Kesihatan

Lebih Banyak Selsema atau Sakit Menstruasi? Meringankannya dengan Air yang Disiram, Mari Mengetahui Cara Membuatnya

Baiklah, pasti anda pernah melihat banyak orang yang sering membawa botol berisi air yang disuntik, bukan? Inilah cara membuat air yang disuntik dengan mudah dan praktikal, mari kita lihat ulasannya!

Baca juga: Ini adalah ciri-ciri jangkitan yis vagina, mari kita ketahui gejalanya

Apa itu air yang dimasukkan?

Cara membuat air yang dimasukkan adalah mudah. Air yang disiram adalah air mineral yang dicampurkan dengan potongan buah atau sayur yang kemudian diaduk dan biasanya direndam semalaman sehingga rasa dan jusnya menyatu dengan air.

Ramai orang juga memasukkan air yang dimasukkan ke dalam peti sejuk supaya air terasa lebih sejuk. Berikut adalah pelbagai cara untuk membuat air yang disuntik dengan mudah.

Air yang digunakan untuk merendam akan menghasilkan rasa sesuai dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda rendam di dalam air.

Air yang disiram ini sendiri tidak mengandungi kalori sehingga sangat berkesan untuk dijadikan makanan untuk diet sambil meningkatkan kesihatan tubuh setiap hari.

Cara membuat air yang disuntik dan faedahnya

Berikut adalah beberapa cara untuk membuat air yang disuntik dan faedahnya, termasuk:

Disiram air dengan daun lemon, timun, dan pudina

Cara membuat air yang disiram ini dengan mencampurkan 1 botol air mineral, dengan 1 timun yang dihiris, setengah lemon, dan 3 daun pudina. Kemudian campurkan semua bahan ini ke dalam 1 botol air mineral dan simpan di dalam peti sejuk selama 24 jam.

Air yang dicampurkan dengan campuran ini dapat menjadikan tubuh anda terhidrasi kerana mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C, vitamin B6, dan kalium.

Selain itu, ia mengandungi protein, serat, vitamin C, vitamin K, magnesium, kalium, dan sedikit kalori.

Cara membuat air yang dimasukkan ke dalam strawberi, blueberry, dan blackberry

Cara membuatnya dengan mencampurkan 1 botol air mineral, strawberi yang dihiris, blueberry, dan blackberry. Kemudian campurkan semua bahan ini ke dalam 1 botol air mineral dan simpan di dalam peti sejuk selama 24 jam.

Campuran air yang disuntik mengandungi banyak vitamin, antioksidan dan fitokimia untuk membantu melawan tekanan oksidatif.

Mangga dan air halia dimasukkan

Cara membuat air yang disiram ini adalah dengan menyediakan 1 inci jahe segar yang telah dicuci dan kemudian dikupas dan dihiris nipis, kemudian masukkan kepingan mangga dalam 4 liter air rebus dan juga masukkan halia yang telah dihiris ke dalam air. Kemudian letakkan di dalam peti sejuk selama 1 hingga 3 jam sebelum dihidangkan.

Campuran air yang disuntik berguna sebagai penghilang rasa sakit semula jadi seperti migrain dan haid serta beberapa kesakitan lain.

Cara membuat timun dan air limau

Cara membuatnya cukup mudah. Anda menyediakan setengah limau nipis dan 1/4 timun, ais batu dan air yang dihiris nipis. Kemudian masukkan hirisan buah ke dalam sebotol air mineral dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.

Manfaat air yang disuntik dengan campuran ini dapat menghilangkan selsema atau batuk. Selain itu, dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menurunkan berat badan, dan melancarkan sistem pencernaan.

Baca juga: Pada pandangan pertama ia kelihatan serupa, ternyata inilah perbezaan antara Pilates dan Yoga

Kebaikan air yang disuntik

Ternyata terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari air yang disiram ini. Bermula dari membantu menyingkirkan bahan buangan dalam badan, melancarkan sistem pencernaan, membantu memudahkan penyerapan nutrien, meningkatkan mood, untuk mengelakkan dehidrasi.

Secara amnya air yang disiram sudah mengandungi rasa semula jadi dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan rempah-rempah, jadi anda tidak perlu menambahkan perisa tambahan.

Itulah sebabnya, minuman ini diketahui mengandungi kalori yang sangat sedikit. Oleh itu, adalah selamat bagi anda yang menjalankan program penurunan berat badan.

Air yang disiram juga sangat sesuai untuk anda yang tidak gemar minum air. Biasanya untuk memenuhi keperluan cairan tubuh, ia diganti dengan minuman seperti kopi, teh, atau minuman ringan. Walaupun minuman jenis ini sebenarnya cenderung menjadikan badan lebih kering kerana kandungan kafein.

Sekarang anda boleh menggantinya dengan memakan air yang disuntik dengan pelbagai campuran buah yang sihat dan menyegarkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!