Kesihatan

Pubertas pada Kanak-kanak: Tahap Pertumbuhan dan Komunikasi yang Betul

Akil baligh pada kanak-kanak adalah peralihan di mana badan mereka tumbuh dan berubah ketika mereka dewasa. Sebagai ibu bapa, tempoh ini adalah cabaran bagaimana peranan ibu dapat menolong mereka di zaman ini.

Oleh itu, agar anda dapat memahami lebih lanjut mengenai akil baligh pada kanak-kanak, lihat ulasan penuh di bawah!

Apakah akil baligh?

Pubertas adalah tempoh peralihan dari zaman kanak-kanak ke dewasa. Biasanya, akil baligh ditandai dengan perubahan fizikal. Semasa akil baligh, badan akan tumbuh lebih cepat daripada masa-masa lain dalam hidup.

Ketika badan mula memasuki akil baligh, kelenjar pituitari mengeluarkan hormon khas, baik pada kanak-kanak lelaki dan perempuan, dan bertindak pada pelbagai bahagian badan.

Umur baligh pada kanak-kanak

Sudah tentu anda tahu apakah tanda-tanda akil baligh pada anak-anak, mulai dari pertumbuhan rambut di lokasi baru, haid, bau badan, suara keras. bass pada kanak-kanak lelaki, pertumbuhan payudara pada kanak-kanak perempuan dan sebagainya.

Bercakap mengenai usia baligh, biasanya berlaku ketika kanak-kanak perempuan memasuki usia 8 tahun, atau 9-10 tahun pada kanak-kanak lelaki. Pubertas bermula apabila hipotalamus, yang terletak di otak, melepaskan hormon pelepas gonadotropin (GnRH).

Apabila hormon masuk ke kelenjar pituitari, yang terletak di bawah otak, ia akan melepaskan dua hormon pubertas yang lain, iaitu luteinizing dan folikel-stimulation.

Apa yang berlaku seterusnya bergantung pada jantina anak:

 • Pada kanak-kanak lelaki: Hormon ini akan bergerak melalui aliran darah ke testis dan memberikan isyarat untuk permulaan pembentukan sperma dan testosteron
 • Pada kanak-kanak perempuan: Hormon masuk ke ovari dan menyebabkan pematangan dan pembebasan telur dan pengeluaran hormon estrogen, sehingga mereka akan matang dan bersedia untuk hamil

Pada masa yang sama, kelenjar adrenal anak akan mula menghasilkan sekumpulan hormon yang disebut adrenal androgen. Hormon ini akan merangsang pertumbuhan rambut kemaluan dan ketiak.

Ciri-ciri akil baligh

Ciri fizikal akil baligh. Sumber gambar: www.216teens.org

Ciri-ciri akil baligh dapat dilihat dari keadaan fizikal anak. Perubahan fizikal semasa baligh untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan adalah berbeza, iaitu:

Ciri-ciri akil baligh

Perubahan fizikal pada akil baligh lelaki biasanya bermula dengan pembesaran testis dan pertumbuhan rambut kemaluan bermula pada usia 10-16 tahun. Tangan dan kaki akan tumbuh lebih cepat daripada bahagian badan yang lain.

Akil baligh lelaki seterusnya adalah bentuk badan akan berubah dengan bahu yang luas dan berat badan serta otot akan meningkat. Sebaliknya, suara anak akan retak, perubahan suara akan menyebabkan mereka mempunyai suara yang lebih dalam.

Rambut hitam dan kerinting akan tumbuh di atas zakar dan di kantung kemaluan mereka, diikuti oleh rambut ketiak dan di kawasan janggut. Pada akil baligh lelaki ini, anak akan merasakan pertumbuhan zakar dan buah zakar.

Ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan

Akil baligh wanita biasanya berlaku lebih awal, pada usia 8 dan 13 tahun. Pada kebanyakan gadis, tanda pertama akil baligh adalah pertumbuhan payudara. Tetapi ia juga boleh bermula dari pertumbuhan rambut kemaluan.

Selepas itu, diperlukan masa 1-2 tahun untuk peringkat akil baligh wanita seterusnya, di mana akan ada peningkatan pertumbuhan. Tubuh anak akan mula mengumpul lemak, terutama di kawasan dada dan sekitar pelvis dan paha.

Keadaan ini menunjukkan mereka mula mengikuti kontur badan wanita dewasa. Tangan dan kaki anak juga akan membesar.

Puncak akil baligh pada kanak-kanak perempuan adalah haid pertama mereka. Waktunya bergantung pada kapan mereka mulai melalui akil baligh, tetapi biasanya kanak-kanak akan memulakan tempoh pertama mereka antara usia 9-16 tahun.

Panduan komunikasi ketika kanak-kanak mula baligh

Pada masa baligh, kanak-kanak akan dibanjiri dengan maklumat mengenai hubungan seksual dan emosi dengan lawan jenis. Dengan kemajuan teknologi, mereka dapat memperoleh maklumat ini dari internet dan sumber yang tidak dipercayai.

Sebagai ibu bapa, adalah tugas anda untuk memulakan perbualan, jangan tunggu mereka bertanya tentang perubahan dalam tubuh mereka.

Masa itu mungkin tidak akan datang, terutamanya jika anak memandang perkara ini sebagai topik sensitif.

Sangat penting bagi anda untuk bercakap mengenai akil baligh pada kanak-kanak perempuan sebelum mereka mendapat tempoh pertama. Kerana jika mereka tidak tahu apa yang mereka lalui, maka pembuangan darah haid akan menakutkan mereka.

Apabila bercakap mengenai akil baligh pada kanak-kanak, sangat penting untuk meyakinkan mereka. Oleh kerana akil baligh membawa banyak perubahan pada anak-anak, adalah wajar bagi mereka untuk merasa tidak selesa.

Baca juga: Kenali Pubertas pada Kanak-kanak dan Remaja, Inilah Tahapnya

Akil baligh pada kanak-kanak

Masa baligh pada kanak-kanak yang berlaku sebelum waktunya disebut akil baligh sebelum waktunya. Ini bermakna bahawa tanda-tanda kematangan seksual pada kanak-kanak berkembang terlalu cepat.

Bercakap mengenai usiaAkil baligh pra-matang biasanya berlaku sebelum usia 8 tahun pada kanak-kanak perempuan dan di bawah 9 tahun pada kanak-kanak lelaki. Akil baligh awal terbahagi kepada tiga, iaitu:

1. Akil baligh sebelum waktunya, Ia berlaku apabila hormon seks dilepaskan terlalu awal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh trauma otak, tumor hipotalamus, atau jangkitan otak tertentu. Jenis baligh awal lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan.

2. Akil baligh awal, Ini berlaku kerana masalah dengan organ pembiakan (ovari atau testis) atau kelenjar adrenal. Kelenjar adrenal adalah bahagian dari sistem endokrin yang berada di atas ginjal, yang bertugas melepaskan hormon tertentu untuk menjalankan fungsi harian.

3. Akil baligh awal tidak lengkap, iaitu keadaan di mana anak hanya mempunyai tanda-tanda awal seperti pertumbuhan payudara dan rambut di sekitar kawasan kemaluan tanpa tanda-tanda lain.

Ciri-ciri baligh awal

Sebenarnya, tidak ada yang istimewa yang membezakan akil baligh awal dengan akil baligh yang biasanya berlaku. Ciri-cirinya masih sama, seperti payudara yang membesar dan pendarahan vagina dalam bentuk haid pada wanita.

Adapun anak lelaki, yaitu pembesaran testis dan zakar, rambut muncul di ketiak, kemampuan ejakulasi, dan suara retak.

Cara mengatasi akil baligh awal

Cara mengatasi akil baligh adalah penting untuk diketahui oleh ibu bapa. Akil baligh adalah sesuatu yang mesti dialami oleh setiap manusia. Cuma, jika ini berlaku lebih cepat, ada beberapa kesan yang dapat dirasakan oleh anak, misalnya pada aspek psikologi.

Kanak-kanak terdedah kepada perubahan mood, kerana mereka malu atau rendah diri dengan rakan mereka.

Tetapi secara perubatan, menurut Klinik Cleveland, tiada apa yang perlu dirisaukan. Kerana, keadaan ini hanya mengenai kematangan seksual yang lebih cepat. Walau bagaimanapun, jumlah kes di seluruh dunia agak rendah. Akil baligh awal mempengaruhi kira-kira 1 dari 5,000-10,000 kanak-kanak perempuan.

Namun, jika kesan psikologi pada anak terlalu kuat, cara terbaik untuk menghadapi akil baligh adalah membawanya ke doktor untuk mendapatkan rawatan. Rawatan ini memberi tumpuan untuk menyekat pembebasan hormon yang dapat mencetuskan kematangan seksual terlalu cepat.

Doktor biasanya akan menghentikan kelenjar pituitari di otak yang berperanan melepaskan hormon gonadotropin.

Fakta mengenai akil baligh awal

Terdapat beberapa fakta mengenai akil baligh awal yang perlu diketahui oleh ibu bapa, untuk mengambil langkah yang tepat dalam menanggapi, iaitu:

 • Tanda-tanda awal baligh tidak berbeza dengan akil baligh pada umumnya, iaitu pertumbuhan payudara pada kanak-kanak perempuan dan perubahan suara pada kanak-kanak lelaki.
 • Tidak ada yang perlu dikhuatiri mengenai akil baligh awal, kerana ia tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan.
 • Peranan ahli psikologi sangat diperlukan ketika sisi psikologi kanak-kanak mula terganggu kerana akil baligh awal.
 • Dalam kebanyakan kes, tidak ada sebab khusus yang boleh mencetuskan akil baligh pramatang. Walaupun, ini dapat dipengaruhi oleh beberapa keadaan seperti yang disebutkan di atas.

Cara menjaga kesihatan pembiakan semasa akil baligh

Berikut adalah cara untuk mengekalkan kesihatan pembiakan semasa baligh yang perlu anda ketahui.

 • Mengamalkan diet yang sihat. Sebagai cara untuk menjaga kesihatan reproduksi semasa baligh, anda harus mengambil makanan yang mengandungi antioksidan, serat, dan sumber protein yang sihat
 • Menjadi lebih aktif. Bersenam secara berkala baik untuk kesihatan
 • Mengekalkan berat badan yang sihat
 • Elakkan merokok dan pengambilan alkohol
 • Menjaga kebersihan alat kelamin juga penting sebagai cara untuk menjaga kesihatan pembiakan semasa baligh
 • Memenuhi pengambilan cecair di dalam badan
 • Menguruskan tekanan dengan cara yang sihat

Demikian beberapa maklumat mengenai akil baligh pada lelaki dan perempuan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!