Kesihatan

6 Khasiat Buah Zuriat: Meningkatkan Kesuburan dan Baik untuk Wanita Hamil

Setakat ini, kebanyakan orang hanya tahu kurma sebagai buah asli dari Arab. Walaupun ada buah-buahan lain yang tidak kurang berkhasiatnya, iaitu buah zuriat. Buah zuriat untuk promil sangat digalakkan kerana mempunyai pelbagai khasiat.

Terdapat banyak khasiat buah zuriat yang dapat diperoleh oleh tubuh. Manfaat buah zuriat untuk promil yang paling popular ialah ia dapat meningkatkan kesuburan. Buah Zuriat untuk promil dapat dimakan secara berkala untuk menolong keluarga yang merancang untuk memiliki anak.

Manfaat yang dapat diperoleh dengan memakan zuriat

Zuriat dikelaskan secara botani sebagai Hyphaene thebaici iaitu buah yang tumbuh di atas pokok dengan ketinggian sehingga 15 meter. Atas sebab ini, buah dapat tumbuh dalam iklim yang panas dan kering pada umumnya dan di sepanjang jalan air.

Buah Zuriat besar, dengan diameter rata-rata 6 hingga 10 sentimeter. Buah ini berbentuk bulat hingga bujur dengan aroma wangi dengan kulit coklat keras.

Daging buah ini berserat dan kenyal dan merangkumi biji bujur besar yang berwarna putih, keras, dan lebat. Buah Zuriat adalah sejenis buah yang rangup dengan rasa manis dan masam. Oleh itu, buah yang satu ini sering disamakan dengan rasa roti halia.

Bentuk buah zuriat atau hypheane thebaica L. pada pandangan pertama seperti kelapa, tetapi lebih kecil. Buah Zuriat banyak tumbuh di Afrika, tepat di sepanjang Sungai Nil di Sudan dan Mesir.

Ayuh, ketahui apa faedah buah zuriat dengan ulasan di bawah!

1. Sumber karbohidrat dan serat

Dengan memakan buah ini, anda akan mendapat banyak nutrien yang sihat. Sebilangannya tinggi karbohidrat dan serat. Buah ini sangat sesuai digunakan sebagai ubat untuk gangguan pencernaan.

Serat yang terkandung di dalamnya dapat memberi rangsangan kepada usus untuk memproses makanan dengan lebih baik. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, ada baiknya anda mengimbangkannya dengan minum air.

Kandungan karbohidrat dalam buah ini juga akan menjadikan badan anda cergas dan bertenaga dalam melakukan aktiviti seharian. Atas sebab ini, pengambilan buah ini secara berkala dapat mengekalkan tubuh yang sihat.

Baca juga: Makanan yang Mengandungi Kompleks vs Karbohidrat Ringkas, Mana Yang Lebih Baik?

2. Kaya dengan antioksidan

Buah ini mempunyai banyak sebatian antioksidan yang diperlukan oleh tubuh, seperti flavonoid, fitokimia, dan hidrosinemat. Antioksidan tinggi sangat baik dalam menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh dan menjaga kolesterol baik tetap stabil.

Buah Zuriat mampu menurunkan kadar kolesterol hingga kurang dari 200 mg / dL. Ini tidak terlepas dari adanya sebatian yang dapat menurunkan tahap trigliserida (lemak darah) di dalam badan. Flavonoid tinggi juga dapat menguatkan badan daripada terdedah kepada radikal bebas.

3. Mengawal tekanan darah

Anda dapat mengawal tekanan darah anda dengan meningkatkan pengambilan buah zuriat. Ekstrak buah ini dapat menjadikan tekanan darah stabil, sehingga dapat mencegah Anda dari darah tinggi.

Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan vitamin B1, B2, dan B3 di dalamnya. Selain itu, kalsium, protein, dan fosforus juga membantu peredaran darah menjadi lebih optimum.

4. Khasiat buah zuriat untuk hati

Selain tekanan darah tinggi, orang Mesir juga menggunakan buah zuriat untuk meningkatkan fungsi hati.

Petikan Jurnal Perubatan Hospital Mesir, sebatian flavonoid dapat mencegah pelbagai pencetus kerosakan hati. Oleh itu, organ ini masih dapat berfungsi dengan optimum dalam membunuh racun dalam badan.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah bahaya cacing pita untuk kesihatan badan

5. Khasiat buah zuriat untuk ibu hamil

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional ASSelain karbohidrat, serat, dan antioksidan, buah zuriat juga mempunyai kandungan folat yang tinggi. Bahan-bahan ini sangat baik untuk membantu proses pertumbuhan dan perkembangan janin.

Bukan hanya itu, asid folik dapat mengelakkan bayi mengalami gangguan neurologi dan kecacatan kelahiran. Buah zuriat juga mampu mengurangkan risiko keguguran pada ibu. Wanita hamil sangat disarankan untuk memakan buah ini untuk menjaga kesihatan janin sehingga proses kelahiran.

6. Khasiat buah zuriat untuk kesuburan

Bukan hanya untuk wanita hamil, buah zuriat juga bagus untuk menjaga kesihatan dan kesuburan lelaki. Salah satunya adalah membantu menjaga kualiti sperma. Tidak hairanlah buah ini selalu diburu oleh pasangan yang ingin segera melahirkan bayi.

Atas sebab ini, buah ini cukup popular dan sering disyorkan kepada keluarga yang ingin mempunyai anak dengan cepat. Pastikan mengambil buah zuriat dalam jumlah yang mencukupi agar tidak berlebihan.

Itulah enam faedah buah zuriat yang baik untuk kesihatan. Anda boleh mengambil buah zuriat secara langsung atau membuat minuman dari ekstraknya. Semoga berjaya!

Khasiat buah zuriat untuk lelaki

Selain wanita, khasiat buah zuriat untuk lelaki juga dapat diperoleh jika diminum secara berkala. Khasiat buah zuriat kerana kandungan vitamin Cnya dapat membantu meningkatkan imuniti.

Selain itu, khasiat buah zuriat lain adalah melawan radikal bebas dan bertindak sebagai anti-radang kerana kandungan antioksidannya.

Khasiat buah zuriat juga dapat berfungsi sebagai diuretik yang membantu membersihkan sistem pencernaan dan peredaran darah kerana mengandungi vitamin dan mineral.

Anda boleh mendapatkan pelbagai khasiat buah zuriat untuk lelaki dengan memakannya secara berkala. Cara makan buah zuriat boleh dimakan secara langsung tanpa diproses atau dimasak terlebih dahulu.

Biasanya, cara makan buah zuriat oleh anak-anak di Mesir adalah sebagai makanan ringan, direbus dengan madu, susu, atau gula untuk membuat teh, dan digiling menjadi serbuk untuk dicampurkan dalam jus atau smoothie.

Khasiat madu zuriat

Terdapat pelbagai cara untuk mengkonsumsi buah zuriat, tetapi penting untuk mengetahui bahawa sebilangan orang menggunakannya sebagai madu. Madu Zuriat biasanya diminum oleh wanita atau lelaki yang sedang melakukan program kehamilan atau promil.

Zuriat madu dapat membantu meningkatkan kesuburan pada wanita. Oleh itu, pilihlah madu zuriat yang berkualiti dan minum secara berkala semasa program kehamilan.

Selain madu, buah ini juga dijual dalam bentuk suplemen dalam bentuk serbuk atau kapsul zuriat. Kapsul Zuriat boleh dimakan dengan mudah dengan air atau makanan.

Makanan tambahan atau kapsul zuriat boleh diberikan kepada lelaki dan wanita untuk membantu memudahkan program hamil. Sekiranya ragu-ragu mengenai keberkesanan buah zuriat, anda boleh berjumpa doktor.

Biasanya, doktor akan memberi nasihat yang tepat untuk membantu program hamil atau promil selain menggunakan bahan semula jadi termasuk buah zuriat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!