Kesihatan

Pernah Mengalami Sperma Bercampur dengan Darah? Jangan Panik, Ketahui Sebabnya Di Sini

Sekiranya anda mengalami darah dalam sperma anda, cuba jangan panik. Keadaan ini memang pelik, tetapi dalam dunia perubatan ini mungkin berlaku dan dikenali sebagai hematospermia. Agar tidak panik ketika anda mengalaminya, mari kita ketahui punca sperma bercampur darah.

Mencampurkan sperma dengan darah biasanya bukan masalah yang serius. Biasanya, keadaan ini juga bersifat sementara dan secara amnya tidak berulang.

Baca Juga: Mesti Tahu! Apabila gatal-gatal menyerang, berikut adalah pelbagai ubat perubatan dan semula jadi yang boleh anda pilih

Penyebab biasa sperma bercampur darah

Tidak diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan sperma bercampur dengan darah. Tetapi secara umum, berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan sperma bercampur dengan darah.

1. Beberapa jenis keradangan

Keradangan pada vesikel mani, kelenjar di bawah pundi kencing lelaki, adalah penyebab paling biasa dari sperma yang berlumuran darah. Tetapi mungkin ada juga keradangan kelenjar atau saluran lain yang masih bersambung dengan alat kelamin lelaki.

Beberapa keradangan yang boleh menyebabkan sperma bercampur dengan darah selain keradangan pada vesikel mani. dalam kalangan yang lain:

  • Prostatitis atau keradangan kelenjar prostat, yang boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan dan menyebabkan disfungsi seksual.
  • Epididimitis atau keradangan tiub yang melekat di bahagian belakang testis. Secara amnya, keradangan disebabkan oleh jangkitan bakteria, termasuk jangkitan menular seksual seperti herpes, gonorea dan klamidia.
  • Uretritis atau keradangan uretra. Ia juga menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil. Ia juga menyebabkan gatal dan pembakaran zakar.

2. Jangkitan virus, bakteria atau kulat

Jangkitan dengan penyakit kelamin seperti gonorea, herpes dan klamidia juga boleh menyebabkan darah dalam sperma. Jangkitan lain yang disebabkan oleh virus, bakteria atau kulat juga boleh menjadi penyebab darah bercampur dalam sperma.

3. Saluran ejakulasi tersumbat

Sekiranya saluran ejakulasi tersumbat, saluran darah di sekitar saluran boleh melebar dan pecah. Ini boleh menyebabkan darah dalam sperma.

4. Tumor yang menyebabkan sperma bercampur darah

Kehadiran tumor jinak, polip atau tumor ganas di prostat, testis, epididimis dan vesikel mani boleh menyebabkan darah dibawa bersama dengan sperma. Sekiranya anda berumur lebih dari 40 tahun, anda berisiko menghidap tumor ganas atau barah prostat.

Dalam keadaan yang lebih serius, hematospermia boleh berlaku berulang kali. Penghidapnya juga akan menunjukkan simptom kesakitan ketika membuang air kecil dan juga sakit di pangkal paha.

5. Kecederaan kemaluan

Biasanya kecederaan ini berkaitan dengan masalah pada saluran kencing atau alat kelamin. Atau kadang-kadang ia mungkin disebabkan oleh kecederaan semasa hubungan seks.

Hubungan seksual yang berlebihan boleh menyebabkan pecahnya saluran darah di prostat atau vesikel mani. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak berbahaya dan biasanya darah akan hilang dengan sendirinya.

6. Kelainan saluran darah

Kelainan saluran darah pada alat kelamin lelaki, seperti sista saluran darah juga boleh menyebabkan darah dalam sperma. Sekiranya diperlukan, doktor mungkin mencadangkan prosedur untuk membuang kista.

7. Trauma fizikal

Trauma fizikal, seperti kecederaan pada testis semasa bersenam boleh menyebabkan saluran darah bocor, dan darah bercampur dengan sperma. Doktor biasanya akan bertanya mengenai aktiviti yang menyebabkan kecederaan untuk memastikan keadaan pesakit memerlukan rawatan yang serius atau tidak.

8. Prosedur perubatan

Sekiranya anda baru menjalani beberapa prosedur perubatan seperti pemeriksaan prostat, biopsi prostat atau vasektomi, anda mungkin mengalami darah dalam sperma anda. Anda tidak perlu risau, kerana ini hanya kesan sementara.

Faktor risiko yang menyebabkan sperma bercampur dengan darah

Sperma bercampur darah. Foto: //m.ufhealth.org

Selain penyebab yang disebutkan di atas, ada beberapa faktor risiko yang juga dapat memicu terjadinya sperma bercampur darah. Faktor risiko ini merangkumi:

  • Melakukan hubungan seks lagi, setelah sekian lama tidak melakukannya
  • Lebih 40
  • Mempunyai sejarah masalah prostat
  • Mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit prostat
  • Pernah mengalami jangkitan saluran kencing atau kemaluan.

Baca Juga: Jangan Dipandang Rendah! Sebilangan keadaan ini adalah penyebab ketulan di ketiak

Sekiranya anda berjumpa doktor untuk mengetahui punca sperma bercampur dengan darah?

Walaupun darah dalam sperma umumnya tidak berbahaya, jika ia berulang kali dan menyebabkan kesakitan, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Doktor akan memberikan ubat dalam bentuk antibiotik jika disebabkan oleh jangkitan atau diberikan anti-radang jika terdapat keradangan dan pembengkakan. Tetapi secara amnya keadaan ini tidak memerlukan ubat, pesakit akan diminta untuk berehat untuk membantu sperma kembali normal.

Sementara itu, jika pemeriksaan lebih lanjut diperlukan, pasien akan dirujuk untuk menjalani pemeriksaan saringan atau ultrasound transrectal. Ini dilakukan sekiranya tumor ganas atau barah prostat disyaki menyebabkan sperma bercampur dengan darah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found