Kesihatan

Cara menghilangkan kutu kepala: Minyak Zaitun ke Syampu

Kutu kepala tentunya masalah yang agak mengganggu penampilan. Ia juga boleh menyebabkan kegatalan pada kulit kepala. Tetapi jangan risau, ini adalah cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun.

Baca Juga: Adakah Anda Pernah Mengalami Kutu? Inilah sebabnya

Punca kutu kepala

Parasit yang tumbuh di kulit kepala dan menyebabkan gatal-gatal disebut kutu kepala. Biasanya anda akan mengalami perkara ini sekiranya anda berhubung dengan orang yang mempunyai kutu kepala.

Munculnya kutu kepala di kulit kepala anda adalah tanda kebersihan yang buruk dan boleh menjadi penyebab penyakit.

Kutu kepala pada umumnya menyerang kanak-kanak prasekolah dan sekolah rendah.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, anda perlu berhati-hati kerana kutu kepala merebak dengan cepat. Penyebab kutu kepala yang boleh membuat anda dijangkiti adalah seperti berikut:

  • Menyentuh kepala orang yang mempunyai kutu
  • Berkongsi barang peribadi seperti sikat dengan seseorang yang mempunyai kutu kepala
  • Menggunakan pakaian atau kain dari orang yang mempunyai kutu kepala.

Penyebab kutu kepala melalui objek mati juga sangat mungkin. Objek mati ini termasuk berus, sikat, klip, ikat kepala, fon kepala, dan topi.

Ada kemungkinan juga kutu akan hidup beberapa lama di perabot, tempat tidur, tuala, atau pakaian.

Tetapi anda tidak perlu risau, kutu kepala dapat disembuhkan dengan beberapa rawatan, salah satu cara yang paling berkesan adalah menggunakan bahan semula jadi seperti minyak zaitun.

Cara menghilangkan nits

Menghilangkan kutu tanpa membuang telur yang melekat pada rambut adalah membuang masa. Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), satu kutu betina dapat menghasilkan 30 biji telur dalam sebulan.

Sekiranya kutu dewasa mempunyai badan 2 milimeter, telur boleh lebih kecil daripada itu. Sebilangan orang mungkin sukar melihatnya. Telur kutu pada rambut biasanya berwarna coklat atau putih, mempunyai tekstur yang keras.

Untuk menyingkirkannya, anda boleh melakukan cara berikut:

1. Gunakan sisir kutu

Cara pertama untuk menghilangkan nits adalah dengan menggunakan sisir kutu atau lebih dikenali sebagai serit. Berbeza dengan sisir pada umumnya, serit mempunyai gigi yang berdekatan. Jurang antara rongga sempit ini dapat membuat kutu dan telurnya tersekat.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, mula menyisir dari bahagian atas kepala hingga dekat leher, kemudian ulangi di sisi lain. Lakukan satu cara ini untuk menghilangkan nits setiap hari selama sekurang-kurangnya satu minggu.

2. Penghalau kutu rambut

Cara seterusnya untuk menghilangkan nits pada rambut adalah dengan menggunakan pembasmi parasit. Petikan Medline Plus, ubat kawalan kutu kepala yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini biasanya mengandungi permethrin.

Permethrin cukup berkesan untuk membunuh pelbagai jenis parasit dan telurnya yang melekat pada kulit, seperti tungau, kutu, dan serangga kecil lainnya. Ubat ini sesuai untuk semua peringkat umur, termasuk bayi berusia lebih dari 2 bulan.

Cara menggunakannya cukup mudah, sapukan pada kulit kepala dan rambut yang mempunyai telur kutu. Gunakan secara berkala selama 14 hari, kemudian lihat kemajuannya. Perkara yang perlu diberi perhatian adalah tidak memasukkan ubat ini di mata kerana boleh menyebabkan kerengsaan.

3. Syampu kutu kepala

Selain ubat pembunuh kutu, anda juga boleh menggunakan beberapa produk syampu. Tidak seperti produk biasa, syampu kutu kepala mengandungi ramuan yang diformulasikan untuk mengatasi masalah ini.

Sebilangan sebatian aktif yang biasanya terdapat dalam syampu kutu kepala termasuk permethrin, pyrethrum, dan ivermectin. Sebatian aktif tergolong dalam kumpulan racun serangga.

Walaupun agak selamat untuk orang dewasa, penggunaan syampu kutu kepala pada kanak-kanak memerlukan perhatian lebih.

Selain dapat menyebabkan kerengsaan pada kulit kepala, bahan-bahan ini juga dapat merengsakan mata.

Cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun

Sebagai tambahan kepada rawatan, ada kalanya anda juga memerlukan alat untuk membasmi parasit ini seperti sikat kutu untuk menyisir nits, nimfa, dan kutu dewasa di rambut.

Anda boleh menggabungkan penggunaan sisir kutu dengan beberapa ubat rumah yang mudah.

Pada beberapa kaedah rawatan di rumah untuk menghilangkan kutu. Salah satu rawatan dengan bahan semula jadi adalah menggunakan minyak zaitun.

Dilaporkan dari Sumber Minyak Zaitun, Minyak zaitun adalah salah satu ubat semula jadi yang paling berkesan untuk kutu kepala.

Caranya cukup mudah, anda boleh mulakan dengan meletakkan tuala di bahu, kemudian sapukan minyak zaitun secukupnya ke seluruh kepala anda dan gosokkannya dengan lembut ke seluruh rambut anda.

Lebih baik jika seluruh kulit kepala mendapat minyak zaitun.

Kemudian anda memotong rambut di atas kepala anda, dan bungkus semua helai rambut yang sudah berminyak dengan penutup mandi plastik. Kemudian tutup semula dengan tuala sesekat mungkin.

Sebelum mencuci rambut, sikat rambut menggunakan sisir kutu. Pastikan semua bahagian rambut disikat dengan lembut.

Sekiranya ya, segera basuh rambut anda dengan teliti untuk menghilangkan bekas minyak menggunakan syampu ringan. Anda juga sangat disarankan untuk melakukan urutan pada kulit kepala.

Baca juga: Awas! Syampu yang kerap berubah membawa masalah pada rambut

Khasiat minyak zaitun

Minyak zaitun akan membunuh kutu kepala, tetapi bukan telur. Sekiranya anda ingin mendapatkan hasil yang maksimum, anda harus mengulangi rawatan beberapa hari kemudian sehingga kulit kepala bebas dari semua kutu dan telur.

Terdapat beberapa sebab praktikal yang menjadikan minyak zaitun pilihan yang lebih baik dalam rawatan kutu kepala.

Bahan semula jadi ini pastinya lebih berpatutan dan lebih senang dicuci daripada menggunakan petroleum jelly dan bahan kimia lain.

Minyak zaitun adalah pilihan yang baik untuk rawatan kutu kerana tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius kepada kesihatan.

Di samping itu, merawat kutu dengan bahan semula jadi juga akan mencegah anda dari kemungkinan penyerapan racun perosak kimia.

Sekiranya kulit kepala atau kutu rambut terkena bahan kimia terlalu kerap, tentu saja, mereka akan menjadi tahan terhadap pelbagai racun perosak.

Rawatan minyak zaitun mungkin lebih rumit dalam pemprosesannya, tetapi mempunyai banyak manfaat dan sihat untuk kulit kepala dalam jangka masa panjang.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai jenis rawatan diri di rumah tetapi kutu kepala tidak hilang dan semakin meningkat, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!