Kesihatan

Ujian Buta Warna: Kenali Jenis dan Kepentingan Pemeriksaan Awal

Adakah anda pernah mengikuti ujian buta warna? Nah, berikut adalah penjelasan mengenai pelbagai jenis ujian buta warna dan fungsinya. Ayuh, lihat ulasan penuh!

Apa itu buta warna?

Buta warna adalah keadaan di mana penghidapnya tidak dapat melihat perbezaan antara warna tertentu. Ini kerana kualiti penglihatan warna berkurang.

Masalah ini biasanya diwarisi dari keluarga. Seseorang yang menderita penyakit ini akan sukar untuk membezakan warna tertentu (buta warna separa) dan bahkan semua warna (buta warna total).

Penyakit ini adalah penyakit sepanjang hayat. Walaupun begitu, penghidap penyakit ini dapat melatih diri untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini, jadi aktiviti harian mesti terus berjalan seperti biasa.

Orang yang menghidap penyakit ini biasanya akan mengalami kesukaran untuk membezakan antara beberapa warna, misalnya merah-hijau, merah-kuning-hijau, atau biru-kuning yang dikenali sebagai buta warna separa atau separa.

Punca rabun warna

Secara umum, penyakit ini adalah faktor genetik dari ibu bapa. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti:

Sejarah penyakit

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan keadaan ini berlaku. Seperti penyakit Alzheimer, glaukoma, neuritis optik, leukemia, diabetes, alkoholisme kronik, degenerasi makula, dan anemia sel sabit.

Faktor genetik

Sebilangan besar penghidap penyakit ini akan mengalaminya sejak lahir dan merupakan faktor genetik yang diwarisi oleh ibu bapa mereka. Pesakit dengan penyakit ini disebabkan oleh faktor genetik biasanya lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

Umur

Dengan bertambahnya usia, biasanya kemampuan seseorang untuk membezakan warna akan semakin perlahan. Ini adalah perkara biasa dan biasanya berlaku kerana proses penuaan dan tidak perlu terlalu risau.

Kesan sampingan ubat

Terdapat beberapa ubat yang berpotensi untuk seseorang yang menderita penyakit ini. Sekiranya gangguan ini disebabkan oleh ubat, penglihatan biasanya akan kembali normal setelah berhenti mengambil ubat ini.

Pendedahan kepada bahan kimia

Faktor lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami keadaan ini adalah kerana terdedah kepada bahan kimia, seperti di tempat kerja. Beberapa bahan kimia yang boleh menyebabkan keadaan ini berlaku adalah karbon disulfida dan baja.

Baca juga: Glaukoma: Mengetahui Sebab, Gejala, dan Pencegahan

Jenis buta warna

Secara umum, penyakit ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu separa dan keseluruhan. Berikut ini adalah penjelasan mengenai jenis penyakit ini:

1. Jumlah buta warna

Jenis penyakit ini menyebabkan penghidapnya tidak dapat mengenal pasti warna yang dilihat oleh penglihatan. Ini menjadikan penglihatannya hitam dan putih (monokrom).

2. Rabun warna separa

Jenis penyakit ini adalah keadaan di mana mata penderita tidak dapat mengenal pasti warna tertentu dengan tepat. Jenis ini biasanya disebut sebagai buta warna separa atau separa.

Penyakit ini juga terbahagi kepada beberapa kategori, termasuk:

Tritanomali

Penderita biasanya melihat warna biru menjadi sedikit hijau, atau merah jambu sehingga kelihatan merah dan kuning. Sekiranya anda mengalami ini, sudah pasti anda mempunyai buta warna jenis ini. Walau bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku.

Triranopia

Keadaan ini adalah ketidakupayaan pesakit untuk membezakan antara biru dan kuning. Biasanya penghidap akan melihat warna biru seperti hijau, sementara kuning akan kelihatan seperti kelabu muda.

Deuteranopia

Jenis ini adalah di mana penghidapnya mengenal warna merah sebagai kuning-coklat dan hijau sebagai krim.

deuteranomali

Biasanya orang dengan jenis ini sering mengalami kesukaran untuk membezakan antara ungu dan biru. Di samping itu, penghidap secara keliru akan mengenal warna kuning dan hijau hingga merah.

Protanopia

Jenis ini biasanya penghidap akan melihat hijau dan oren seperti kuning. Sementara itu, akan melihat warna merah hingga hitam.

Protanomali

Penghidapnya akan melihat warna merah, kuning, dan oren seperti hijau dan tidak secerah yang asal.

Pelbagai jenis ujian buta warna

Jenis ujian buta warna. Foto: yap.or.id

Pada dasarnya, ujian buta warna dilakukan sebagai syarat untuk memasuki kuliah atau bekerja. Beberapa pekerjaan memerlukan calon tidak buta warna. Seperti penguatkuasaan undang-undang, ketenteraan, kejuruteraan, elektronik dan profesion perubatan.

Ujian buta warna separa adalah yang paling biasa, kerana jenisnya, kes buta warna separa cenderung lebih pelbagai. Berbeza dengan buta warna total yang hanya memaparkan monokrom, ujian buta warna separa menguji kemampuan mata untuk melihat lebih banyak warna.

Berikut adalah beberapa jenis ujian buta warna yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis gangguan penglihatan, termasuk:

Ujian Ishihara

Ujian ini adalah ujian yang paling biasa digunakan untuk memeriksa sama ada anda buta warna atau tidak. Malangnya, ujian ini hanya dapat mengesan kebutaan warna merah dan hijau.

Ujian Ishihara ini menggunakan bulatan yang terdiri daripada banyak titik dengan pelbagai warna dan saiz. Pesakit akan diminta untuk mengenal pasti nombor yang tidak jelas yang tertera dalam gambar.

Ujian warna Cambridge

Ujian satu ini hampir sama dengan ujian Ishihara. Namun, ujian ini dilakukan dengan melihat gambar di skrin komputer. Anda akan diarahkan untuk melihat huruf C yang berlainan warna dari latar belakang.

Gambar yang dipaparkan biasanya akan muncul secara rawak, kemudian anda akan diminta untuk menekan butang untuk melihatnya.

Anomalascope

Ujian ini adalah kaedah ujian buta warna yang dijalankan menggunakan instrumen yang serupa dengan mikroskop.

Semasa mengambil ujian anomalascopeBiasanya, pesakit akan diminta untuk melihat bulatan yang terbahagi kepada dua warna, iaitu merah-hijau di satu sisi dan kuning di sisi lain.

Selepas itu, pesakit dikehendaki menekan butang pada peranti apabila semua warna dalam bulatan berubah menjadi warna yang sama.

Ujian ini tergolong dalam jenis ujian buta warna separa. Namun, ia sama dengan ujian Ishihara yang hanya mampu mengesan buta warna merah-hijau.

Ujian penggubalan

Sama seperti namanya, kaedah ini adalah susunan yang dilakukan dengan meminta pasien untuk mengatur objek tertentu di mana objek terdiri dari susunan gradasi warna.

Salah satu contohnya ialah pesakit mesti mengatur beberapa blok yang terdiri daripada hijau muda-hijau-hijau tua.

Uji Farnsworth-munsel

Ujian satu ini menggunakan banyak bulatan dengan pelbagai gradasi dengan warna yang sama, seperti ujian susunan. Ujian ini dilakukan untuk memeriksa sama ada pesakit dapat membezakan perubahan warna yang sangat sedikit.

Baca juga: Inilah kelebihan retinol untuk kesihatan kulit yang perlu anda ketahui

Ujian buta warna di talian, adakah ia berkesan?

Pada masa ini, beberapa jenis ujian rabun warna dapat dilakukan dengan dua cara, iaitu: di talian atau menggunakan buku secara manual. Ujian buta warna di talian Banyak yang dipilih kerana dianggap lebih praktikal dan efisien, daripada harus pergi ke hospital atau kemudahan kesihatan.

Namun, bagaimana dengan keberkesanan ujian buta warna di talian jika dibandingkan dengan yang manual? Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of African Vision and Eye Health, ujian oleh di talian mungkin dapat mengenal pasti gangguan penglihatan warna dengan cukup baik.

Namun, ketepatannya dalam mengesan keterukan buta warna dikhuatiri tidak sebaik menggunakan kaedah manual (buku). Salah satunya adalah dalam menentukan tahap kebutaan warna seperti ringan, sederhana, atau teruk.

Cara merawat rabun warna

Hingga kini, belum ada kaedah rawatan yang dapat menyembuhkan sepenuhnya dan mengembalikan kemampuan pesakit. Namun, penghidap dapat melatih diri untuk membiasakan diri dengan keadaan ini.

Terdapat beberapa usaha yang dapat dilakukan untuk mengatasi keadaan ini, termasuk:

  • Penderita boleh meminta pertolongan daripada saudara atau keluarga ketika mengalami situasi sukar berkaitan dengan warna, seperti ketika mencocokkan warna pakaian yang digunakan atau melihat apakah daging yang dimasak dimasak.
  • Menggunakan lampu terang di rumah untuk membantu penghidap menjelaskan warna yang ada.
  • Menggunakan lensa mata khas yang dapat membantu penderita mengesan warna tertentu. Namun, malangnya lensa ini tidak selalu sesuai dan berkesan untuk semua orang.
  • Menggunakan teknologi sokongan, seperti aplikasi khas yang dapat mengesan dan memberitahu warna objek.

Kepentingan ujian buta warna awal

Secara amnya, kanak-kanak dengan masalah penglihatan mungkin berkisar dari ringan hingga teruk. Oleh itu, ujian penglihatan ini mesti dilakukan untuk mengesan gangguan mata sejak awal.

Sekiranya anda sudah mengetahui bahawa terdapat kelainan pada mata, maka doktor dapat menentukan langkah seterusnya. Adalah sangat penting untuk mengetahui cara menjangkakan dan penyelesaian yang baik untuk kanak-kanak dengan gangguan mata seperti ini.

Cara yang boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada kanak-kanak itu menghidap penyakit ini atau tidak adalah dengan memilih warna yang dapat dilihatnya untuk keperluan harian. Dengan cara ini, dia dapat membuat dirinya membezakan satu perkara dari yang lain.

Ibu bapa juga boleh memberi amaran kepada guru di sekolah mengenai masalah penglihatan anak. Ibu bapa juga dapat memberi pemahaman secara perlahan kepada anak-anak sekiranya beberapa profesion yang akan dicita-citakan oleh anak-anak kemudian memerlukan mata yang sihat.

Fungsi melakukan ujian buta warna

Adalah sangat penting untuk memeriksa gangguan mata seawal mungkin. Biasanya kanak-kanak yang mengalami penyakit ini akan sukar menjalankan aktiviti harian termasuk di sekolah.

Beberapa contoh aktiviti yang boleh terganggu termasuk:

  • Kesukaran membezakan tanda lalu lintas
  • Bezakan antara daging masak dan daging mentah
  • Membezakan ubat yang tidak dilabel dengan betul
  • Mempengaruhi pilihan pekerjaan yang memerlukan pengenalan yang tepat, seperti jurutera, pengawal lalu lintas udara, juruterbang, dan juruelektrik

Kebaikan ujian buta warna

Berikut adalah beberapa faedah ujian buta warna yang anda lakukan, iaitu:

Mengetahui jenis buta warna

Penyakit ini mempunyai pelbagai jenis bergantung pada warna apa yang tidak dapat anda lihat secara normal. Salah satu contohnya, ada orang yang tidak dapat membezakan antara beberapa warna merah dan hijau.

Dengan melakukan ujian ini, doktor akan mengetahui sama ada penyakit anda ringan, sederhana, atau teruk.

Merancang masa depan

Manfaat lain yang dapat diperoleh daripada melakukan ujian ini ialah merancang masa depan anak-anak. Oleh itu ibu bapa sudah mengetahui masa depan anak-anak mereka, sekiranya mereka mengetahui penyakit ini sejak kecil.

Oleh itu ibu bapa akan mengetahui rancangan masa depan untuk anak-anak seperti mengarahkan minat dan kerjaya anak-anak yang berkaitan dengan warna.

Bilakah anda harus menjalani ujian ini?

Anda harus menjalani ujian ini apabila anda merasa dan melihat anak anda sukar membezakan warna. Kami mengesyorkan agar anak anda berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk rawatan selanjutnya.

Walaupun ini tidak membahayakan kesihatan, gangguan ini dapat mempengaruhi kualiti hidup, terutama pada anak-anak.

Keadaan seperti ini boleh memberi kesan kepada kemampuan mereka melakukan beberapa tugas sekolah yang berkaitan dengan warna.

Semasa pada orang dewasa, keadaan ini boleh mempengaruhi kerjaya dan masa depan yang anda mahu pilih. Kerana, ada beberapa pekerjaan yang memerlukan pekerja bebas dari keadaan ini.

Anda harus melakukan ujian ini seawal mungkin sehingga anda mengetahuinya sejak awal. Oleh itu, anda tidak terlambat untuk menangani keadaan ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!