Kesihatan

Pendarahan implantasi, sering disalah anggap sebagai haid, walaupun merupakan tanda awal kehamilan

Ada sebilangan wanita yang tidak menyedari bahawa mereka positif mengandung, kerana mereka masih haid. Namun, adakah benar bahawa itu adalah darah haid? Kerana ia boleh menjadi pendarahan implantasi.

Darah implantasi berbeza dengan haid dan sebenarnya boleh menjadi tanda awal kehamilan. Apakah pendarahan implantasi dan bagaimana ia berbeza dengan haid normal? Inilah ulasan yang lebih lengkap.

Baca juga: Adakah benar bahawa keputusan ujian kehamilan pada waktu malam tidak tepat? Inilah jawapannya

Mengakui pendarahan implantasi

Pendarahan implantasi adalah pendarahan dari vagina, biasanya berlaku 10 hingga 14 hari selepas pembuahan. Berbeza dengan darah haid, darah implantasi biasanya lebih ringan. Bahkan ada yang hanya mengalami bintik-bintik.

Pendarahan yang berlaku pada awal kehamilan adalah keadaan normal. Sekiranya anda merasa mengalaminya, tidak perlu risau kerana darah akan berhenti dengan sendirinya.

Apakah simptomnya?

Walaupun tidak selalu sama, tetapi umumnya wanita yang mengalami pendarahan implantasi akan mengalami gejala seperti:

 • Pendarahan ringan atau bercak
 • Kekejangan perut ringan
 • Rasa pening
 • Sakit kepala
 • Payudara bengkak.

Ia juga boleh menyebabkan gejala yang sama dengan tanda-tanda awal kehamilan, seperti:

 • Keletihan
 • Muntah atau sakit pagi
 • Mengidam atau tidak ada selera makan
 • Perubahan emosi
 • Kencing lebih banyak dari biasa.

Sebilangan gejala serupa dengan haid pada umumnya. Walaupun pendarahan implantasi menghasilkan lebih sedikit darah daripada haid.

Sebagai tambahan kepada jumlah darah, anda dapat membezakan antara haid dan tanda-tanda kehamilan dengan tiga ciri berikut:

 • WarnaDarah haid biasanya berwarna merah terang hingga merah gelap. Sementara darah implantasi berwarna coklat gelap atau hitam, walaupun tidak menolak kemungkinan darah implan berwarna merah jambu.
 • Gumpalan: sesetengah wanita biasanya mengalami pembekuan darah semasa haid. Sementara itu, menurut Kehamilan Amerika, darah implantasi biasanya tidak membentuk gumpalan sama sekali.
 • Tempoh: seperti yang dijelaskan sebelumnya, jika pendarahan implantasi tidak berdarah seperti haid, ia juga mempengaruhi jangka masa. Biasanya hanya berlangsung 1 hingga 2 hari. Sementara haid biasanya berlangsung dari 4 hingga 7 hari.

Tetapi jika anda tidak pasti sama ada darah itu haid normal atau tanda kehamilan, anda boleh menunggu beberapa hari selepas pendarahan berhenti. Kemudian lakukan ujian kehamilan. Sekiranya ia adalah darah implantasi, hasil ujian akan menunjukkan bahawa anda hamil.

Apa yang menyebabkan pendarahan implantasi?

Setelah persenyawaan berlaku pada tiub fallopio, maka embrio akan tumbuh. Embrio akan bergerak dari tiub fallopio ke rahim untuk implantasi atau pelekatan embrio ke dinding rahim.

Pendarahan implantasi berlaku apabila embrio melekat pada dinding rahim. Semasa proses ini, saluran darah kecil pecah. Tetapi ini tidak berbahaya, kerana darah akan berhenti dengan sendirinya.

Baca Juga: Adakah Spermisida Sangat Berkesan dalam Menunda Kehamilan?

Ini adalah penjelasan mengenai pendarahan implantasi yang dapat terjadi pada awal kehamilan. Namun, tidak semua mengalaminya, ya Ibu. Jadi tidak perlu panik, jika anda adalah salah seorang yang mengalaminya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!