Kesihatan

Penyakit Kwashiorkor: Ketahui Definisi, Gejala, dan Punca!

Penyakit Kwashiorkor umumnya berlaku pada kanak-kanak kerana kekurangan nutrisi dan boleh menyebabkan masalah yang agak serius. Orang dengan penyakit ini biasanya mempunyai penampilan yang sangat nipis di semua bahagian badan, kecuali perut yang bengkak dengan cecair.

Kanak-kanak dengan keadaan ini mungkin tidak tumbuh atau berkembang dengan baik sepanjang hayat mereka. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang mendapat kwashiorkor membuat pemulihan sepenuhnya jika dirawat lebih awal.

Baca juga: Gejala Hati Berlemak: Mencetuskan Ketidakselesaan Perut dan Keletihan

Apa itu penyakit kwashiorkor?

Penyakit Kwashiorkor adalah bentuk kekurangan zat makanan yang berlaku kerana kekurangan protein. Kekurangan protein yang teruk ini boleh menyebabkan pengekalan cecair, menjadikan perut kelihatan kembung.

Biasanya, pembengkakan akan bermula dari kaki. Tetapi ia juga boleh melibatkan seluruh badan, termasuk wajah.

Oleh itu, kanak-kanak dengan keadaan ini akan mempunyai keadaan fizikal yang khas, terutamanya penampilan fizikal yang sangat nipis. Ini disebabkan oleh kehilangan jisim otot dan tisu lemak.

Dipetik dari Garis Kesihatan, kwashiorkor juga dikenali sebagai kekurangan zat makanan edematous kerana dikaitkan dengan edema atau pengekalan cecair. Keadaan ini adalah gangguan pemakanan yang paling sering dijumpai di kawasan yang terdedah kepada kelaparan.

Penyebab biasa penyakit kwashiorkor

Penyebab penyakit kwashiorkor disebabkan oleh kekurangan protein dalam makanan. Perlu difahami, setiap manusia memerlukan protein dalam makanan agar tubuh dapat memperbaiki sel dan membuat sel baru.

Tubuh manusia yang sihat akan menjana semula sel dengan cara ini secara berterusan. Protein ini penting untuk pertumbuhan semasa kanak-kanak dan kehamilan.

Sekiranya badan kekurangan protein, pertumbuhan normal dan fungsi badan akan mula berhenti dan kwashiorkor dapat berkembang.

Kwashiorkor biasanya berlaku setelah anak berhenti menyusu dan sebelum mereka mencapai usia 4 tahun. Ini mungkin berlaku kerana kanak-kanak tidak lagi mendapat nutrien dan protein yang sama dari makanan mereka.

Apakah simptom penyakit kwashiorkor?

Selain kembung perut kerana berisi cecair, penyakit kwashiorkor juga dicirikan oleh beberapa gejala biasa yang lain. Kanak-kanak dengan kwashiorkor sering kali mempunyai sedikit lemak badan, tetapi ini tidak selalu berlaku.

Edema dapat menutupi seberapa kecil berat badan anak. Anak itu mungkin mempunyai berat badan yang tipis atau lebih gemuk tetapi penampilan ini membengkak dari cecair bukan lemak atau otot.

Terdapat pelbagai gejala atau tanda biasa yang mungkin dialami oleh penghidap kwashiorkor. Nah, beberapa simptom umum penyakit kwashiorkor yang perlu anda ketahui adalah seperti berikut:

1. Selera makan berkurang

Seseorang yang menderita kwashiorkor terbiasa menerima nutrien dan pengambilan protein. Oleh itu, selera makan akan perlahan-lahan hilang kerana badan terbiasa tidak mendapat pemakanan atau pengambilan protein.

2. Perubahan warna rambut

Selain kehilangan selera makan, keadaan kwashiorkor juga akan mengubah keadaan fizikal penghidapnya, iaitu warna rambut. Perubahan warna rambut ini disebabkan oleh dehidrasi dan akan menjadikannya kering dan mudah rontok.

3. Kaki membengkak

Masalah kwashiorkor akan menyebabkan bengkak di perut dan kaki kerana cairan. Bukan itu sahaja, bengkak yang berlaku di kaki ini ketika ditekan akan meninggalkan tanda jari.

4. Kekurangan tisu otot dan lemak

Bukan hanya perut buncit, salah satu tanda lain yang menderita kwashiorkor adalah kehilangan jisim otot. Tubuh juga kelihatan sangat kurus kerana tisu lemak juga hilang kerana kekurangan nutrien dan protein.

5. Tidak bersemangat dan mudah lesu

Seorang kanak-kanak yang menderita keadaan ini akan kelihatan tidak bersemangat sehingga sangat mudah lemas. Sekiranya kelesuan telah berlaku, maka anak mudah marah dan sukar untuk berinteraksi dengan orang lain.

Sementara itu, penderita kwashiorkor akan mengalami dermatosis atau luka kulit yang retak, bising, tidak rata, tidak rata, dan rosak. Jangkitan kulit juga biasa berlaku dengan penyembuhan luka yang agak lambat.

Bagaimana doktor mendiagnosis penyakit ini?

Semasa mendiagnosis kwashiorkor pada kanak-kanak, doktor memulakan dengan mengambil sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga mungkin melihat adanya luka atau ruam kulit yang khas, serta edema kaki dan kadang-kadang wajah atau lengan.

Sebelum pemeriksaan, doktor akan mengukur bagaimana berat badan kanak-kanak berkaitan dengan ketinggiannya. Dalam beberapa kes, doktor boleh memerintahkan ujian darah untuk menentukan tahap elektrolit, kreatinin, protein total, dan prealbumin.

Selepas itu, ujian lain mungkin dilakukan untuk mencari kerosakan otot dan menilai fungsi ginjal, kesihatan keseluruhan, dan pertumbuhan selanjutnya.

Beberapa ujian ini merangkumi gas nitrogen urea darah arteri atau BUN, tahap kreatinin darah, tahap kalium darah, urinalisis, dan jumlah darah lengkap atau CBC.

Kanak-kanak dengan kwashiorkor cenderung mempunyai kadar gula darah rendah dan tahap protein, natrium, zink, dan magnesium yang rendah. Oleh itu, pemeriksaan biasanya dilakukan untuk mendiagnosis penyakit tersebut dari gejala fizikal dan diet anak.

Rawatan kwashiorkor

Walaupun kwashiorkor adalah keadaan yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan, memberi makan anak atau orang dewasa tidak akan memperbaiki kekurangan dan kesan keadaan.

Sekiranya seorang anak telah lama hidup tanpa protein dan nutrien yang mencukupi, ini akan menyebabkan kesukaran untuk makan.

Oleh itu, sangat penting untuk memperkenalkan semula makanan dengan berhati-hati untuk mengelakkan sindrom makan berlebihan atau refeeding.

sindrom refeeding ia melibatkan pergeseran elektrolit dan cecair yang mengancam nyawa yang berlaku dengan pengambilan makanan yang cepat bagi individu yang kekurangan zat makanan.

Ramai kanak-kanak dengan kwashiorkor juga akan mengalami intoleransi laktosa. Akibatnya, mereka mungkin perlu menghindari produk tenusu atau mengambil enzim untuk membolehkan tubuh memasukkan semula nutrien.

Adakah terdapat komplikasi penyakit kwashiorkor?

Harus diingat bahawa penyakit kwashiorkor yang tidak mendapat rawatan yang tepat boleh menyebabkan komplikasi. Sekiranya rawatan ditangguhkan, seorang kanak-kanak mungkin cacat secara fizikal dan mental secara kekal.

Beberapa komplikasi lain yang mungkin dialami, seperti masalah kardiovaskular, jangkitan saluran kencing, masalah gastrousus, hati yang membesar, kehilangan fungsi sistem imun, dan ketidakseimbangan elektrolit.

Walaupun dengan rawatan, kanak-kanak yang pernah mengalami kwashiorkor tidak mungkin mencapai potensi pertumbuhan dan ketinggian sepenuhnya.

Keadaan ini juga menjadikan seseorang lebih mudah terkena jangkitan yang bersama-sama dengan sistem imun boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Baca juga: Gatal-gatal pada Bayi: Punca Umum Rawatan Rumah yang Berlaku!

Pencegahan penyakit kwashiorkor

Penyakit Kwashiorkor dapat dicegah dengan memastikan pengambilan kalori yang mencukupi dan makanan kaya protein untuk tubuh. Oleh itu, biasakan makan dengan betul dan ikuti panduan diet jika anda ingin mengekalkan berat badan yang ideal.

Sebilangan protein boleh didapati dengan mudah dalam makanan seperti makanan laut, telur, daging tanpa lemak, kekacang, dan biji-bijian.

Dalam beberapa kes, gejala juga boleh disertai dengan tanda penyalahgunaan lain seperti lebam dan patah tulang. Sekiranya pencegahan tidak berjaya mengelakkan keadaan kwashiorkor ini, lakukan pemeriksaan segera dengan pakar.

Doktor secara amnya akan mendiagnosis keadaan pesakit untuk mengetahui penyebabnya. Biasanya, rawatan yang tepat akan dilakukan dengan menggunakan ubat atau mengamalkan gaya hidup sihat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.