Kesihatan

Lemah badan tanpa tenaga? Ketahuilah, Ini adalah Sebab-Sebab Yang Biasa!

Kekurangan tenaga boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dari usia apa pun. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh pelbagai faktor penyebab yang mempengaruhi bahagian atau seluruh badan.

Oleh itu, jika badan terus merasa lemah, tidak berdaya, maka pemeriksaan perlu dilakukan dengan segera. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai masalah badan yang lemah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ciri-ciri Darah Rendah Secara Umum yang Perlu Diperhatikan

Apakah punca badan lemah tanpa tenaga?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, badan lemas tidak berdaya biasa dikenali sebagai asthenia. Seseorang dengan keadaan ini mungkin tidak dapat menggerakkan bahagian-bahagian tubuhnya dengan betul.

Oleh itu, asthenia digambarkan sebagai kekurangan tenaga untuk menggerakkan otot tertentu atau bahkan semua otot di dalam badan. Beberapa sebab badan lemah tanpa tenaga termasuk:

Keadaan kesihatan yang mendasari

Kekurangan tenaga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari.

Pelbagai keadaan kesihatan yang dimaksudkan, seperti ketidakseimbangan nutrisi seperti kekurangan vitamin B12, masalah tidur, sindrom keletihan kronik, penyakit darah, dan keadaan kardiovaskular.

Sementara itu, sebilangan orang juga boleh mengalami kelemahan atau keletihan kerana keadaan lain. Keadaan ini merangkumi penyakit otot, penyakit Parkinson, penyakit metabolik, keadaan tiroid, keadaan kesihatan mental, dan penyakit paru-paru.

Kesan sampingan ubat

Ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kelemahan. Sebilangan ubat-ubatan tersebut termasuk antidepresan, ubat-ubatan anti-kegelisahan, ubat-ubatan untuk mengawal tekanan darah tinggi, statin untuk mengawal kolesterol darah tinggi, dan ubat-ubatan kemoterapi.

Penuaan semula jadi

Penuaan semula jadi juga boleh menyebabkan sarcopenia, yang merupakan kehilangan tisu otot dan kekuatan secara beransur-ansur. Kehilangan kekuatan otot secara keseluruhan ini boleh menyebabkan asthenia atau keletihan berlebihan.

Intoleransi makanan atau alahan

Walaupun makanan seharusnya memberi tenaga, intoleransi atau alergi terhadap makanan boleh memberi kesan yang sebaliknya. Sebenarnya, keletihan boleh menjadi tanda amaran awal mengenai intoleransi makanan atau alergi.

Penyakit seliak (autoimun), yang terjadi ketika anda tidak dapat mencerna gluten, dapat menyebabkan anda merasa lemah atau letih. Untuk itu, tanyakan kepada doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala intoleransi makanan termasuk mengantuk dalam masa 10 hingga 30 minit setelah makan makanan tertentu.

Bagaimana merawat badan yang lemah tanpa tenaga?

Jenis rawatan yang diterima seseorang akan berbeza bergantung kepada penyebab asthenia. Beberapa rawatan tepat yang perlu anda ketahui untuk mengatasi badan yang lemah tanpa tenaga, iaitu:

Merawat penyakit akut

Dalam beberapa kes, asthenia dapat hilang setelah rawatan diberikan kepada keadaan yang mendasari seperti penyakit akut. Contohnya, asthenia yang berkembang dari jangkitan bakteria akan hilang setelah seseorang selesai menjalani rawatan antibiotik.

Menguruskan keadaan perubatan kronik dengan betul

Kadang-kadang, asthenia mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan yang lebih kronik. Oleh itu, untuk merawat asthenia, doktor perlu mendiagnosis dan menguruskan keadaan perubatan yang betul.

Harap maklum, keadaan kronik tertentu memerlukan rawatan jangka panjang. Sebagai contoh, orang yang hidup dengan sklerosis berganda akan mendapat pemulihan, sokongan emosi, dan ubat untuk menguruskan gejala.

Elakkan kesan sampingan ubat

Sebilangan orang mungkin mengalami kelemahan atau keletihan sebagai kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. Oleh itu, jika boleh, doktor biasanya boleh mengesyorkan mengurangkan penggunaan dos ubat atau beralih ke alternatif lain.

Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh menyesuaikan dos ubat atau berhenti mengambilnya kecuali jika doktor memberitahu bahawa selamat untuk melakukannya.

Pastikan anda selalu berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil ubat atau menghentikannya. Sekiranya keletihan berpunca dari keadaan yang lebih serius, berjumpa doktor lebih awal dan kerap dapat membantu tubuh anda cepat sembuh.

Selain itu, menjaga kesihatan fizikal juga merupakan langkah pencegahan yang baik. Mengonsumsi banyak cecair, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur dapat membantu anda pulih dari keletihan yang berlebihan.

Baca juga: Walaupun Praktikal, Inilah Beberapa Kesan Sampingan Pengisi Hidung Yang Perlu Anda Ketahui!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!