Kesihatan

Kenali Piracetam: Faedah, Cara Kerja dan Kesan Sampingan

Piracetam adalah ubat neotropik dalam kumpulan racetams yang merupakan kumpulan makanan tambahan sintetik yang dapat meningkatkan kemampuan kognitif. Ubat ini mempunyai nama kimia iaitu 2-oxo-1-pyrrolidine acetamide.

Di Amerika Syarikat, beberapa pengeluar menjual ubat ini sebagai makanan tambahan. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak menganggap piracetam sebagai makanan tambahan yang sah.

Apa itu piracetam?

Piracetam. sumber foto: //kalbemed.com/

Piracetam mempunyai sejarah digunakan untuk merawat gangguan kognitif. Ubat ini adalah ubat yang bertindak pada otak dan sistem saraf dan digunakan untuk meningkatkan fungsi kognitif.

Menurut analisis meta kajian manusia, ubat ini dapat meningkatkan kognisi umum pada orang yang mengalami penurunan kognitif, seperti orang tua.

Ubat ini juga dapat digunakan pada pasien dengan demensia, vertigo, myoclonus kortikal, disleksia, dan kecederaan kepala.

Ubat ini boleh didapati di farmasi. Tetapi ubat ini tidak dianggap sebagai vitamin, mineral, asid amino, atau bahan makanan. Oleh itu, ubat ini tidak dikategorikan sebagai makanan tambahan oleh FDA.

Bagaimana piracetam berfungsi?

Beberapa saintis berpendapat bahawa ubat ini membantu mengekalkan membran yang mengelilingi sel sehingga mereka dapat terus berfungsi dengan baik.

Semasa penuaan atau pada penyakit tertentu, selaput di sekitar sel mula mengeras. Sel dengan membran kaku tidak dapat berfungsi dengan baik.

Ubat ini adalah bahan kimia yang dianggap dapat membantu sel-sel di otak dan saluran darah berfungsi dengan lebih baik.

Bagaimana ubat ini berfungsi tidak difahami sepenuhnya. Ubat-ubatan ini boleh berfungsi dengan mengubah ketersediaan bekalan otak neurokimia (neurotransmitter, enzim, dan hormon) atau dengan meningkatkan bekalan oksigen ke otak.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengambil Domperidone

Apakah faedah piracetam?

Walaupun penyelidik tidak sepenuhnya yakin bagaimana ubat ini berfungsi. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mengaitkan ubat ini dengan pelbagai faedah.

Berikut adalah faedah piracetam yang diringkaskan dari Garis Kesihatan:

1. Meningkatkan fungsi otak

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ubat ini dapat meningkatkan fungsi otak.

Kajian lain menyatakan bahawa ubat ini juga dapat meningkatkan bekalan darah ke otak, serta pengambilan oksigen dan glukosa, terutama pada pasien dengan gangguan mental.

Ini adalah faktor lain yang dapat meningkatkan fungsi otak.

Kajian yang dilakukan terhadap 16 orang sihat yang mengambil 1,200 mg ubat ini setiap hari mempunyai prestasi verbal yang lebih baik daripada orang yang mengambil plasebo selama 14 hari.

Satu lagi kajian selama 21 hari melibatkan 16 orang dewasa disleksia dan 14 pelajar yang mengambil 1.6 gram piracetam setiap hari.

Kajian menunjukkan bahawa ubat ini dapat membantu meningkatkan pembelajaran verbal masing-masing sebanyak 15% dan 8.6%.

2. Mengurangkan simptom disleksia

Disleksia adalah masalah pembelajaran yang boleh menjadikan pembelajaran, membaca, dan ejaan menjadi sukar. Penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini dapat membuat penderita disleksia belajar dan membaca dengan lebih baik.

Dalam satu kajian, 225 kanak-kanak disleksia berusia 7-13 mengambil 3.3 gram ubat ini atau plasebo setiap hari selama 36 minggu.

Selepas 12 minggu, kanak-kanak yang mengambil ubat ini menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kemahiran membaca dan memahami ayat.

3. Melindungi daripada serangan mioklonik

Serangan mioklonik adalah kekejangan otot tanpa sengaja yang berlaku secara tiba-tiba. Serangan ini boleh mengganggu aktiviti seseorang, seperti menulis, mencuci, atau bahkan makan.

Beberapa kajian menyatakan bahawa ubat ini mampu melindungi diri dari serangan mioklonik.

Sebagai contoh, kajian kes seorang wanita berusia 47 tahun yang mengalami serangan mioklonik menyatakan bahawa pengambilan 3.2 gram ubat ini dapat menghentikan serangan miokloniknya.

Dalam kajian lain yang melibatkan 11 orang yang mengambil 20 gram ubat ini setiap hari selama 18 bulan bersama dengan ubat lain yang juga diambil dapat mengurangkan gejala serangan mioklonik.

Penyelidikan juga menyatakan bahawa ubat ini dapat membantu mengurangkan keparahan serangan mioklonik.

4. Mmengurangkan simptom demensia dari penyakit Alzheimer

Demensia digambarkan sebagai gejala yang mempengaruhi ingatan, kemampuan untuk melakukan tugas, dan berkomunikasi. Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa.

Analisis 19 kajian pada sekitar 1,500 orang dewasa dengan demensia atau gangguan otak lain menunjukkan bahawa 61% pesakit yang menggunakan piracetam menunjukkan peningkatan prestasi mental berbanding dengan rawatan plasebo.

Walau bagaimanapun, kajian yang dilakukan pada manusia adalah kajian jangka pendek yang bermaksud kesan jangka panjang pada orang dengan penyakit Alzheimer dan demensia masih belum difahami sepenuhnya.

5. Mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan

Keradangan adalah tindak balas semula jadi yang membantu tubuh pulih dan melawan penyakit.

Walau bagaimanapun, keradangan juga boleh dikaitkan dengan pelbagai keadaan kronik seperti barah, diabetes, jantung dan penyakit buah pinggang.

Dalam kajian haiwan, piracetam terbukti memiliki sifat antioksidan, yang bermaksud dapat mengurangi keradangan dengan meneutralkan radikal bebas, yang merupakan molekul berbahaya yang dapat merosakkan sel-sel tubuh.

Ubat ini juga dapat mengurangkan bengkak dan kesakitan yang berkaitan dengan keradangan.

Walau bagaimanapun, kajian manusia perlu menunjukkan sama ada ubat ini dapat mengurangkan keradangan atau kesakitan pada manusia.

Amaran sebelum mengambil ubat ini

Walaupun mempunyai banyak faedah, anda tidak boleh mengambil ubat ini secara sembarangan. Perhatikan amaran berikut sebelum memutuskan untuk mengambil ubat ini.

 • Jangan mengambil ubat ini jika anda alah kepada piracetam atau mana-mana ramuan di dalamnya
 • Jangan mengambil ubat ini jika anda mempunyai masalah hati, masalah buah pinggang yang teruk, dan diatesis hemoragik
 • Wanita hamil dan menyusui tidak boleh mengambil ubat ini terlebih dahulu
 • Jauhi dari kanak-kanak
 • Sekiranya anda berlebihan, hubungi doktor anda dengan segera

Interaksi Piracetam dengan ubat lain

Sekiranya anda ingin mengambil ubat ini, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil ubat lain.

Piracetam boleh menyebabkan interaksi jika diambil dengan ubat lain, termasuk:

 • Cilostazol
 • Clopidogrel
 • Dipyridamole
 • Eptifibatide
 • Prasugrel
 • Ticlopidine
 • Tirofiban

Interaksi piracetam ringan:

 • Levothyroxine
 • Liothyronine
 • Tiroid Berdarah

Maklumat ini tidak memberikan gambaran lengkap mengenai interaksi dengan ubat lain.

Oleh itu, sangat disyorkan untuk memberitahu doktor mengenai produk ubat yang juga dimakan. Ini dilakukan supaya piracetam tidak menyebabkan bahaya serius.

Arahan dos untuk piracetam

Untuk menjaga keselamatan ubat ini, anda harus mengikuti nasihat doktor atau arahan ahli farmasi.

Ubat ini tidak boleh diambil secara sembarangan, kerana jika anda mengambilnya secara berlebihan boleh mengakibatkan overdosis.

Berikut adalah dos yang disyorkan untuk digunakan seperti yang dilaporkan Web MD:

Dewasa

Penggunaan dalam bentuk tablet dan sirap:

 • Pembedahan untuk meningkatkan aliran darah ke jantung (pembedahan CABG): Ambil 12 gram ubat ini setiap hari selama 6 minggu, bermula pada hari ke-6 selepas pembedahan
 • Gangguan sawan (Epilepsi): Ambil 9.6-24 gram ubat ini setiap hari selama 18 bulan
 • Gangguan pergerakan yang disebabkan oleh ubat antipsikotik (Tardif dyskinesia): Ambil 2.4 gram ubat ini 2 kali sehari selama 4 minggu
 • Vertigo: Ambil 800 mg ubat ini 3 kali sehari selama 8 minggu

Gunakan dalam bentuk picagari:

 • Pembedahan untuk meningkatkan aliran darah ke jantung (pembedahan CABG): Penggunaan 12 gram sebagai dos tunggal yang diberikan oleh profesional kesihatan. Digunakan setiap hari sebelum pembedahan dan 6 hari selepas pembedahan
 • Gangguan pergerakan yang disebabkan oleh ubat antipsikotik (Tardif dyskinesia): Penggunaan 8-24 gram sehari diberikan oleh profesional kesihatan
 • Vertigo: Gunakan 1-2 gram setiap hari yang diberikan oleh profesional kesihatan

Anak-anak

Penggunaan dalam bentuk tablet dan sirap:

 • Serangan pernafasan: Penggunaan 40 mg / kg setiap hari selama 2-3 bulan pada kanak-kanak berumur 6-36 bulan
 • Disleksia: Minum 3.3 gram setiap hari sekurang-kurangnya 12 minggu pada kanak-kanak berumur 7-14 tahun.

Cara pengambilan piracetam

Untuk ubat dalam bentuk tablet, gunakan dengan menggunakan air minuman. Jangan mengunyah atau menghancurkannya.

Untuk ubat dalam bentuk sirap, gunakan sudu yang terdapat dalam bungkusan untuk mendapatkan dos yang tepat, jangan gunakan satu sudu besar.

Dos mesti sangat berhati-hati. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat ini, ambil ubat ini sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jangan mengambil ubat ini hampir dengan jadual anda yang seterusnya.

Yang paling penting, elakkan mengambil dos berganda untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Apakah kesan sampingan piracetam?

Sama seperti ubat secara umum, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan yang boleh disebabkan bersama dengan faedah yang diberikan. Beberapa kesan sampingan biasa yang boleh disebabkan oleh ubat ini adalah:

 • Cirit-birit
 • Penambahan berat badan
 • Mengantuk
 • Rasa gementar
 • Kemurungan
 • Otot menjadi tegang
 • Hiperaktif
 • Kemunculan ruam

Sekiranya piracetam diambil secara berlebihan, ubat ini juga boleh menyebabkan gejala overdosis. Oleh itu, jangan keterlaluan dalam pengambilan ubat ini.

Sekiranya kesan sampingan lebih teruk dan berterusan, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Berbahaya jika dimakan oleh wanita hamil dan menyusui

Sebilangan ubat sangat disyorkan untuk tidak diambil semasa mengandung atau menyusu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat yang selamat diambil.

Bagi piracetam sendiri tidak ada kajian yang mencukupi mengenai penggunaannya untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, sangat disyorkan untuk tidak mengambil ubat ini semasa mengandung. Piracetam berisiko melintasi penghalang plasenta.

Bagi ibu yang menyusu, kandungan yang terdapat dalam ubat ini dapat masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, piracetam tidak boleh diambil semasa menyusu.

Sentiasa berjumpa doktor sekiranya anda keliru dengan pengambilan ubat ini. Sekiranya anda ingin memakannya, konsumsilah dengan bijak dan ikuti peraturan dan arahan yang diberikan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!