Kesihatan

Sakit Lutut pada Usia Muda? Inilah punca dan cara mengatasinya

Sakit lutut sering dikaitkan dengan orang tua, tetapi tahukah anda bahawa keadaan ini juga boleh berlaku pada usia muda? Ya, sakit lutut boleh menyerang orang dari semua peringkat umur. Lalu, apa yang menyebabkan sakit lutut pada usia muda?

Berdasarkan sebab yang mendasari, lokasi dan keparahan sakit lutut boleh berbeza-beza. Terdapat beberapa gejala yang kadang-kadang menyertai sakit lutut, termasuk bengkak atau kekejangan di lutut, kemerahan, ke lutut yang sukar diluruskan.

Baca juga: Pilihan Ubat Sakit Sendi: Kedua-duanya Terdapat di Farmasi dan Asli

Apa yang menyebabkan sakit lutut pada usia muda?

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa penyebab sakit lutut pada usia muda, mulai dari kecederaan hingga keadaan perubatan tertentu. Supaya anda memahaminya dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai penyebab sakit lutut pada usia muda.

1. Kecederaan

Penyebab utama sakit lutut pada usia muda adalah kecederaan. Penting untuk mengetahui bahawa kecederaan pada lutut boleh mempengaruhi ligamen, tendon, atau kantung berisi bendalir (bursae) yang mengelilingi sendi lutut.

Sekiranya otot, ligamen atau tendon terlalu banyak bekerja, ini boleh menyebabkan gejala tertentu, seperti sakit atau kekakuan. Tendonitis dan bursitis adalah beberapa kecederaan yang paling sering dikaitkan dengan aktiviti berat.

Ia juga boleh berlaku pada seseorang yang bergerak agak jarang, kemudian meningkatkan aktivitinya secara tiba-tiba atau terlalu cepat.

Kecederaan lutut yang perlu diketahui seterusnya adalah ligamen anterior cruciate (ACL). Kecederaan ini biasanya berlaku pada mereka yang aktif, seperti bermain bola keranjang, bola sepak, atau sukan lain yang memerlukan perubahan arah secara tiba-tiba.

2. Sindrom patellofemoral

Penyebab sakit lutut seterusnya pada usia muda adalah: sindrom patellofemoral atau sindrom kesakitan patellofemoral. Keadaan ini merujuk kepada kesakitan yang timbul di antara lutut atau patella dan tulang paha atau tulang paha yang mendasari.

Dipetik dari halaman Vanthielmd.comKeadaan ini boleh berlaku akibat ketidakseimbangan otot yang menyokong sendi lutut dan membantunya bergerak. Otot peha yang lemah atau tendon tegang di sekitar lutut boleh mengubah cara kerja lutut.

Akibatnya, boleh menyebabkan ketegangan dan tekanan pada sendi lutut. Keadaan ini boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti sakit atau kekakuan ketika berlutut, berjongkok, atau menaiki tangga. Sebilangan orang juga mengalami krepitus atau sensasi geseran di lutut.

3. Osteoartritis

Artritis juga boleh berlaku pada usia muda. Keadaan ini dapat berkembang apabila lapisan pelindung tulang rawan di dalam sendi lutut melemah. Kecederaan lutut berulang juga boleh mempengaruhi tulang rawan, yang dapat meningkatkan risiko artritis.

Osteoartritis adalah jenis arthritis yang paling biasa. Ini berlaku apabila tulang rawan pelindung yang menutup hujung tulang menjadi lemah. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih biasa pada orang tua.

Faktor risiko lain untuk osteoartritis adalah kegemukan, kecederaan sendi, dan keadaan perubatan tertentu.

Rawatan sakit lutut pada usia muda

Rawatan sakit lutut pada usia yang mudah bergantung pada keadaan yang mendasari. Beberapa pilihan rawatan termasuk:

  • Ubat-ubatan tertentu: Ubat-ubatan tertentu mungkin diresepkan untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan merawat keadaan yang mendasari
  • Terapi: Menguatkan otot di lutut akan menjadikannya lebih stabil. Sekiranya anda aktif secara fizikal atau bersukan, latihan tertentu dapat membantu membina teknik yang baik semasa bersenam. Di samping itu, latihan untuk meningkatkan fleksibiliti dan keseimbangan juga penting

Baca juga: Senarai Ubat Sakit Lutut yang Selamat dan Berkesan

Rawatan rumah

Berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang dapat membantu melegakan sakit lutut.

  • Untuk mengurangkan tekanan berulang pada lutut, mungkin perlu merehatkan lutut buat sementara waktu agar kecederaan sembuh.
  • Pek ais dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan. Elakkan meletakkan ais terus ke kulit. Sebaiknya balutkan ais dengan kain atau tuala terlebih dahulu untuk melindungi kulit. Jangan gunakan pek ais lebih dari 20 minit pada satu masa. Kerana ini berpotensi merosakkan saraf dan kulit
  • Elakkan aktiviti yang berat
  • Kompres hangat di kawasan lutut yang menyakitkan dapat membantu menghilangkan kesakitan buat sementara waktu

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab sakit lutut pada usia muda. Walaupun terdapat beberapa rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, rawatan perubatan masih diperlukan.

Kerana menangguhkan rawatan perubatan dapat meningkatkan risiko artritis atau keadaan lutut lain pada masa akan datang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!