Kesihatan

Ciri-ciri peningkatan hormon hCG yang merupakan tanda awal kehamilan

Gonadotropin korionik manusia (hCG) adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam kehamilan. Oleh itu, ciri peningkatan hormon hCG mempengaruhi penampilan gejala kehamilan awal.

Apakah ciri peningkatan hormon hCG pada wanita hamil? Adakah tahap hCG yang tinggi dan tinggi merupakan tanda kehamilan yang sihat?

Ciri-ciri hormon hCG meningkat

Kenaikan hCG yang muncul setelah embrio melekat pada rahim dan badan mula membentuk plasenta. Hormon ini dibentuk untuk memberitahu tubuh untuk terus menghasilkan hormon progesteron, hormon lain yang juga penting dalam kehamilan.

Ini akan mengelakkan haid dan melindungi lapisan rahim. Oleh itu, ciri peningkatan hormon adalah sama dengan gejala awal kehamilan, seperti:

1. Keletihan adalah salah satu ciri peningkatan hormon hCG

Salah satu ciri peningkatan hormon hCG adalah badan berasa letih atau sakit. Perasaan ini seperti sindrom pramenstruasi (PMS).

Tetapi sebenarnya merasa letih atau sakit badan adalah tanda awal kehamilan. Sebilangan wanita tidak menyedari gejala ini, sehingga gejala lain muncul.

2. Sebab selalu mahu membuang air kecil

Peningkatan kekerapan membuang air kecil atau kencing adalah salah satu tanda awal kehamilan. Ini adalah salah satu ciri peningkatan hormon hCG.

Selain hCG, hormon lain, iaitu progesteron, juga berperanan dalam membuang air kecil pada awal kehamilan. Di samping itu, membuang air kecil lebih kerap pada awal kehamilan kerana kesan peningkatan cecair badan pada wanita hamil.

3. Menyebabkan loya

Wanita hamil sering mengalami sakit pagi pada trimester pertama kehamilan. Sakit pagi Ini adalah rasa mual yang sering timbul pada waktu pagi.

Mual adalah salah satu ciri peningkatan hCG. Wanita hamil yang mengalami loya yang teruk biasanya mempunyai tahap hCG yang lebih tinggi daripada wanita lain.

4. Pening adalah gejala peningkatan hormon hCG

Pada awal kehamilan, hCG akan meningkat bersama dengan hormon lain seperti progesteron. Perubahan hormon ini boleh menyebabkan pening.

Perubahan hormon juga boleh menyebabkan perubahan tekanan darah dan degupan jantung pada wanita hamil. Semua ini termasuk dalam senarai gejala awal kehamilan.

5. Perubahan deria bau

Perubahan hormon pada wanita hamil, termasuk hCG boleh mempengaruhi deria bau. Wanita hamil boleh merasakan rasa tidak senang terhadap bau atau makanan tertentu.

Ciri-ciri peningkatan hormon lain juga boleh berlaku pada wanita hamil. Contohnya, kembung dan penahan air berlaku. Ia juga boleh menjadi perubahan gastrointestinal seperti kekejangan atau cirit-birit.

Ciri-ciri peningkatan hormon hCG sama seperti gejala kehamilan awal. Biasanya, jika seseorang mengalami gejala kehamilan awal dan diikuti dengan kitaran haid yang tertunda, mereka akan menjalani ujian kehamilan.

Sekiranya wanita itu benar-benar hamil, maka ketika menggunakan ujian kehamilan, ia akan menunjukkan hasil yang positif. Kerana kit ujian mengesan kehamilan dengan membaca tahap hCG dalam air kencing wanita hamil.

tahap hCG semasa kehamilan

Kit ujian kehamilan mengesan kehamilan dari tahap hCG. Jadi ini adalah tahap normal hCG pada wanita hamil.

 • 3 minggu kehamilan: 0-50 per mililiter darah (mIU / mL)
 • 4 minggu kehamilan: 5-426 mIU / mL
 • 5 minggu kehamilan: 18-7,340 mIU / mL
 • 6 minggu kehamilan: 1,080-56,500 pmIU / mL
 • 7-8 minggu kehamilan: 7,650-229,000 mIU / mL
 • 9-12 minggu kehamilan: 25,700-288,000 mIU / mL
 • 13-16 minggu kehamilan: 13,300-254,000 mIU / mL
 • 25-40 minggu kehamilan: 3,640-117,000 mIU / mL

Tetapi perlu diingat bahawa tahap hCG setiap wanita boleh berbeza. Sekiranya anda ingin memastikan tahap hCG anda normal atau tidak, anda harus berjumpa doktor. Kerana tahap hCG yang tinggi boleh membawa banyak perkara.

Terdapat beberapa keadaan lain yang berkaitan dengan tahap tinggi hCG. Inilah penjelasannya:

tahap hCG dan keadaan kehamilan

Walaupun semasa kehamilan, tahap hCG secara semula jadi akan meningkat, tetapi kenaikan berlebihan juga boleh menjadi tanda masalah dengan kehamilan anda, seperti:

 • Kehadiran penyakit trofoblastik kehamilan: Penyakit yang menyebabkan sel-sel abnormal tumbuh di rahim. Ada yang boleh menjadi barah, tetapi kebanyakannya jinak.
 • Preeklampsia: Tahap hCG juga sering dikaitkan dengan keadaan kesihatan wanita hamil. Termasuk wanita hamil dengan preeklampsia.

Tahap hCG tinggi ketika tidak hamil

Sementara itu, ada juga wanita yang mengalami peningkatan kadar hCG walaupun mereka tidak hamil. Biasanya terdapat masalah kesihatan yang mendasari, seperti:

 • Beberapa jenis barah, termasuk barah hati, perut, pankreas, paru-paru, payudara atau kulit
 • Tumor sel kuman ovari pada wanita dan testis pada lelaki. Tumor boleh menjadi jinak atau ganas
 • Sirosis
 • Sakit gastrik
 • Keradangan usus

Untuk lebih memahami mengenai hCG dan kaitannya dengan kehamilan, sila berjumpa doktor yang dipercayai, ya.

Rujuk masalah kesihatan untuk ibu dan keluarga melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found