Kesihatan

Ayuh, ketahui kandungan dan faedah susu protein tinggi di bawah

Susu protein tinggi sering dimakan semasa program senaman, seperti gimnasium. Pengambilan susu dengan protein tinggi sangat berguna untuk membantu membina otot dalam badan.

Protein dalam susu dapat membantu meningkatkan badan anda sebelum dan selepas bersenam. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah susu protein tinggi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Masalah Kesihatan Yang Mungkin Berlaku Sebagai Hasil Memegang BAB

Kandungan nutrien dalam susu protein tinggi

Dilaporkan dari Medcrave Online, ramuan dalam susu protein tinggi tidak hanya memberikan nutrisi, tetapi juga fungsi teknologi tertentu ketika digunakan dalam formulasi makanan.

Kandungan protein susu adalah bahan makanan semula jadi yang dipercayai dan sangat sesuai untuk pemakanan dan fungsi.

Bahan susu berasaskan protein, termasuk kaseinat, pemendakan bersama, pekat, isolat protein whey, pekat protein susu, kasein misel dan serbuk retensi UF.

Beberapa sifat penting fungsi protein susu, iaitu kelarutan, pembentukan kelikatan, pengemulsi, kestabilan haba, dan pengudaraan.

Perlu diingat, protein adalah bahan penting kerana ia menyediakan semua asid amino penting yang diperlukan untuk kesihatan.

Kebaikan pengambilan susu protein tinggi

Menurut American College of Sports Medicine, terdapat bukti saintifik yang kuat bahawa protein berasaskan susu selepas latihan ketahanan berkesan dalam meningkatkan kekuatan otot.

Dalam kajian itu juga menunjukkan bahawa minum susu dapat meningkatkan jisim tanpa lemak dan kekuatan badan.

Protein susu mempunyai sifat fungsional dan nilai pemakanan yang tinggi, serta sifat fisiologi khas di mana ia dieksploitasi secara meluas dalam industri makanan. Salah satu protein yang berkualiti dan lengkap adalah protein susu sapi kerana mengandungi semua sembilan asid amino penting.

Atas sebab ini, protein dianggap sebagai rujukan standard untuk menilai nilai pemakanan protein makanan lain.

Di samping itu, kandungan asid amino seperti isoleucine, leucine, dan valine dalam protein susu berada pada tahap yang lebih tinggi daripada sumber makanan lain.

Asid amino, terutamanya leucine dapat membantu mengurangkan pembaziran otot dalam keadaan peningkatan pemecahan protein dan mampu merangsang sintesis otot. Beberapa kelebihan susu protein tinggi adalah seperti berikut:

Terapi

Protein kasein dan whey berbeza dalam sifat fisiologi dan biologi mereka. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak kajian telah menyelidiki aspek terapi protein yang terdapat dalam susu.

Susu mengandungi komponen bioaktif yang berbeza, termasuk peptida bioaktif dengan fungsi fisiologi. Peptida yang dihasilkan dari susu merangkumi pelbagai zat, yang merupakan modulator kuat dari pelbagai proses pengawalseliaan dalam tubuh dan menunjukkan bioaktiviti pelbagai fungsi.

Kesan anti-karsinogenik

Beberapa kajian menunjukkan bahawa protein susu dapat melindungi tubuh manusia dari pelbagai jenis barah, termasuk usus besar, payudara, dan kelenjar prostat.

Ini mungkin disebabkan oleh kemampuannya untuk meningkatkan tahap glutathione selular serta tindak balas imun yang dimediasi oleh hormon dan sel.

Berdasarkan kajian in vivo, pemberian protein whey seperti LF pada tikus mampu mengurangkan karsinogenesis yang disebabkan secara kimia pada pelbagai organ dengan ketara.

Sebilangan besar penemuan menunjukkan sifat antikanker protein whey diperoleh secara in vitro menggunakan garis sel karsinoma.

Kesan antimikrob dan antivirus

Whey whey mengandungi sejumlah komponen unik dengan aktiviti antimikroba yang luas. Beberapa kajian menunjukkan aktiviti penghambatan protein whey terhadap Helicobacter pylori atau H. pylori pada subjek yang dijangkiti.

Di samping itu, beberapa kajian telah menunjukkan aktiviti antivirus protein whey. Kajian ini dilakukan untuk memeriksa aktiviti penghambatan protein whey terhadap virus imunodefisiensi manusia atau HIV.

Protein whey juga berasal dari susu dan merupakan produk sampingan yang tersisa dari pengeluaran keju. Sebagai protein berasaskan tenusu, whey mempunyai kandungan leusin yang tinggi dan penyebut biasa untuk pengembangan otot yang lebih baik.

Adakah terdapat kesan sampingan pengambilan susu protein tinggi?

Sebilangan besar kesan sampingan protein whey berkaitan dengan sistem pencernaan. Sebilangan orang menghadapi masalah mencerna protein whey dan mengalami gejala seperti kembung, gas, kekejangan perut, dan cirit-birit.

Selain itu, kerana protein whey berasal dari susu lembu, beberapa orang mungkin mengalami gejala alergi. Gejala yang akan dirasakan termasuk gatal, ruam, bengkak muka, tekak, lidah bengkak, dan hidung berair atau tersumbat.

Baca juga: Mengenal Diet Lemak Rendah Ultra: Apa itu dan bagaimana petua selamat untuk melaksanakannya?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!