Kesihatan

Ketahui 4 Jenis Gigitan Tungau dan Cara Mengatasinya

Istilah tungau mungkin tidak terlalu biasa apabila anda tidak mempunyai anak. Biasanya perkataan ini akan berhenti kerana si kecil anda mempunyai reaksi alergi seperti ruam dan gatal-gatal, yang berlaku seolah-olah tanpa sebab walaupun ia adalah hasil gigitan hama.

Tungau adalah serangga mikroskopik yang memakan tumbuhan, serangga, haiwan, dan juga manusia.

Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda bersentuhan dengan tungau, sehingga anda mengalami lebam merah gatal yang menyerupai gigitan.

Apa itu tungau?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, tungau adalah sejenis haiwan yang sangat sukar dikesan. Ini kerana ukurannya yang sangat kecil, iaitu sekitar 1/4 hingga 1/3 milimeter.

Anda hanya dapat melihatnya di bawah mikroskop, dan walaupun ia hanya akan menunjukkan sosoknya seperti makhluk kecil yang menyerupai labah-labah putih.

Tempat kegemaran Mite

Sebilangan besar tungau terdapat di dalam rumah. Kenapa? Jawapannya adalah kerana sumber makanan tungau adalah sel kulit mati.

Dalam sehari, manusia dapat menumpahkan 1.5 gram sel kulit mati, dan ini dapat menjadi makanan untuk sejuta tungau debu pada satu masa.

Tungau sangat menyukai tempat di mana sel-sel kulit mati kemungkinan besar terkumpul, seperti tempat tidur, perabot, permaidani, dan boneka. Tungau juga dapat masuk ke dalam gentian kain sehingga tungau dapat bergerak dan bepergian dengan anda.

Baca juga: Kulit gatal akibat gigitan tungau, mengenali ciri, kesan dan cara menanganinya

Gigitan tungau

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, "tungau" dapat menggambarkan sejumlah organisma yang berbeza yang tergolong dalam keluarga arthropod. Mereka berkaitan dengan kutu dan menyerupai serangga, tetapi mereka kekurangan sayap dan mata.

Mereka juga agak kecil, menjadikannya sukar dilihat. Akibatnya, banyak orang tidak menyedari mereka terkena tungau sehingga mereka melihat apa yang kelihatan seperti gigitan kecil.

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatangigitan tungau biasanya tidak berbahaya, walaupun kadang kala boleh menyebabkan bengkak, gatal, dan sakit.

Gejala gatal akibat hama

Tungau itu sangat kecil sehingga orang tidak dapat melihat atau merasakan gigitan sehingga tungau menggigitnya.

Tidak seperti gigitan serangga lain atau sengatan yang membentuk lebam tunggal pada kulit dengan tapak tusukan yang kelihatan, gigitan tungau menyebabkan ruam kulit pada kaki, lengan, dan batang badan.

Seperti yang dilaporkan dari halaman Berita Perubatan Hari IniSelain gatal, tanda-tanda umum yang perlu diperhatikan ketika anda digigit tungau adalah:

 • Benjolan kecil dan keras pada kulit.
 • Tompok-tompok merah pada kulit.
 • Kerengsaan, gatal-gatal, atau bengkak berhampiran gigitan.

Jenis gigitan tungau

Walaupun disebut serangga, tungau sebenarnya tidak menggigit. Dilaporkan dari MedicalnewstodayBeberapa contoh gigitan tungau termasuk:

Chiggers

Chiggers adalah larva dari keluarga tungau Trombiculid. Chigger dewasa memakan bahan yang membusuk di dalam tanah, sementara larva memakan sel kulit inang yang hidup.

Apabila melekat pada kulit, chigger akan melepaskan enzim pencernaan yang melembutkan epidermis, dan menyebabkan kulit mengalami ruam.

Simptom

Gigitan tungau ini akan membentuk koleksi lebam merah kecil pada kulit, disertai dengan gatal yang sengit. Ini boleh berlangsung selama beberapa hari hingga 2 minggu.

Rawatan

Seseorang boleh merawat gigitan tungau dengan menggunakan:

 1. Antihistamin oral
 2. Krim kortikosteroid topikal
 3. Kompres sejuk

hama demodex

Tungau Demodex memakan sel kulit mati dan minyak di folikel rambut. Terdapat dua jenis tungau demodex, iaitu Demodex folliculorum dan Demodex brevis.

Tungau D. brevis memakan sel kelenjar pada folikel rambut dan cenderung tinggal di kawasan dada dan leher. Sementara itu, tungau D. folliculorum umumnya tinggal di kawasan muka, termasuk:

 1. Pipi
 2. Hidung
 3. Dagu
 4. Bulu mata
 5. Kening
 6. Telinga
 7. Lipatan kulit yang memanjang dari hidung hingga ke sudut mulut

Simptom

Walaupun sebilangan tungau D. folliculorum dapat hidup pada manusia tanpa disedari, 'gigitan' mereka boleh menyebabkan gejala yang tidak diingini, termasuk:

 1. Kulit merah, meradang, atau kering di wajah
 2. Kelopak mata yang meradang, berkerak, atau berair
 3. Kulit gatal
 4. Kelainan seperti jerawat

Rawatan

Anda boleh menggunakan racun serangga topikal, seperti krim crotamiton atau permethrin untuk merawat gigitan Demodex.

Untuk mengelakkan gigitan menjadi lebih teruk, anda harus membersihkan wajah anda dua kali sehari, dan mengelakkan pembersih berasaskan minyak yang dapat mengelupas kulit anda dengan mudah.

Baca juga: Berkesan dan Selamat, Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Betul

tungau ek

Tungau ini biasanya memakan larva lalat midge, tetapi mereka juga dapat menggigit manusia jika berada di kulit.

Simptom

Gigitan tungau oak mirip dengan gigitan tungau biasa, kerana ia menyebabkan bintik merah gatal pada wajah, leher, lengan, atau badan atas.

Rawatan

Seseorang boleh merawat gigitan tungau ek dengan menggunakan:

 1. Losyen calamine
 2. Antihistamin oral
 3. Produk hidrokortison over-the-counter (OTC)

Kudis

Kudis adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh tungau Sarcoptes scabiei. Tungau itu bersembunyi di lapisan atas kulit, di mana ia membiak dan bertelur.

Simptom

Ruam kulit merah yang disertai dengan gatal yang teruk adalah gejala utama gigitan tungau jenis ini. Ruam mungkin mengandungi benjolan kecil, gatal-gatal, atau wel di bawah kulit.

Rawatan

Doktor boleh merawat kudis dengan ubat oral dan salap topikal yang membunuh tungau S. scabiei dan larva.

Doktor anda juga boleh menetapkan antihistamin untuk mengurangkan gatal dan antibiotik untuk jangkitan.

Tindak balas alahan kerana hama

Tungau juga boleh menyebabkan reaksi alergi, ini biasanya berlaku kerana menghirup bahan tinja dan kulit tungau. Gejala biasa alahan tungau termasuk:

 1. Bersin
 2. Batuk
 3. Hidung berair atau hidung tersumbat
 4. Mata gatal, berair
 5. Kulit gatal dan merah
 6. Gatal tekak
 7. Bergantung pada keparahan alergi, keadaan ini juga boleh mencetuskan asma.

Gejala di atas mungkin bertambah buruk pada waktu malam. Semakin kerap anda berada di dalam rumah, semakin terdedah kepada tungau.

Bolehkah tungau debu menggigit?

Sehingga baru-baru ini, banyak orang berpendapat bahawa tungau debu boleh menggigit. Walau bagaimanapun, menurut penjelasan mengenai Garis Kesihatan, sebenarnya tungau debu tidak menggigit manusia.

Mereka juga tidak hidup pada manusia, walaupun kadang-kadang mereka boleh berpakaian. Oleh itu, tungau debu boleh menyebabkan reaksi alahan.

Habuk di rumah sebahagiannya terdiri daripada kotoran tungau debu dan badan tungau debu yang terurai. Ramai orang yang percaya bahawa mereka mempunyai alergi debu mempunyai alergi terhadap debu yang kaya dengan protein ini, yang sering mencetuskan gejala asma dan demam.

mengikut Institut Sains Kesihatan Alam Sekitar, tungau debu biasanya tinggal di debu rumah.

Mereka memakan kulit mati dan rambut gugur dari manusia dan haiwan peliharaan. Tungau habuk tinggal di habuk rumah, tilam, perabot dan permaidani. Makhluk kecil ini tidak menggigit atau mematikan manusia.

Sebaliknya, protein dalam exoskeleton dan kotoran tungau debu boleh menyebabkan reaksi alahan pada manusia. Pendedahan pada tungau boleh menyebabkan lebam kecil pada kulit disertai dengan gejala pernafasan berikut:

 • Hidung tersekat dan bersin.
 • Mata gatal, merah, atau berair.
 • Hidung, mulut, atau tekak gatal.
 • Batuk.
 • Asphyxiate.
 • Susah bernafas.
 • Mengi.

Asma dan Alergi Foundation of America (AAFA) memberi amaran bahawa tungau debu boleh memburukkan lagi asma seseorang.

Cara mencegah gigitan hama

Orang tidak dapat menghilangkan tungau debu dari rumah mereka sepenuhnya, tetapi petua berikut dapat membantu mengurangkan kesan tungau debu:

 • Penyedotan vakum, mengepel dan debu yang kerap.
 • Basuh cadar, sarung bantal, pakaian, dan kain isi rumah lain dalam air panas (130-140 ° F).
 • Lap habuk dengan kain lembap.
 • Gunakan alat pengering atau penghawa dingin untuk mengurangkan tahap kelembapan di dalam rumah.
 • Tanggalkan permaidani dan langsir.
 • Tutup tilam, bantal dan bantal dengan penutup anti alergi atau kalis debu.

Langkah berjaga-jaga berikut juga dapat membantu mencegah gigitan tungau luar:

 • Gunakan penghalau serangga, seperti DEET atau Picaridin.
 • Pakai kasut panjang, seluar panjang, dan kemeja lengan panjang ketika berjalan melalui rumput tinggi atau tumbuh-tumbuhan lebat.
 • Mandi air panas atau mandi dan basuh pakaian dengan air panas sebaik sahaja meninggalkan kawasan yang sesak.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Menurut penjelasan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, orang harus segera berjumpa doktor jika mereka digigit kudis kerana tungau menjadi berbahaya kerana ia mudah disebarkan dari satu orang ke orang lain.

Gigitan tungau dan tungau ek jarang memerlukan rawatan perubatan. Orang boleh merawat gejala gigitan tungau jenis ini dengan antihistamin OT dan dekongestan.

Cuba jangan menggaru gigitan tungau kerana boleh menyebabkan jangkitan. Krim anti-gatal dan kortikosteroid topikal dapat membantu mengurangkan gatal dan bengkak. Anda harus menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami tanda-tanda jangkitan, seperti:

 • Demam.
 • Menggigil.
 • Kulit berhampiran gigitan kelihatan merah, bengkak, dan hangat.
 • Pelepasan cecair atau nanah bocor dari gigitan.

Bolehkah tungau memudaratkan kesihatan?

Gigitan tungau boleh menyebabkan lebam dan ruam pada kulit dan, kadang-kadang, reaksi yang lebih serius.

Seperti yang dilaporkan oleh Kesihatan Setiap Hari, beberapa tungau akan menyerang sarang burung, tikus, dan kemudian mereka akan meninggalkan laman web ini, kemudian memasuki rumah untuk menggigit manusia.

Dalam kebanyakan kes, gigitan tungau ini menyebabkan ruam kulit gatal, dan menyebabkan lebam atau jerawat kecil.

Tetapi satu jenis yang membahayakan kesihatan adalah kudis. Tungau ini menyerang kulit seseorang, bertelur dan makan. Ia biasanya disebarkan melalui hubungan langsung dari orang ke orang.

Seperti tungau lain, kudis cenderung menyebabkan ruam merah, gatal, bintik-bintik.

Baca juga: Tidak mahu berkongsi tempat tidur anda dengan tungau tilam, kenali bahaya pada badan anda

Tetapi tidak seperti tungau lain, ruam akan terus muncul kecuali orang itu mendapat rawatan perubatan, biasanya krim kulit atau losyen yang diresepkan hanya untuk membunuh kudis.

Tungau habuk boleh menyebabkan alergi pada beberapa orang, tetapi jenis alahan bermusim ringan seperti hidung berair, bersin, dan mata gatal. Ubat alahan over-the-counter dan preskripsi dapat membantu merawat alahan tungau debu.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!