Kesihatan

Zolpidem

Zolpidem adalah kelas ubat yang tergolong dalam kelas ubat agonis reseptor GABA A. Fungsi ubat ini berkaitan dengan kumpulan ubat hipnotik kerana ia mempunyai sifat sedatif (penenang).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah ubat, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan.

Untuk apa zolpidem?

Zolpidem adalah ubat yang digunakan untuk merawat insomnia. Ubat ini akan membantu seseorang yang menghadapi masalah untuk tidur lebih cepat.

Ubat ini boleh diberikan hanya setelah terapi tingkah laku kognitif untuk insomnia dan perubahan tingkah laku telah dicuba. Ini kerana ia berkaitan dengan risiko bahaya yang mungkin timbul dari penggunaan ubat-ubatan.

Zolpidem umumnya tersedia sebagai tablet bersalut filem yang diambil dari mulut. Ubat ini telah diedarkan dalam beberapa jenama dengan kekuatan 10mg.

Apakah fungsi dan faedah zolpidem ubat?

Zolpidem berfungsi untuk menyeimbangkan sebatian kimia di otak yang mungkin tidak seimbang, menyebabkan sukar tidur.

Zolpidem mempunyai jangka hayat yang pendek sekitar 30 minit dan kesannya boleh berlangsung dari 6 hingga 8 jam. Kerana sifat ini, ubat ini banyak digunakan untuk merawat keadaan berikut:

Insomnia

Zolpidem diberikan untuk rawatan insomnia jangka pendek. Ubat ini diberikan dalam dos serendah mungkin kerana risiko kesan sampingan yang tidak diingini.

Jenama dan harga zolpidem ubat

Di Pionas (Pusat Nasional Maklumat Dadah), ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat psikotropik atau ubat keras. Anda mesti memasukkan preskripsi doktor dan berada di bawah pengawasan perubatan semasa menggunakannya.

Ubat ini tidak diedarkan secara meluas kerana kemungkinan risiko penyalahgunaan. Anda boleh mendapatkannya di pemasangan farmasi hospital atau farmasi yang disahkan secara rasmi dari kerajaan.

Beberapa jenama zolpidem yang telah beredar di Indonesia adalah Slepzol, Stilnox, Zolmia, dan Zolta.

Bagaimana anda mengambil zolpidem?

Baca dan ikuti arahan cara minum yang telah ditetapkan oleh doktor. Dos ubat berbeza antara lelaki dan wanita dan ubat ini tidak boleh digunakan oleh kanak-kanak. Jangan gunakan ubat dalam lebih banyak dos atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan berkongsi ubat dengan orang lain. Berdagang zolpidem kepada orang lain tanpa preskripsi adalah pelanggaran undang-undang.

Beritahu doktor anda jika anda mengalami gejala perubahan tingkah laku semasa mengambil zolpidem, termasuk keinginan untuk mengambil lebih banyak ubat.

Zolpidem biasanya diambil pada waktu tidur. Ubat itu harus diambil semasa perut kosong. Anda tidak boleh mengambil ubat itu dengan makanan kerana ia dapat melambatkan kesan ubat tersebut.

Anda boleh menelan tablet bersalut keseluruhan dengan segelas air. Ubat itu tidak boleh dihancurkan, dihancurkan, atau dilarutkan dalam air. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet.

Berhati-hati semasa mengambil Zolpidem

Jangan mengambil zolpidem jika anda tidak tidur sepenuhnya selama 7 hingga 8 jam sebelum kembali ke aktiviti aktif. Anda juga tidak boleh minum ubat untuk insomnia tengah malam kecuali jika anda mempunyai 4 jam tidur sebelum kembali bekerja.

Beritahu doktor anda jika gejala insomnia anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk selepas anda mengambil ubat ini.

Jangan berhenti mengambil zolpidem secara tiba-tiba kerana boleh menyebabkan gejala penarikan yang tidak menyenangkan. Beritahu doktor anda jika anda mahu berhenti mengambil ubat tersebut.

Berapakah dos zolpidem?

Dos dewasa

Dos biasa sebagai tablet: 5mg hingga 10mg pada waktu tidur dengan dos maksimum tidak lebih daripada 10mg sehari.

Untuk dos biasa sebagai tablet pelepasan perlahan: 6.25mg hingga 12.5mg pada waktu tidur dengan dos maksimum tidak lebih dari 12.5mg sehari.

Tempoh rawatan tidak boleh melebihi 4 minggu.

Dos warga tua

Dos biasa sebagai tablet pelepasan segera: 5mg sebelum tidur.

Untuk dos biasa sebagai tablet pelepasan berpanjangan: 6.25mg sebelum tidur.

Tempoh rawatan boleh dilakukan hingga tidak lebih dari 4 minggu termasuk dosis awal.

Adakah zolpidem selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan zolpidem dalam kategori kehamilan dadah C.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menyebabkan kesan buruk pada janin. Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Dadah boleh digunakan jika manfaat berpotensi melebihi risiko.

Ubat ini telah diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disarankan untuk diminum oleh ibu menyusu tanpa berunding dengan doktor.

Apakah kesan sampingan zolpidem yang mungkin?

Kesan sampingan lain yang mungkin dan mungkin semasa mengambil zolpidem termasuk:

 • Mengantuk pada waktu siang
 • Pening
 • Badan lemah
 • Rasa penat
 • Keseimbangan atau koordinasi terjejas
 • Penglihatan kabur
 • Kesesakan hidung, mulut kering, kerengsaan hidung atau tekak
 • Mual, sembelit, cirit-birit, atau sakit perut
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Sakit belakang
 • Ketidakselesaan perut
 • Hilang ingatan

Beritahu doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk, atau jika anda mengalami kesan sampingan yang lain.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan zolpidem jika anda pernah mengalami gejala alergi semasa mengambil ubat ini sebelumnya. Persediaan tablet mungkin mengandungi laktosa. Berhati-hati jika anda sensitif terhadap laktosa.

Ubat ini tidak diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak di bawah umur 18 tahun.

Di samping itu, anda boleh memberitahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusukan bayi sebelum memutuskan untuk mengambil zolpidem.

Anda boleh memaklumkan kepada doktor sekiranya anda mengalami masalah pernafasan seperti: apnea tidur atau gangguan kelemahan otot, seperti myasthenia gravis, kerana anda mungkin tidak dapat mengambil zolpidem.

Sejarah masalah kesihatan

Anda boleh memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah masalah kesihatan tertentu, terutamanya:

 • penyakit hati
 • Sejarah penyakit buah pinggang
 • Penyakit pernafasan
 • Sejarah penyalahgunaan ubat-ubatan narkotik psikotropik
 • Sejarah kemurungan, penyakit mental, atau kecenderungan bunuh diri

Elakkan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan kerana ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found