Kesihatan

7 Cara untuk Menenangkan Kulit Wajah Kerana Penjagaan Kulit Tidak Sesuai

Pelarian Wajah dan jerawat boleh terjadi kerana beberapa sebab, salah satunya adalah produk penjagaan kulit atau kosmetik yang tidak sesuai. Losyen dan krim yang anda gunakan juga boleh menyumbat liang dan punca anda pelarian.

"Alat solek berasaskan minyak, beberapa produk silikon dan beberapa jenis asas cecair dapat menyumbat liang kulit," kata ahli dermatologi Sharleen St. Surin-Lord, MD, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan.

Pembersihan dan pelarian kerana produk penjagaan kulit

Sekiranya penyumbatan berlaku, ia boleh mencetuskan penampilan jerawat dan juga dapat disertai dengan kerengsaan yang disebut jerawat pelarian. Untuk mengelakkan pelarian, kami mengesyorkan menggunakan produk bukan komedogenik yang tidak menyumbat liang.

Tetapi jangan tergesa-gesa untuk menganggap pelarian disebabkan oleh penggunaan penjagaan kulit yang tidak sepadan, ya. Anda mungkin mengalami membersihkan. Pembersihan Jerawat adalah penampilan jerawat sebagai proses pembersihan sehingga kulit menjadi lebih bersih dan sihat.

Walaupun menghisap kerana jerawat atau jerawat akan muncul, tetapi membersihkan Ini adalah tanda bahawa produk anda berfungsi dengan baik pada kulit. Salah satu bahan yang sering menyebabkan membersihkan adalah retinoid.

Sebentar membersihkan berlaku jangan berhenti menggunakan produk. "Ini adalah fasa di mana kulit kelihatan semakin buruk sebelum menjadi lebih baik," kata Deermologist Deaz Mraz Robinson. Garis Kesihatan.

Membezakan membersihkan dan pelarian

Nah, untuk membezakan antara membersihkan dan pelarian kerana tidak sesuai penjagaan kulit dapat dilihat dari dua perkara. Yang pertama adalah dari lokasi penampilan jerawat atau jerawat. Sekiranya ia berlaku di tempat di mana anda biasanya mempunyai jerawat, maka kemungkinan besar membersihkan.

Kedua, adalah masa munculnya jerawat. Sekiranya anda mengalami membersihkan, secara amnya akan hilang lebih cepat daripada jerawat yang muncul kerana pelarian.

Semasa pada kulit yang mempunyai pelarian, jerawat biasanya keluar pada kulit yang biasanya tidak mengalami jerawat. Dan ketika jerawat muncul sehingga sembuh lebih lama, boleh menjadi 8 hingga 10 hari.

Cara mengatasi kulit pelarian

Sekiranya anda mengalami pelarian Perkara pertama yang perlu dilakukan tentunya berhenti menggunakan produk yang mencetuskan kejadian tersebut pelarian. Kemudian, anda boleh melakukan cara berikut untuk menenangkan kulit:

1. Menjaga kebersihan kulit wajah

Cuci muka dengan kerap menggunakan produk yang dapat membersihkan lebihan minyak, kotoran dan sisa solekan. Sekiranya kulit anda terasa kering maka gunakan pelembap tanpa komedogenik.

2. Makan makanan yang sihat

Cuba makanan sihat dengan indeks glisemik rendah seperti

  • Makanan bijirin seperti roti pasta gandum, beras perang, quinoa, farro
  • Kacang
  • Sayuran buah

Anda juga boleh menambahkan makanan seperti daging tanpa lemak, makanan laut, alpukat dan rempah ke makanan harian anda. Kerana makanan ini mengandungi khasiat yang baik, yang akan membantu menjaga kesihatan kulit dan usus.

3. Minum air secukupnya

Elakkan dehidrasi, kerana boleh mencetuskan badan untuk menghasilkan minyak berlebihan dan akhirnya boleh menyebabkan jerawat. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk memenuhi keperluan cecair badan.

4. Jangan sentuh wajah anda

Menyentuh wajah anda boleh menyebabkan bakteria berpindah dari tangan ke wajah anda dan boleh menjadikan jerawat anda lebih teruk. Sekiranya anda terbiasa memegang wajah anda, cubalah mengubah kebiasaan itu dengan menukarnya kepada yang lain.

5. Menguruskan tekanan

Tekanan dapat meningkatkan pengeluaran minyak dan meningkatkan keradangan badan. Cuba bersenam, bermeditasi atau melakukan aktiviti lain yang dapat membantu anda menguruskan tekanan. Ini juga akan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan kulit.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Cuba tidur 7-8 jam setiap malam untuk memulihkan badan dan memberi masa untuk sel-sel badan tumbuh semula. Ini membantu mengatasi masalah jerawat yang timbul kerana penggunaan produk yang tidak sesuai penjagaan kulit

7. Menggunakan dadah

Ubat-ubatan bebas seperti benzoil peroksida, asid salisilik atau adapalena dapat membantu mengurangkan jerawat. Tetapi jika tidak berjaya, anda boleh melakukan rawatan khas dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan ubat preskripsi untuk mengatasi masalah tersebut pelarian.

Itulah beberapa perkara yang mesti anda ketahui pelarian atau jerawat kerana tidak sesuai dengan penggunaan produk penjagaan kulit. Bagi anda yang mengalaminya, saya harap kaedah di atas dapat membantu memperbaiki keadaan kulit anda.

Ada soalan lain mengenai masalah kesihatan? Rujuk melalui Doktor Baik dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!