Kesihatan

Selain enak, makan bijirin untuk sarapan mempunyai pelbagai faedah!

Bijirin adalah salah satu pilihan sarapan yang mudah dan praktikal. Anda hanya menambahnya dengan susu. Walaupun kelihatan sederhana, sarapan dengan semangkuk bijirin ternyata mempunyai banyak faedah.

Kandungan dalam bijirin sangat baik untuk tubuh dan kesihatan. Untuk mengetahui apa faedah bersarapan dengan bijirin, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Mengapa sarapan pagi penting untuk kesihatan?

Adakah anda sering melangkau sarapan pagi? Sekiranya demikian, anda harus mula mengubahnya, kerana sarapan mempunyai peranan penting.

Sarapan pagi memastikan metabolisme anda berjalan lancar, dan membantu anda membakar kalori sepanjang hari.

Di samping itu, sarapan juga memberi anda tenaga yang anda perlukan untuk menyelesaikan sesuatu dan menolong anda fokus pada aktiviti.

Kenali bijirin dan kandungan nutriennya

Bijirin adalah bahagian biji-bijian yang boleh dimakan seperti rai, oat, barli, jagung, triticale, millet, dan sorgum. Di beberapa negara, makan bijirin adalah makanan ruji kerana dipercayai sumber nutrien.

Biasanya bijirin dinikmati pada waktu pagi sebagai sarapan.

Faedah makan bijirin untuk sarapan pagi

Bijirin adalah salah satu pilihan untuk sarapan untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Biasanya bijirin disajikan dengan campuran yogurt, susu, dan buah.

Sarapan pagi dengan bijirin juga sering dijadikan alternatif oleh mereka yang sedang berdiet, kerana dipercayai bahawa sarapan dengan bijirin membuat perut terasa kenyang lebih lama.

Di samping itu, terdapat juga beberapa faedah lain untuk memakan bijirin untuk sarapan pagi, iaitu:

1. Sumber tenaga

Sarapan pagi bertujuan memberi kita tenaga untuk memulakan aktiviti. Ketika kita makan makanan yang rendah nutrien, ada kemungkinan tubuh kita akan menghabiskan tenaga lebih cepat daripada yang seharusnya.

Makan makanan yang kaya dengan nutrien bijirin membantu anda mengekalkan tahap tenaga sepanjang hari.

2. Baik untuk anak-anak

Kanak-kanak memerlukan banyak nutrien dalam aktiviti harian mereka. Terutama bagi kanak-kanak yang suka bermain dan aktif melakukan banyak perkara pemakanan yang penting agar tahap tenaganya tetap terjaga.

Makan bijirin setiap hari juga memastikan bahawa kanak-kanak mengambil sekitar 10 peratus serat setiap hari.

Di samping itu, sarapan dengan bijirin juga mempunyai faedah tambahan untuk meningkatkan pengambilan susu pada anak-anak.

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Salah satu kandungan kaya dalam bijirin adalah serat. Serat sangat penting untuk fungsi badan yang optimum. Salah satunya adalah mencegah penyakit jantung yang boleh membawa maut.

Mengonsumsi serat yang mencukupi pada setiap hidangan dapat mengurangkan risiko penyumbatan arteri koronari dan juga membantu pencernaan.

4. Kaya dengan vitamin dan mineral

Mineral yang disediakan dari bijirin membantu menghasilkan hormon, menjaga degupan jantung tetap stabil, membantu menghantar impuls saraf dan menjaga tulang kuat. Bijirin kaya dengan mineral, iaitu kalsium, kalium dan magnesium.

5. Sumber protein yang baik

Protein sangat penting untuk tubuh kita kerana badan anda menggunakannya untuk memperbaiki dan membina tisu. Selain itu, protein juga diperlukan dalam pembentukan hormon dan enzim.

Oleh itu, makan bijirin untuk mengekalkan pengambilan protein harian anda adalah idea yang baik.

6. Mencegah sembelit

Bagi anda yang mungkin masih suka sembelit pada waktu pagi, terutamanya, adalah idea yang baik untuk makan sarapan pagi untuk sarapan pagi.

Bijirin mengandungi selulosa, pektin, dan hemiselulosa. Diet berserat tinggi dikaitkan dengan kesihatan pencernaan yang baik. Supaya usus lebih mudah dicerna dan anda tidak lagi mengalami sembelit.

7. Mengekalkan tahap gula dalam darah yang stabil

Kandungan serat dalam bijirin juga membantu mengatur kadar gula dalam darah, kerana kesannya dapat menurunkan kadar HbA1c. Ini adalah hemoglobin yang bertanggungjawab untuk meningkatkan risiko diabetes.

Petua untuk sarapan pagi yang sihat dengan bijirin

Agar anda mendapat kelebihan bijirin sebagai menu sarapan, cubalah untuk tidak mencampurkan bijirin dengan krim berat manis, kerana jenis ini mempunyai banyak kandungan gula.

Tambahkan juga beberapa keping buah dalam semangkuk bijirin, campurkan dengan susu skim sehingga tidak terlalu banyak gula.

Di samping itu, walaupun mempunyai banyak faedah, anda masih harus mengikuti petunjuk bahagian untuk satu hidangan dan periksa bahan-bahan bijirin di ruang ramuan pada bungkusan, pastikan untuk tidak memilih bijirin yang tinggi gula dan garam. Pastikan anda makan mengikut bahagian yang disyorkan, ya!

Ada soalan lebih lanjut mengenai bijirin untuk sarapan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!