muntah mual
 • Asidosis pernafasan
 • Sakit kepala
 • Kemurungan
 • Kekeliruan
 • Gangguan pernafasan
 • Batuk
 • Kekejangan laring
 • Ruam, pruritus
 • Hipertensi

Kesan sampingan propofol yang berpotensi membawa maut dalam kalangan yang lain:

 • Sindrom infus yang berkaitan dengan propofol, seperti asidosis laktik, hiperlipidemia, hiperkalemia, rhabdomyolysis
 • Penyalahgunaan dan kebergantungan
 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap propofol: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Penggunaan propofol jangka panjang dapat menyebabkan sindrom yang disebut Propfol Infusion Syndrome, yang boleh menyebabkan kematian.
 • Nafas lemah atau pendek
 • Kesakitan yang teruk semasa suntikan diberikan

Kesan sampingan biasa menggunakan propofol yang mungkin berlaku termasuk:

 • Gatal ringan atau ruam
 • Denyutan jantung yang cepat atau perlahan
 • Sedikit membakar atau menyengat di sekitar jarum infusi

Amaran dan perhatian

 1. Jangan gunakan propofol jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda juga mempunyai alergi terhadap telur, produk telur, produk soya atau soya.
 2. Untuk memastikan selamat untuk anda mengambil ubat ini, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit. Ini termasuk epilepsi, kolesterol tinggi atau trigliserida, penyakit hati atau buah pinggang.
 3. Ubat anestetik boleh mempengaruhi perkembangan otak pada kanak-kanak di bawah 3 tahun, atau pada bayi yang belum lahir. Kesan ini boleh berlaku jika ubat bius digunakan selama 3 jam atau lebih, atau digunakan sebagai prosedur rawatan berulang.
 4. Kesan negatif pada otak dari anestetik telah dilihat dalam kajian haiwan. Walau bagaimanapun, kajian pada kanak-kanak yang menerima satu penggunaan anestetik ringkas tidak menunjukkan kemungkinan kesan terhadap tingkah laku atau pembelajaran.
 5. Pemberian kepada anak-anak, bayi, wanita hamil, dan penyusuan susu ibu adalah berdasarkan kemungkinan manfaat yang diperoleh lebih besar daripada risikonya. Pemerhatian dan pertimbangan yang teliti diperlukan kerana ubat-ubatan ini secara langsung mempengaruhi otak.
 6. Dalam beberapa kes, doktor boleh memutuskan untuk menangguhkan pembedahan atau prosedur berdasarkan risiko ini. Rawatan tidak boleh ditangguhkan sekiranya keadaan yang mengancam nyawa, kecemasan perubatan, atau pembedahan yang diperlukan untuk memperbaiki kecacatan kelahiran tertentu.
 7. Propofol boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Namun, kerana propofol bertindak dan dikeluarkan dari badan dengan cepat, kebanyakan wanita dapat menyusu semula sebaik sahaja pulih dari anestesia dan terjaga sepenuhnya.
 8. Propofol menyebabkan rasa mengantuk dan pening yang teruk, yang boleh berlangsung selama beberapa jam. Anda mungkin memerlukan seseorang untuk mengantar anda pulang selepas pembedahan.
 9. Jangan memandu sendiri atau melakukan perkara yang memerlukan anda berjaga-jaga selama 24 jam selepas pembedahan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!