Kesihatan

Berkembang Kemudian, Adakah Gigi Bijaksana Penting atau Haruskah Diekstraksi? Mari lihat penjelasannya

Adakah anda mempunyai gigi kebijaksanaan yang tumbuh di bahagian belakang rahang anda? Selalunya pertumbuhan gigi kebijaksanaan atau gigi kebijaksanaan ini menyebabkan rasa tidak selesa.

Tidak jarang penampilan gigi kebijaksanaan sebenarnya menimbulkan masalah. Lalu mengapa kita mesti mempunyai gigi kebijaksanaan? Apakah syarat yang memerlukan anda membuangnya? Ini adalah perbincangan penuh.

Baca juga: menggosok gigi semasa tidur boleh menjadi tanda bruxism, apa itu?

Gigi bijak

Gigi bijak adalah gigi yang akan mula tumbuh apabila anda memasuki usia 17-21 tahun. Gigi bijak biasanya tumbuh 1 di setiap hujung rahang, jadi jumlahnya 4.

Sebilangan besar orang dewasa mempunyai 28 gigi, jadi kadang-kadang tidak ada cukup ruang di mulut untuk gigi bijak untuk meletus dengan betul.

Mereka dipanggil gigi kebijaksanaan kerana ia adalah gigi terakhir yang muncul. Anda mungkin "lebih bijak" atau kebijaksanaan semasa gigi ini tumbuh.

Mengapa gigi kebijaksanaan tumbuh?

Genetik menyebabkan kebanyakan orang dewasa mempunyai gigi bijak. Satu kajian mendapati bahawa sekurang-kurangnya 53 peratus orang mempunyai sekurang-kurangnya satu gigi kebijaksanaan. Lelaki lebih cenderung memilikinya berbanding wanita.

Namun, jika anda tidak melihat gigi kebijaksanaan muncul, itu tidak bermakna ia tidak ada. Kadang-kadang gigi kebijaksanaan tidak pernah tumbuh dan tidak akan dapat dilihat. X-ray dapat mengesahkan sama ada anda mempunyai gigi bijak di bawah gusi.

Dapat dilihat atau tidak, gigi bijak boleh menyebabkan masalah kesihatan mulut. Gigi kebijaksanaan yang tidak tumbuh melalui gusi disebut impaction. Kadang-kadang ini menyebabkan lebih banyak masalah daripada gigi kebijaksanaan yang dapat dilihat.

Masalah yang mungkin timbul kerana gigi kebijaksanaan

Sebilangan doktor gigi mengesyorkan mengeluarkan gigi kebijaksanaan sebagai langkah berjaga-jaga kerana boleh menyebabkan masalah di kemudian hari, seperti:

 • Sebelum gigi tumbuh, kantung tisu di sekitarnya dapat tumbuh menjadi sista, yang boleh menyebabkan kehilangan tulang di rahang
 • Sekiranya gigi berada di bahagian bawah gusi, ia boleh merosakkan gigi berdekatan dengan memakan akarnya
 • Bakteria dan plak dapat tumbuh di sekitar gigi yang hanya dapat dilihat sebahagiannya

Tetapi banyak penyelidik dan pakar kesihatan awam menasihati anda untuk tidak memikirkan mencabut gigi yang sihat.

Sekiranya doktor gigi anda mengesyorkannya dan anda tidak pasti, anda boleh mendapatkan pendapat kedua.

Baca juga: 7 Penyakit Kerana Kesihatan Pergigian dan Mulut yang Buruk, Salah satunya ialah Penyakit Jantung!

Bilakah gigi kebijaksanaan harus diekstraksi?

Sekiranya tumbuh dengan normal, gigi kebijaksanaan biasanya tidak perlu digali. Tetapi kadang-kadang kerana kekurangan ruang, gigi kebijaksanaan dapat kelihatan miring atau tersekat dan hanya sebahagiannya muncul. Gigi kebijaksanaan yang tumbuh tidak normal disebut kesan.

Apabila anda mempunyai gigi kebijaksanaan, ia mesti dikeluarkan. Kerana jika tidak, gigi yang tumbuh ke samping akan mendorong gigi di depan anda dan merosakkan struktur gigi anda.

Gigi yang terkena biasanya juga boleh menyebabkan kesakitan, merosakkan gigi di hadapannya, dan masalah gigi lain. Dalam beberapa kes, gigi kebijaksanaan yang terjejas tidak boleh menyebabkan masalah langsung atau ketara.

Namun, kerana sukar dibersihkan, gigi ini mungkin lebih rentan terhadap kerosakan gigi dan penyakit gusi daripada gigi lain. Beberapa doktor gigi dan pakar bedah mulut juga mengesyorkan pengambilan gigi bijak untuk mencegah masalah di masa depan.

Tanda-tanda perlu mengeluarkan gigi kebijaksanaan

Selain kedudukan pertumbuhan yang tidak normal, terdapat beberapa keadaan lain yang berkaitan dengan gigi bijak yang mungkin memerlukan anda mengeluarkannya. Antaranya:

 • Jangkitan atau rongga
 • Lesi (tisu yang tidak normal)
 • Kerosakan pada gigi di sekitarnya
 • Kehilangan tulang di sekitar akar
 • Tidak cukup ruang untuk menyikat dan menggosok

Baca Juga: Mahu Dapatkan Ekstrak Gigi? Baca Penjelasan Ini Sebelum Berjumpa dengan Doktor

Prosedur pengambilan gigi bijak

Sebelum memutuskan untuk mencabut gigi, rujuk dahulu keadaan anda dengan doktor gigi. Doktor gigi biasanya akan menggunakan sinar-X untuk melihat dengan jelas di mana gigi anda tumbuh.

Dari situ doktor akan mencadangkan jenis pembedahan apa yang paling tepat. Kaedahnya adalah pengekstrakan sederhana dan pengekstrakan pembedahan. Ia bergantung pada seberapa jauh gigi dari gusi.

Sebelum pembedahan, prosedur biasanya akan dijelaskan dan anda mungkin diminta untuk menandatangani borang persetujuan.

 • Proses pengekstrakan bermula dengan pemberian anestetik tempatan untuk mematikan kawasan sekitar gigi.
 • Anda akan merasa tekanan sebelum gigi diekstraksi, kerana doktor gigi atau pakar bedah mulut perlu melebarkan soket gigi dengan mengayunkan gigi ke belakang dan ke belakang.
 • Kadang-kadang sayatan kecil di gusi diperlukan, dan gigi mungkin perlu dipotong kecil sebelum dicabut.
 • Ia memerlukan masa dari beberapa minit hingga 20 minit, atau kadang-kadang lebih lama, untuk mengeluarkan gigi bijak.
 • Selepas gigi bijak dikeluarkan, anda mungkin mengalami bengkak dan ketidakselesaan, di dalam dan di luar mulut anda.

Kadang-kadang, beberapa lebam ringan juga kelihatan. Ini biasanya lebih teruk selama 3 hari pertama, tetapi boleh bertahan hingga 2 minggu.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.