Kesihatan

Selalunya Menyerang Wanita, Kenali Gejala Penyakit Tiroid Berikut

Melalui hormon yang dihasilkannya, kelenjar tiroid mempengaruhi hampir semua proses metabolik dalam badan. Tidak hairanlah jika terganggu sedikit, tubuh boleh terkena pelbagai penyakit tiroid. Oleh itu, apakah ciri-ciri penyakit tiroid yang perlu anda ketahui?

Punca penyakit tiroid

Tiroid adalah kelenjar kecil berbentuk kupu-kupu yang terletak tepat di bawah leher. Ini adalah sebahagian daripada sistem endokrin yang bertanggungjawab untuk fungsi koordinasi harian tubuh.

Dilaporkan dari webmd.com, penyakit tiroid disebabkan oleh pengeluaran hormon yang tidak normal yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid. Sama ada disebabkan oleh keradangan, kerosakan fungsi kelenjar pituitari, atau masalah kesihatan lain.

Gejala penyakit tiroid: Hipertiroidisme

Penyakit ini berlaku kerana kelenjar tiroid terlalu aktif sehingga hormon yang dihasilkan melebihi had normal. Dilaporkan dari healthline.com, gangguan kesihatan ini mempengaruhi sekitar 1 peratus wanita di dunia.

Keadaan ini berlaku kerana pertumbuhan tisu yang tidak normal yang membentuk benjolan pada kelenjar tiroid. Ini menyebabkan pengeluaran hormon tiroid terlalu banyak. Ciri-ciri penyakit tiroid yang satu ini adalah:

 1. Letih dengan mudah
 2. Mudah merasa cemas
 3. Jantung berdegup kencang
 4. Perasaan menjadi lebih mudah tersinggung
 5. Badan berpeluh berlebihan
 6. Gegaran badan kerap
 7. Panik tanpa sebab
 8. Kesukaran tidur pada waktu malam
 9. Kulit nipis
 10. Rambut menjadi rapuh
 11. Otot lemah
 12. Penurunan berat badan yang drastik, dan
 13. Mata yang menonjol.

Gejala hipotiroidisme

Keadaan ini adalah kebalikan dari hipertiroidisme. Penyebabnya adalah kelenjar tiroid yang tidak aktif yang gagal menghasilkan jumlah hormon tiroid yang diperlukan oleh tubuh.

Hipotiroidisme sering disebabkan oleh pembedahan membuang kelenjar tiroid, atau kerosakan pada kelenjar tiroid dari rawatan yang melibatkan radiasi.

Terlalu sedikit hormon tiroid akibat penyakit ini akan menyebabkan beberapa gejala, termasuk:

 1. Letih dengan mudah
 2. Kulit menjadi kering
 3. Tubuh tiba-tiba sangat sensitif terhadap suhu sejuk
 4. Mengalami masalah ingatan
 5. Penyumbatan usus
 6. Kemurungan
 7. Peningkatan berat badan yang drastik
 8. Denyutan jantung perlahan
 9. Koma

Ciri penyakit Hashimoto

Dikenali sebagai tiroiditis limfositik kronik, Gangguan kesihatan ini boleh menyerang sesiapa sahaja dan pada usia berapa pun. Tetapi wanita adalah yang paling mudah terkena penyakit tiroid yang satu ini.

Orang yang menghidap penyakit Hashimoto pada amnya tidak menunjukkan gejala yang ketara. Ini membolehkannya kekal di dalam badan selama beberapa tahun tanpa dapat dikesan. Ciri-ciri penyakit tiroid yang satu ini adalah:

 1. Letih dengan mudah
 2. Kemurungan
 3. Sukar untuk mempunyai air besar
 4. Tidak terlalu banyak kenaikan berat badan
 5. Kulit menjadi kering
 6. Rambut menjadi kering dan gugur
 7. Muka bengkak dan pucat
 8. Kitaran haid menjadi tidak teratur dan berat
 9. Tidak tahan suhu sejuk
 10. Kelenjar tiroid yang membesar

Ciri-ciri penyakit tiroid: Penyakit Grave

Menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, penyakit autoimun ini lebih kerap berlaku pada wanita berusia antara 20 hingga 30 tahun. Ia berlaku apabila sistem kekebalan tubuh melihat kelenjar tiroid sebagai asing dan menyerangnya.

Ini menyebabkan kelenjar tiroid menghasilkan sejumlah besar hormon yang mengatur metabolisme badan. Apabila terdapat terlalu banyak hormon dalam aliran darah, sistem metabolisme badan akan membuat beberapa gejala di bawah ini muncul dengan lebih cepat.

 1. Letih dengan mudah
 2. Mudah tersinggung
 3. Cepat letih
 4. Tangan mempunyai gegaran
 5. Denyutan jantung menjadi tidak teratur atau tiba-tiba menjadi lebih cepat
 6. Badan berpeluh berlebihan
 7. Kesukaran tidur pada waktu malam
 8. Cirit-birit
 9. Kitaran haid berubah
 10. gondok
 11. Masalah mata membulat dan penglihatan muncul

gondok

Goiter adalah penyakit tiroid yang tidak dikelaskan sebagai barah. Penyakit ini paling kerap berlaku kerana kekurangan yodium kerana diet yang tidak betul.

Sekiranya gondok yang berlaku tidak terlalu teruk, badan tidak akan menunjukkan gejala yang ketara. Jika keadaannya kronik, beberapa ciri penyakit tiroid akan muncul seperti berikut:

 1. Pembengkakan leher
 2. Kesukaran bernafas dan menelan
 3. Batuk dan bersih
 4. Suara menjadi serak

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!