Kesihatan

Boleh mengancam nyawa, berhati-hati dengan tanda-tanda jangkitan berikut setelah keguguran!

Jangkitan sangat mudah menyerang wanita yang baru saja mengalami keguguran. Pada tahap yang teruk, keadaannya boleh membahayakan dan mengancam nyawa. Penting untuk mengetahui ciri-ciri jangkitan selepas keguguran supaya risiko kesan buruk dapat diminimumkan.

Jadi, apakah tanda-tanda jangkitan selepas keguguran yang perlu anda perhatikan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Menyedari keadaan keguguran

Keguguran adalah kehilangan atau kematian semula jadi janin sebelum memasuki minggu ke-20 kehamilan. Keadaan ini dianggarkan dialami oleh sekitar 10 hingga 20 peratus wanita hamil di seluruh dunia.

Sering kali, keguguran pada awal kehamilan dipicu oleh ketidakpedulian ibu-ibu sekiranya dia hamil. Keguguran juga dapat menunjukkan bahawa ada sesuatu yang salah dalam proses kehamilan, misalnya janin tidak berkembang secara normal.

Gejala keguguran boleh berbeza-beza, bergantung pada peringkat dan usia kehamilan. Dalam beberapa kes, keguguran berlaku dengan cepat sehingga anda mungkin tidak menyedarinya. Biasanya, keguguran dicirikan oleh:

 • Pendarahan faraj yang berat
 • Pelepasan tisu atau cecair dari faraj
 • Sakit perut atau kekejangan yang teruk
 • Sakit belakang yang ringan hingga teruk.

Jangkitan selepas keguguran

Setelah mengalami keguguran, ada baiknya anda mendapatkan rawatan perubatan yang tepat. Kerana, keguguran boleh menyebabkan komplikasi serius seperti jangkitan. Jangkitan selepas keguguran dipanggil keguguran septik.

Dipetik dari Kesihatan yang Sangat Baik, jangkitan selepas keguguran mempengaruhi sekurang-kurangnya tiga peratus wanita. Harus diingat bahawa sepsis akibat jangkitan itu sendiri adalah keadaan yang mengancam nyawa.

Jangkitan selepas keguguran umumnya disebabkan oleh penyebaran bakteria dari tisu di rahim. Sebilangan bakteria ini termasuk: Bacteroides, C. trachomatis, E. coli, Enterobacteriaceae, Streptococci, dan Prevotella.

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria boleh menjadi progresif, bermula di rahim dan kemudian berpotensi merebak ke aliran darah dan menyebar ke seluruh sistem. Sekiranya tidak diperiksa, kejutan septik dapat terjadi, yang merupakan keadaan yang memicu kegagalan sejumlah organ berfungsi.

Gejala jangkitan selepas keguguran

Penting untuk mengetahui tanda-tanda jangkitan selepas keguguran untuk mendapatkan rawatan yang tepat dengan segera. Jangkitan selepas keguguran biasanya dicirikan oleh peningkatan suhu badan atau demam, menggigil, hingga keputihan yang berbau busuk.

Jangkitan selepas keguguran juga boleh menyebabkan gejala seperti pendarahan dan kekejangan yang berpanjangan (lebih dari dua minggu), sakit di kawasan pelvis, hingga sakit di sekitar rahim. Namun, secara umum, gejala sepsis biasanya muncul dalam dua tahap, yaitu:

Peringkat pertama

Sepsis bermula pada peringkat awal yang biasanya reda jika dirawat secepat mungkin setelah tanda-tanda muncul. Tanda-tanda sepsis peringkat awal akibat jangkitan selepas keguguran meliputi:

 • Demam di atas 38 ° Celsius
 • Panas-sejuk, suhu badan di bawah 36 ° Celsius
 • Denyutan jantung lebih daripada 90 degupan seminit (takikardia)
 • Nafas lebih cepat daripada biasa (tachypnea)
 • Berpeluh.

Tahap lanjutan

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, sepsis boleh menjadi lebih teruk. Berikut adalah tanda-tanda sepsis lanjut yang boleh disebabkan oleh jangkitan selepas keguguran:

 • Bintik-bintik muncul di kulit
 • Perubahan warna kebiruan pada kulit (sianosis periferal)
 • Mengurangkan kekerapan membuang air kecil
 • Pengurangan platelet menurun untuk menyukarkan proses pembekuan darah
 • Masalah pernafasan akut
 • Fungsi jantung yang tidak normal
 • Menggigil kerana penurunan suhu badan yang melampau
 • Lemah
 • Penurunan tekanan darah
 • Nafas pendek
 • Perubahan emosi
 • Pengsan atau tidak sedar.

Pemeriksaan dan pengendalian

Sekiranya gejala jangkitan muncul selepas keguguran, doktor anda mungkin memerintahkan ultrasound untuk mencari tisu yang tersisa di rahim. Imbasan MRI (pengimejan resonans magnetik) dan imbasan CT juga dapat digunakan untuk proses pengesanan.

Sebagai tambahan, doktor biasanya akan memeriksa tekanan darah (yang berpotensi jatuh), denyut jantung (yang telah naik), dan tahap ketepuan oksigen (yang telah menurun). Ujian darah diperlukan untuk menentukan kemungkinan bakteria penyebab jangkitan di aliran darah.

Sekiranya tisu yang tersisa dijumpai di rahim, rawatan yang paling biasa adalah dilatasi pembedahan dan kurasi. Prosedur ini bertujuan untuk membuang tisu di rahim atau rahim.

Sekiranya jangkitannya teruk, anda mungkin dimasukkan ke hospital dan di bawah pengawasan rapi. Cecair intravena akan diberikan untuk meningkatkan jumlah dan tekanan darah, serta antibiotik untuk membunuh berbagai jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan pada rahim tidak dapat disembuhkan. Oleh itu, prosedur histerektomi (pembuangan rahim) harus dilakukan. Walau bagaimanapun, jangkitan selepas keguguran sering dapat disembuhkan dan jarang mempengaruhi kehamilan pada masa akan datang.

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa rahim bersih atau tidak setelah mengalami keguguran

Nah, itu adalah tinjauan tanda-tanda jangkitan selepas keguguran yang perlu anda ketahui. Penting untuk selalu memantau segala aduan atau gejala yang muncul semasa kehamilan untuk mengurangkan risiko kesan buruk pada rahim.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!