Kesihatan

Bagaimana merawat hernia tanpa pembedahan, apakah langkah-langkahnya?

Untuk merawat hernia, rawatan yang paling berkesan adalah melalui pembedahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk merawat hernia tanpa pembedahan yang juga dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, rawatan bukan pembedahan ini hanya untuk hernia yang mempunyai gejala ringan.

Baca juga: Hernia

Apa itu hernia?

Hernia atau juga dikenali sebagai anak lembu menurun adalah suatu keadaan yang berlaku apabila organ dalaman atau bahagian badan yang lain menonjol melalui dinding otot atau tisu yang biasanya menampungnya.

Sebilangan besar hernia berlaku di rongga perut, lebih tepat di antara dada dan pinggul.

Gejala hernia yang paling biasa adalah lebam atau benjolan di kawasan yang terjejas. Semasa berbaring, benjolan mungkin hilang. Ketawa, menangis, batuk, ketegangan semasa buang air besar, atau melakukan aktiviti fizikal tertentu boleh menyebabkan benjolan itu muncul kembali.

Baca juga: Ketahui Pembedahan Hernia, dan Apakah Julat Kos?

Bagaimana merawat hernia tanpa pembedahan?

Merawat hernia melalui pembedahan sememangnya merupakan rawatan yang berkesan. Walau bagaimanapun, sama ada anda memerlukan pembedahan bergantung pada ukuran hernia dan keparahan gejala anda. Doktor akan menentukan perkara ini.

Apabila gejala yang anda alami tidak terlalu teruk, anda boleh melakukan rawatan tanpa pembedahan. Namun, perlu diingat bahawa ubat ini tidak dapat mengatasi hernia sepenuhnya, ia hanya dapat mengurangkan gejala.

Beberapa cara untuk merawat hernia tanpa pembedahan yang boleh anda lakukan termasuk:

Tetapkan diet yang sihat

Cara pertama untuk merawat hernia tanpa pembedahan adalah dengan menyesuaikan diet anda.

Peningkatan pengambilan serat dapat membantu melegakan simptom sembelit, yang boleh menyebabkan ketegangan semasa buang air besar dan dapat memperburuk hernia.

Biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran adalah makanan yang kaya dengan kandungan serat yang boleh anda makan.

Cuba elakkan makanan besar atau berat, dan jangan berbaring atau membungkuk setelah anda makan.

Mengambil ubat tertentu

Sekiranya anda mempunyai hernia hiatal, terdapat beberapa jenis ubat untuk mengurangkan asid perut yang boleh anda ambil. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat membantu menghilangkan rasa tidak selesa dan mengurangkan gejala yang anda rasakan.

Beberapa ubat ini termasuk antasid, penyekat reseptor H-2, dan perencat pam proton. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil ubat ini, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

Untuk mengelakkan asid perut naik, anda boleh melakukan beberapa cara, termasuk menghindari makanan yang memicu, seperti makanan pedas dan makanan yang terbuat dari tomato, dan anda harus mengelakkan merokok.

Jangan bersukan secara sembarangan

Cara merawat hernia tanpa pembedahan juga dapat dilakukan dengan menjaga berat badan melalui latihan. Kaedah ini dapat menguatkan otot-otot di sekitar hernia dan menyokong penurunan berat badan, sehingga mengurangkan beberapa gejala.

Namun, jangan melakukan senaman berat seperti mengangkat berat atau melakukan senaman yang membebankan perut. Kerana ini dapat meningkatkan tekanan di kawasan hernia.

Latihan yang paling sesuai dilakukan ialah yoga. Kerana, yoga dapat membantu menguatkan otot yang lemah dan membantu memastikan bekalan darah beroksigen ke tubuh.

Lebih baik jika anda membincangkan latihan dengan doktor anda terlebih dahulu, kerana doktor akan memberitahu anda latihan apa yang paling selamat dan boleh dilakukan.

Memakai seluar hernia

Dalam beberapa kes, memakai seluar hernia (hernia kekuda) adalah cara merawat hernia tanpa pembedahan yang juga dapat dilakukan untuk mengurangkan gejala yang dirasakan. Seluar hernia ini merangkumi seluar dalam yang menyokong untuk mengelakkan hernia bergerak.

Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dianggap sebagai penyelesaian jangka panjang untuk merawat hernia. Sekiranya kesakitan berterusan atau semakin teruk, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Pemampat Ais

Keradangan, bengkak, kemerahan, dan sakit di perut atau pangkal paha adalah beberapa gejala umum hernia inguinal (keadaan apabila tisu lembut melambung di tempat yang lemah pada otot perut). Pek ais dapat membantu melegakan gejala yang mungkin membuat anda tidak selesa.

Itulah beberapa cara untuk merawat hernia tanpa pembedahan yang boleh anda lakukan. Keadaan ini tidak dapat hilang dengan sendirinya, oleh itu sangat penting untuk segera merawat hernia.

Sekiranya anda mengalami simptom hernia, anda harus segera berjumpa doktor supaya anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!