Kesihatan

7 jenis gangguan otot, penyebab, dan gejala yang boleh disebabkan

Otot memainkan peranan penting dalam badan. Kerana otot berperanan membantu kita bergerak. Sekiranya terdapat gangguan pada otot, tentu ini dapat menjadikan otot tidak berfungsi dengan baik. Lalu, apakah jenis gangguan otot yang biasa?

Baca juga: Adakah anda ingin membina otot dengan pantas? Cuba Pengambilan Makanan Ini

Gangguan otot yang biasa

Otot terdiri daripada beberapa jenis. Setiap jenis otot mempunyai fungsi dan tugasnya sendiri. Walau bagaimanapun, gangguan otot juga boleh berlaku yang boleh menyebabkan gejala tertentu. Nah, berikut adalah pelbagai jenis gangguan otot yang biasa.

1. Gangguan otot yang biasa, iaitu keseleo

Gangguan otot biasa yang pertama adalah keseleo (semburan). Keseleo boleh terjadi apabila ligamen diregangkan atau koyak. Ligamen adalah jalur tisu yang menghubungkan dua atau lebih tulang pada sendi.

Keseleo secara langsung boleh mempengaruhi sendi yang terlibat. Pergelangan kaki, lutut, dan pergelangan tangan adalah tiga bahagian badan yang paling mudah terkena keseleo.

Keseleo boleh disebabkan oleh kecederaan langsung dan tidak langsung (trauma) yang mengganggu kedudukan sendi, mengakibatkan sendi terlalu meregang, yang kadang-kadang dapat merobek ligamen pendukung.

2. Fibromyalgia

Fibromyalgia adalah keadaan kedua paling umum yang mempengaruhi tulang dan otot. Berdasarkan Garis KesihatanFibromyalgia boleh menyebabkan keadaan tertentu, termasuk:

  • Kesakitan pada otot dan tulang (sakit muskuloskeletal)
  • Keletihan
  • Gangguan tidur dan kognitif.

Keadaan ini sukar difahami, bahkan gejala yang disebabkan oleh gangguan otot ini serupa dengan keadaan lain. Fibromyalgia mungkin serupa dengan osteoartritis atau tendinitis, tetapi rasa sakit dan kekakuan yang disebabkan oleh fibromyalgia dapat merebak ke seluruh badan.

3. Penyakit gangguan otot, iaitu tendinitis

Tendinitis adalah keadaan di mana tendon meradang atau jengkel. Tendon adalah tali berserat yang menghubungkan otot ke tulang. Tendinitis boleh menyebabkan sakit di luar sendi.

Pada dasarnya, keadaan ini boleh berlaku pada mana-mana tendon, tetapi selalunya mempengaruhi tendon di sekitar bahu, siku, pergelangan tangan, lutut, atau tumit.

Tendinitis boleh disebabkan oleh kecederaan mendadak, tetapi keadaannya lebih mungkin disebabkan oleh pengulangan pergerakan tertentu dari masa ke masa, yang memberi tekanan pada tendon.

Baca juga: 5 Gangguan Tulang Paling Sering, Bukan Hanya Osteoporosis!

4. Distrofi otot

Debu otot (distrofi otot) adalah keadaan yang menyebabkan kelemahan dan degenerasi otot. Keadaan ini disebabkan oleh faktor genetik, iaitu mutasi genetik yang mengganggu pengeluaran protein otot yang diperlukan untuk membina dan menjaga kesihatan otot.

Dalam beberapa kes, distrofi otot boleh mempengaruhi fungsi pernafasan dan jantung, yang merupakan sesuatu yang perlu diperhatikan. Kerana, boleh menyebabkan komplikasi serius.

Sehingga kini, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan keadaan ini. Walau bagaimanapun, rawatan fizikal dan perubatan tertentu dapat membantu mengurangkan gejala dan perkembangan keadaan ini.

5. Myositis

Myositis adalah keadaan yang boleh berlaku akibat keradangan otot. Gejala utama myositis adalah kelemahan otot. Gejala lain yang mungkin berlaku dari keadaan keradangan mungkin termasuk ruam, keletihan, kesukaran menelan atau bernafas.

Gangguan otot ini boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan keradangan pada otot, seperti jangkitan, penyakit autoimun, hingga kecederaan.

6. Atrofi otot

Selanjutnya, gangguan otot yang paling biasa adalah atrofi otot. Atrofi otot adalah penurunan jisim otot. Keadaan ini sering disebabkan oleh kurangnya aktiviti fizikal.

Keadaan atau kecederaan tertentu yang menyukarkan seseorang untuk menggerakkan lengan atau kaki boleh menyebabkan kurang pergerakan, yang boleh menyebabkan atrofi otot.

Lancarkan halaman Garis KesihatanTerdapat beberapa gejala atrofi otot yang perlu diketahui, termasuk:

  • Satu lengan dan kaki kelihatan lebih kecil daripada yang lain
  • Satu bahagian badan lemah

Dalam beberapa kes, atrofi otot dapat diatasi dengan diet, senaman, dan terapi fizikal yang tepat.

7. Penyakit gangguan otot termasuk pakinson

Penyakit Parkinson adalah gangguan sistem saraf yang mempengaruhi pergerakan. Dipetik dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), penyakit Parkinson disebabkan oleh kehilangan sel-sel saraf tertentu di bahagian otak yang dikenali sebagai substantia nigra.

Ini boleh menyebabkan penurunan pengeluaran bahan kimia di otak yang disebut dopamin. Anda perlu tahu bahawa dopamin memainkan peranan penting. Kerana, ia berperanan mengatur pergerakan tubuh, jadi keadaan ini juga dapat mempengaruhi otot.

Beberapa gejala yang boleh disebabkan oleh penyakit Parkinson adalah:

  • Gegaran atau pergerakan gegaran yang tidak terkawal
  • Pergerakan perlahan (bradykinesis)
  • Otot terasa kaku
  • Postur dan keseimbangan yang terganggu
  • Kesukaran bercakap.

Itulah beberapa maklumat mengenai gangguan otot biasa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found