Kesihatan

Matsutake, Cendawan termahal di Jepun yang kaya dengan faedah

Adakah anda pernah mendengar tentang cendawan matsutake? Matsutake adalah salah satu jenis cendawan termahal dari Jepun. Cendawan ini, yang berkait rapat dengan kemewahan, mempunyai aroma yang harum dan sering dijadikan bahan makanan tradisional Asia.

Selain rasanya, cendawan Matsutake juga mempunyai manfaat untuk kesihatan kita, anda tahu. Baca lebih lanjut di bawah!

Kenali Matsutake, cendawan termahal di Jepun

Cendawan Matsutake adalah sejenis cendawan yang tumbuh di bawah pokok atau akar pokok, biasanya tumbuh di bawah pokok pinus. Matsutake boleh tumbuh antara 10 hingga 20 cm.

Selain Jepun, cendawan ini boleh didapati di negara lain seperti China, Korea, Laos, Finland, Kanada, Sweden, dan Amerika Syarikat; dan mereka dianggap istimewa kerana aroma yang kuat.

Cendawan ini biasanya dituai pada musim sejuk antara bulan September dan Oktober. Masa terbaik untuk menuai cendawan ini adalah sebelum penutupnya dibuka. Kerana, apabila penutupnya dibuka, aroma pudar.

Mengapa Cendawan Matsutake begitu mahal?

Salah satu perkara yang menjadikan cendawan ini mahal adalah faktor kekurangan. Melancarkan Info Jepun, matsutake sukar dicari kerana pelbagai faktor.

Bermula dari keperluan panjang khusus untuk masa menuai dan jarang lokasi di mana mereka ditanam. Ini bermakna bahawa matsutake hanya tumbuh di sebilangan kecil hutan.

Selain itu, cendawan matsutake Jepun yang asli mempunyai banyak masalah kerana Bursaphelenchus xylophilus, nematode pembunuh pain yang telah mengurangkan jumlah matsutake yang dapat dijumpai di Jepun. Kesannya, harga matsutake Jepun sangat tinggi.

Matsutake dapat mencapai setinggi $ 2,000 per kilogram, walaupun biasanya harga tertinggi adalah $ 1,000 per kilogram pada awal musim. Walau bagaimanapun, matsutake yang diimport agak murah pada $ 90 sekilogram.

Kandungan pemakanan cendawan Matsutake

Cendawan Matsutake mengandungi banyak nutrien, mineral, dan vitamin yang baik untuk tubuh anda.

Melancarkan Researchgate, kandungan nutrisi berikut terdapat dalam 100 gram cendawan matsutake:

 • Protein: 20.30 gram
 • Lemak: 5.05 gram
 • Serat: 29.10 gram
 • Karbohidrat: 36.67 gram
 • Gula larut: 7.07 gram
 • Kalium: 2352 miligram
 • Natrium: 31 miligram
 • Fosforus: 504 miligram
 • Kalsium: 41 miligram
 • Zink: 14 miligram
 • Besi: 36.9 miligram
 • Tembaga: 8.72 gram
 • Mangan: 8.31 miligram

Cendawan Matsutake adalah sumber vitamin B, protein, tembaga, kalium, zink dan selenium yang baik. Semua mineral penting untuk diet yang sihat.

Kelebihan cendawan matsutake untuk kesihatan

Adakah harga tinggi Matsutake sepadan dengan rasa dan manfaat kesihatan yang dimilikinya?

Lihat saja beberapa faedah cendawan matsutake untuk kesihatan berikut:

1. Kaya dengan nutrien yang menyokong kesihatan

Cendawan Matsutake juga mengandung vitamin A, B6, C serta tiamin, niasin dan riboflavin. Ia juga mengandungi banyak mineral seperti: kalium, natrium, besi, tembaga, kalsium dan fosfor.

Tembaga penting untuk pelbagai reaksi biokimia dalam tubuh dan juga untuk pengeluaran sel darah merah, yang menjadikan cendawan ini begitu sihat.

Kalium yang terdapat dalam cendawan matsutake adalah penting untuk kesihatan jantung dan otot dan memberikan keseimbangan cairan dalam badan.

Selain itu, cendawan ini juga sama sekali tidak mengandungi kolesterol dan hanya mengandungi sedikit lemak, dan oleh itu dianggap sangat sihat.

2. Melawan barah

Cendawan Matsutake terkenal sebagai ubat antikanker semula jadi. Walaupun begitu, belum ada penyelidikan perubatan untuk menyokong tuntutan ini.

Pelbagai ubat yang digunakan untuk merawat barah dalam tubuh biasanya akan mempengaruhi tisu yang sihat hingga tahap tertentu, dan menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Sekiranya ubat antikanker ini membunuh sel barah, ia pasti akan membunuh beberapa sel yang sihat di dalam badan, kerana ubat tersebut tidak dapat membezakan antara sel yang sihat dan sel barah. Cendawan Matsutake dipercayai sebagai ubat antikanker semula jadi yang tidak mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini.

3. Protein tinggi

Hasil analisis menunjukkan bahawa cendawan matsutake merupakan sumber protein yang tinggi, sekitar 20.3 peratus. Protein yang terkandung dalam cendawan diketahui mempengaruhi pembentukan membran sel.

Protein mempunyai banyak peranan dalam badan kita. Seperti membantu memperbaiki dan membina tisu badan, membiarkan reaksi metabolik berlaku dan menyelaraskan fungsi badan.

4. Baik untuk penghadaman

Cendawan Matsutake mengandungi serat yang tinggi. Seperti yang kita ketahui, serat ini sangat baik untuk melancarkan kerja sistem pencernaan.

Matsutake kaya dengan serat makanan dan rendah lemak tepu dan tak jenuh. Serat makanan membantu merangsang pencernaan, menghilangkan masalah sembelit.

5. Menyokong sistem imun

Vitamin B yang terdapat dalam cendawan liar banyak membantu sistem imun, menyokong kesihatan saraf dan jantung dan membantu memecahkan gula darah di dalam badan.

Satu kajian juga mendapati bahawa ekstrak cendawan matsutake dapat menjanjikan sebagai agen anti-radang.

6. Membantu membakar lemak badan

Adakah anda menjalani diet penurunan berat badan? Cuba masukkan cendawan matsutake dalam makanan anda.

Peningkatan jisim lemak yang berkaitan dengan obesiti sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan jumlah sel lemak atau adiposit.

Lancarkan Cendawan Penyembuhan, cendawan matsutake ini mempunyai kemampuan tahan panas untuk menghalang penukaran C3H10T1 / 2 menjadi adiposit.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!