Kesihatan

Selalunya Muncul, Sayangnya 9 Gejala Kanser Serviks Ini Tidak Disedari

Ditulis oleh: Arini

Sebagai sejenis barah dengan kadar kematian kedua tertinggi di Indonesia, barah serviks perlu diperhatikan. Kanser serviks dikenali sebagai pembunuh senyap atau pembunuh senyap. Malangnya gejala barah serviks sering tidak disedari.

Kes barah pangkal rahim biasanya diketahui setelah berada pada tahap lanjut. Jarang terdapat kes barah serviks pada peringkat awal. Gejala barah serviks biasanya tidak akan diketahui atau disedari kerana pada peringkat awal ia tidak menyakitkan.

Baca Juga: Badan Sihat di Tempat Kerja? Ya, berikut adalah 7 petua

Malangnya, gejala barah serviks tidak disedari

Gejala barah serviks hanya akan dirasakan atau diketahui pada tahap lanjut. Walaupun barah serviks peringkat awal sukar dikesan, tidak ada salahnya mengetahui 9 gejala barah serviks berikut.

1. Keputihan yang tidak normal

Keputihan yang tidak normal boleh menjadi gejala barah serviks. Foto: //parenting.orami.co.id/

Keputihan mesti berlaku pada setiap wanita kerana keputihan adalah proses semula jadi. Tetapi anda mesti dapat membezakan keputihan normal dan tidak normal. Keputihan yang normal biasanya berlaku ketika letih, sebelum, dan selepas haid.

Keputihan normal biasanya tidak berwarna dan tidak berbau, dan tidak tahan lama. Sekiranya pelepasan berlangsung lama dan warna lendir berwarna kecoklatan atau berdarah, anda harus berwaspada.

2. Kerap membuang air kecil

Kekerapan membuang air kecil yang tiba-tiba meningkat juga merupakan tanda barah serviks. Terutama jika anda merasa sakit ketika membuang air kecil atau kencing.

3. Pendarahan faraj yang tidak normal

Awas pendarahan faraj sebagai gejala barah serviks. Foto: http://www.shutterstock.com/

Sekiranya anda mengalami pendarahan faraj di luar haid, ini juga boleh menjadi tanda barah serviks. Jumlah pendarahan faraj boleh lebih atau kurang daripada haid. Terutama jika anda mengalami pendarahan semasa melakukan hubungan seks.

4. Letih dengan mudah

Gejala barah serviks sering tidak disedari, seperti keletihan. Foto: //www.shutterstock.com/

Keletihan teruk yang berterusan adalah isyarat bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan badan anda. Sekiranya anda mempunyai rehat yang cukup dan baik tetapi masih merasa keletihan yang teruk, ada baiknya anda segera mendaftar keluar.

5. Sakit belakang

Sakit belakang boleh menunjukkan seseorang menghidap barah serviks. Foto: //allayurveda.com/

Wanita sering mengalami sakit belakang dan pinggul. Ini adalah perkara biasa, terutamanya ketika datang haid. Tetapi ternyata sakit belakang juga dapat menunjukkan barah serviks.

6. Mual teruk dan berterusan secara berterusan

Mual yang berterusan secara berterusan mungkin timbul kerana pembengkakan serviks ke arah rongga perut. Saluran pencernaan dan perut akan terganggu dan tertekan, inilah yang menyebabkan mual.

7. Kaki bengkak

Kaki yang bengkak adalah tanda barah serviks yang jarang berlaku. Foto: //health.levelandclinic.org/

Sekiranya barah serviks telah memasuki tahap seterusnya, biasanya kaki juga akan terganggu. Bengkak di kaki berlaku kerana sel barah telah menyerang kelenjar getah bening di antara tulang pelvis. Tanda barah pangkal rahim ini jarang diketahui, jadi jika anda merasakannya, ini bermakna anda harus bertindak pantas.

8. Penurunan berat badan secara drastik

Salah satu gejala barah serviks adalah penurunan berat badan. Foto: //www.shutterstock.com/

Sekiranya dalam 6 bulan anda menurunkan berat badan 5-6% tanpa diet, ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena di dalam badan anda. Sama seperti gejala atau ciri barah lain, penurunan berat badan yang drastik adalah tanda yang paling jelas dan mudah dikenali.

Baca Juga: Agar tidak terdedah kepada COVID-19 ketika di khalayak ramai, apa yang harus dilakukan?

9. Sakit semasa hubungan seksual

Anda tidak boleh merasakan kesakitan yang berlebihan semasa melakukan hubungan seksual. Sekiranya anda merasakan kesakitan yang berlebihan semasa melakukan hubungan seksual, inilah masanya untuk memeriksa diri anda. Penyebaran sel barah di kawasan serviks boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seksual.

Segera minta maklumat mengenai keadaan kesihatan anda sekarang di Good Doctor, doktor yang dipercayai kami akan menjawab semua soalan anda 24/7.