Kesihatan

Terdapat banyak mitos, perhatikan kesan sampingan kontrasepsi spiral pada badan

Pemasangan alat kontraseptif adalah salah satu kaedah biasa untuk merancang kehamilan. Kaedah yang banyak digunakan adalah pemasangan spiral KB. Walaupun kesan sampingan kawalan kelahiran spiral adalah sedikit, masih ada orang yang takut menggunakannya.

Manakala penggunaan perancang keluarga jenis ini cukup popular kerana dianggap mudah dan berkesan. Oleh itu, supaya anda tidak mendapat maklumat yang salah, tidak ada salahnya mengkaji kesan sampingan kontrasepsi spiral di bawah.

Baca Juga: Gimnastik Kecergasan Fizikal dan Manfaatnya untuk Kesihatan Tubuh

Apa itu KB spiral

KB IUD (intraurineperanti) atau juga dikenali sebagai pil kontraseptif adalah alat kecil yang ditanamkan ke dalam rahim. Pilihannya terdiri daripada 2 jenis, iaitu pil kontraseptif tembaga dan hormon.

KB tembaga berfungsi untuk mencegah sperma menyuburkan sel telur. Manakala kontraseptif hormon bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon progesteron sintetik yang mempengaruhi kitaran haid wanita.

Kesan sampingan kontraseptif spiral

Melaporkan dari webmd.com, kawalan kelahiran spiral adalah alat perancang kehamilan yang selamat untuk digunakan oleh wanita. Namun begitu, terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku sebagai bentuk penyesuaian badan terhadap pemasangan perancang keluarga.

Kesan sampingan kontrasepsi spiral agak jarang memberi kesan buruk kepada kesihatan. Umumnya ini hanya berlaku pada skala ringan dan dalam jangka masa yang tidak terlalu lama.

Kesan sampingan pil kontrasepsi yang muncul juga boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan kesihatan setiap wanita. Beberapa yang paling biasa adalah seperti berikut:

Kekejangan

Ada kemungkinan bahawa beberapa hari selepas pemasangan, anda akan mengalami kekejangan perut seolah-olah anda akan mengalami haid.

Gejala ini dapat diatasi dengan beberapa cara. Contohnya memampatkan perut dengan sebotol air suam, atau mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti acetaminophen atau naproxen.

Kesan sampingan pil kontraseptif adalah bahawa ia menyebabkan pengsan

Dalam kes tertentu, penyisipan IUD boleh menyebabkan pengsan. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, cuba berbaring sebentar selepas alat kawalan kelahiran sekiranya anda merasa pening dan cuba bangun perlahan-lahan.

Kitaran haid yang tidak teratur atau terlalu banyak

Tidak perlu terkejut jika selepas penyisipan IUD terdapat perubahan dalam kitaran haid anda. Ini kerana kesan sampingan pil kontraseptif hormon seperti Liletta, Kyleena, Mirena, dan Skyla sering menyebabkan haid menjadi lebih pendek, atau bahkan berhenti sama sekali.

Kesan sampingan pil kontraseptif tembaga juga mempengaruhi kitaran haid. Kesannya ialah menjadikan haid lebih banyak pada bulan-bulan pertama selepas pemasangan.

Kesan sampingan kontrasepsi spiral seperti sista pada ovari

Dilaporkan dari webmd.com, 1 dari 10 wanita akan mengalami kantung berisi cairan di ovari pada tahun pertama mereka memasukkan IUD. Ini boleh menyebabkan kista yang biasanya hilang sendiri dalam masa 3 bulan.

Sebilangan besar kes sista di rahim tidak berbahaya dan tidak menyebabkan gejala khas.

Tetapi sebilangan kecil daripadanya menyebabkan sakit perut dan juga radang. Kesakitan ini boleh timbul secara tiba-tiba dan menjadi teruk sekiranya kista pecah atau pecah.

Sekiranya anda merasakan simptom ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Jangkitan

Pemasangan alat kontrasepsi spiral akan meningkatkan risiko jangkitan pada rahim, ovari, dan atau tiub fallopio. Jangkitan ini mempunyai istilah perubatan penyakit radang panggul (PID), yang berlaku kerana bakteria masuk semasa penyisipan IUD.

Jangkitan ini biasanya berlaku dalam 20 hari pertama sejak pemasangan kontrasepsi spiral. Beberapa gejala yang timbul termasuk:

  1. Sakit perut
  2. Kesakitan berlaku semasa persetubuhan
  3. Terdapat bau yang tidak menyenangkan dari faraj
  4. Demam
  5. Menggigil, dan
  6. Pendarahan dalam jumlah besar seolah-olah anda sedang haid.

Baca Juga: Kulit Gatal seperti Melecur Boleh Menyakitkan Ekzema, Kenali Sebabnya

Kehamilan etopik

Ditakrifkan sebagai keadaan di mana telur yang disenyawakan melekat di luar rahim, kehamilan jenis ini tidak berkekalan dan membahayakan kesihatan.

Mengenai kehamilan ketika KB spiral masih dipasang di rahim, ini meningkatkan risiko kehamilan jenis ini. Dilaporkan dari webmd.com, setiap tahun 1 dari 1000 wanita yang dimasukkan IUD akan mengalami kes kehamilan ektopik.

Beberapa faktor sokongan yang menyebabkan kehamilan ektopik termasuk:

  1. Adakah anda pernah menjalani kehamilan ektopik sebelum ini?
  2. Pernah mengalami jangkitan pelvis, dan
  3. Telah menjalani pembedahan tiub fallopi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!