Kesihatan

Bolehkah Penyakit Cyst Payudara Meningkatkan Risiko Kanser?

Menjaga kesihatan payudara adalah suatu keharusan bagi wanita. Selain memantau kemungkinan barah, juga untuk mengetahui kemungkinan terjadinya kista payudara.

Sama seperti ciri barah payudara, kista juga muncul dalam bentuk benjolan di sekitar payudara. Jadi apa perbezaan antara sista dan barah? Inilah penjelasan penuh.

Apa itu sista payudara?

Kista payudara adalah kantung berisi cecair yang muncul di dalam payudara. Umumnya, sista payudara jinak atau tidak berpotensi menjadi barah.

Kista payudara biasanya berbentuk bulat dan terasa seperti balon berisi air. Secara amnya ukuran sebiji anggur. Kista boleh tumbuh di satu bahagian payudara atau di kedua-dua bahagian. Walaupun dalam beberapa kes, seseorang boleh mempunyai lebih daripada satu gumpalan.

Selain itu, anda perlu mengetahui apakah sista boleh dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan ukurannya, iaitu:

 • Mikrokista. Ini adalah sista yang terlalu kecil untuk diraba, tetapi akan dapat dilihat dengan jelas semasa pemeriksaan mamografi atau ultrasound.
 • Macrocyst. Biasanya saiznya boleh mencapai 2.5 hingga 5 sentimeter. Sekiranya ukurannya cukup besar, ia dapat memampatkan tisu di sekitarnya dan menyebabkan rasa sakit atau ketidakselesaan pada payudara.

Apakah simptom sista payudara?

Beberapa simptom yang menunjukkan anda menghidap sista termasuk:

 • Anda dapat merasakan bentuk benjolan ketika menyentuh payudara anda. Biasanya bentuknya jelas dan boleh digerakkan.
 • Keadaan ini juga boleh menjadikan puting keluar kekuningan, coklat gelap atau jernih.
 • Terdapat kesakitan di sekitar kawasan benjolan sista.
 • Mendekati waktu haid, benjolan kelihatan membesar dan menyakitkan.
 • Selepas haid, ukuran benjolan kelihatan berkurang dan rasa sakit berkurang.

Apa yang menyebabkan sista payudara?

Pakar tidak dapat menentukan punca pembentukan kista. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh berlaku akibat penumpukan cecair di dalam kelenjar payudara.

Bagaimana sista didiagnosis?

Sekiranya anda fikir anda mempunyai sista di payudara anda, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan menjalankan pemeriksaan dalam beberapa peringkat. Peringkat pemeriksaan merangkumi:

Pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan ini secara langsung memeriksa payudara. Doktor akan melihat benjolan yang muncul dan menentukan apakah pemeriksaan lebih lanjut diperlukan.

ultrasound payudara

Sekiranya anda merasa memerlukan pemeriksaan lanjut, anda akan diminta untuk melakukan ultrasound payudara. Doktor akan melihat benjolan itu padat atau berisi cecair. Sekiranya mengandungi cecair maka benjolan itu adalah kista, sementara jika padat ia boleh menjadi tanda fibroid atau tanda sel barah.

Sekiranya hasilnya adalah bahawa benjolan kelihatan padat, doktor akan meminta anda melakukan biopsi. Biopsi adalah penyingkiran sampel tisu, untuk memastikan benjolan itu adalah tanda sel barah atau keadaan perubatan lain.

Rawatan biasa

Anda boleh melakukan rawatan atau rawatan perubatan di rumah. Berikut adalah senarai rawatan perubatan yang boleh dilakukan.

Keluarkan cecair

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa anda menghidap kista, doktor biasanya akan melakukan prosedur pengambilan cecair sista, yang juga dikenali sebagai aspirasi jarum halus.

Doktor akan menggunakan jarum khas untuk mengeluarkan cecair dari benjolan. Sekiranya cecair berjaya dikeluarkan, benjolan akan hilang dengan sendirinya.

Namun, ada beberapa syarat yang perlu dipertimbangkan. Dalam beberapa kes, hasilnya menunjukkan darah bercampur dengan cairan, atau benjolan yang tidak hilang setelah cairan dikeluarkan.

Sekiranya kedua-dua perkara ini berlaku, doktor anda mungkin meminta anda melakukan biopsi untuk memastikan benjolan itu barah atau tidak.

Rawatan menggunakan hormon

Menggunakan pil kawalan kelahiran atau terapi hormon lain untuk mempengaruhi hormon juga boleh dilakukan untuk merawat ketulan. Walau bagaimanapun, terdapat kesan sampingan yang perlu diperhatikan. Oleh itu, pilihan rawatan ini hanya disyorkan sekiranya gejala sudah teruk.

Operasi

Pilihan rawatan perubatan lain adalah pembedahan. Ini adalah langkah yang dapat dilakukan jika keadaan khusus terjadi, seperti kista muncul kembali setelah melakukan prosedur pembuangan cairan.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan pembedahan membuang kista jika anda mempunyai tanda-tanda yang membimbangkan yang lain. Termasuk kehadiran darah dalam cecair sista.

Selain rawatan perubatan, anda juga boleh menjalani rawatan di rumah, dalam bentuk:

 • Kompres panas atau sejuk. Kompres boleh melegakan kesakitan yang disebabkan oleh sista payudara.
 • Elakkan kafein. Walaupun tidak ada penyelidikan yang menyokongnya, tetapi ada yang mengungkapkan, mengurangkan kafein dapat mengurangkan gejala sista pada payudara.
 • Memakai coli yang betul. Memilih coli yang menyokong payudara anda dengan selesa akan membantu melegakan ketidakselesaan yang disebabkan oleh kista.
 • Pelega kesakitan. Anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit jika sakit mengganggu anda. Salah satu ubat yang boleh dimakan adalah ibuprofen.

Adakah sista payudara meningkatkan risiko barah?

Dilaporkan dari Persatuan Kanser Amerika, mempunyai kista tidak meningkatkan risiko terkena barah payudara di kemudian hari.

Dalam beberapa kes, jika sel barah disyaki, doktor akan segera mengesyorkan biopsi tisu payudara. Tetapi tidak mungkin, dari kista boleh berubah menjadi sel barah.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!