Kesihatan

Cairan Sperma Menebal Seperti Jeli? Inilah 5 Faktor Pencetus!

Kelikatan air mani atau sperma sering menjadi perhatian serius bagi sesetengah lelaki. Tekstur cecair sperma seperti jeli misalnya, kadang-kadang membuat sebilangan lelaki berfikir sama ada keadaannya normal atau tidak.

Jadi, bagaimana tekstur air mani yang sihat? Apakah perkara yang boleh membuat cecair sperma menebal? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Perbezaan antara sperma dan air mani

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa sperma dan air mani adalah perkara yang sama. Walau bagaimanapun, mereka adalah dua perkara yang berbeza. Sperma adalah sel pembiakan lelaki yang berfungsi untuk menyuburkan telur pada betina.

Untuk mencapai telur, sperma memerlukan 'kenderaan': air mani, cecair yang keluar dari zakar anda ketika anda mengalami ejakulasi semasa orgasme. Air mani juga dapat disebut cairan sperma, karena mengandung sel pembiakan.

Sperma itu sendiri adalah sel yang sangat kecil, ukuran rata-rata adalah 4.3 mikrometer. Begitu kecil, sperma hanya dapat dilihat menggunakan alat seperti mikroskop, bukan mata kasar.

Baca juga: Adakah Warna Sperma Mempengaruhi Kesihatan? Inilah penjelasannya!

Adakah normal air mani menebal seperti jeli?

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Kesihatan sperma tidak dapat dinilai hanya dengan penampilan dan kelikatannya. Namun, air mani yang terlalu tebal seperti jeli dikhuatiri akan mengurangkan kemampuan bergerak atau jumlah sperma itu sendiri.

Untuk mengetahui sama ada cecair sperma itu normal atau tidak, satu-satunya cara yang boleh dilakukan adalah pemeriksaan perubatan. Dari pemeriksaan, akan diketahui mengenai jumlah air mani, kepekatan dan jumlah sel sperma, morfologi sperma, dan kelincahan pergerakan.

Apa yang menyebabkan sperma menebal seperti jeli?

Terdapat banyak perkara yang boleh menjadikan cecair sperma menjadi tebal seperti jeli. Bermula dari faktor ringan hingga petunjuk masalah kesihatan pada organ pembiakan, termasuk:

1. Jarang ejakulasi

Cecair sperma boleh mempunyai tekstur seperti jeli ketika anda jarang mengalami ejakulasi. Ini sangat semula jadi, kerana air mani yang disimpan cukup lama di dalam badan akan mengalami perubahan tekstur menjadi lebih tebal dan bertambah isipadu.

Seperti yang telah disebutkan, air mani yang terlalu tebal dapat mengganggu pergerakan sperma. Jadi, tidak ada salahnya untuk mempertimbangkan ejakulasi setiap beberapa hari. Sebaliknya, apabila anda mengeluarkan ejakulasi terlalu kerap, air mani anda menjadi sangat berair.

2. Kekeringan

Air mani adalah bahan cair. Apabila tahap cairan dalam tubuh menurun, secara automatik akan memberi kesan pada kelikatan cairan sperma. Kesannya, air mani akan menjadi lebih tebal daripada biasa.

Air yang anda minum sangat mempengaruhi tahap pH badan, mengekalkan keseimbangan asid dan basa. Dalam keadaan normal, tubuh manusia mengekalkan tahap pH 7.4. Tetapi apabila mengalami dehidrasi, tahap pH menjadi tidak teratur.

Dehidrasi dicirikan oleh banyak perkara, seperti dahaga, keletihan, pening, kekeliruan, kencing tidak kerap, perubahan warna air kencing dan najis menjadi lebih gelap.

Untuk menyelesaikan masalah ini, yang perlu anda lakukan ialah minum air secukupnya. Agar tidak mengalami dehidrasi, berdasarkan saranan Kementerian Kesihatan, rajin minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari.

3. Ketidakseimbangan hormon

Cecair sperma yang mempunyai tekstur seperti jeli boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, terutama testosteron dan steroid. Ketidakseimbangan hormon ini dapat membuat air mani menebal, dapat dipengaruhi oleh faktor usia, diet, dan aktiviti fizikal.

Selain air mani yang menebal, ketidakseimbangan hormon biasanya ditandai dengan penurunan libido, kesukaran mendapatkan atau mengekalkan ereksi, keletihan, penurunan jisim otot, dan peningkatan kadar lemak badan.

Untuk mengekalkan keseimbangan hormon, anda boleh mengamalkan gaya hidup sihat, termasuk menjaga diet yang sihat dan aktif dalam bersenam.

4. Jangkitan

Jangkitan pada sistem pembiakan dapat menjadikan cairan sperma menjadi tekstur seperti jeli. Ini kerana apabila bahagian tubuh dijangkiti, lebih banyak sel darah putih dihantar ke kawasan itu. Keadaan ini dipanggil leukositospermia.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Ekologi Tingkah Laku, boleh memberi kesan pada tekstur atau kelikatan air mani. Kajian lain menjelaskan, leukositospermia adalah keadaan yang boleh mencetuskan ketidaksuburan atau gangguan kesuburan.

Terdapat banyak perkara yang boleh membuat seorang lelaki mengalami leukositospermia, dua di antaranya adalah jangkitan saluran kencing dan penyakit kelamin. Faktor usia juga boleh menjadi faktor risiko aktiviti keradangan pada organ pembiakan.

Doktor biasanya merawat leukositospermia dengan antibiotik dan antioksidan untuk membasmi bakteria yang menyebabkan jangkitan dan mengurangkan kerosakan oksidatif.

5. Gangguan prostat

Sperma berasal dari testis, sementara sebahagian air mani terbentuk di prostat dan vesikel mani (organ yang terletak di atas prostat). Masalah dengan prostat dan vesikel mani boleh menjadikan cecair sperma sangat tebal seperti jeli.

Masalah dengan prostat biasanya dicirikan oleh gejala seperti sakit semasa ejakulasi, sakit ketika membuang air kecil, atau kencing terlalu kerap.

Rawatan itu sendiri bergantung pada masalah yang berlaku pada prostat. Untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, anda mesti berjumpa doktor sekiranya anda mengalami beberapa gejala ini.

Itulah beberapa perkara yang boleh menjadikan cecair sperma menebal seperti jeli. Untuk mengesan sama ada air mani anda sihat atau tidak, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan perubatan di hospital atau makmal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!