Kesihatan

Sindrom Carpal Tunnel

Adakah anda pernah mengalami kebas, kesemutan, dan kesukaran mencengkam telapak tangan anda? Sekiranya demikian, anda mungkin menghidap sindrom karpal.

Carpal tunnel syndrome (CTS) adalah keadaan perubatan yang menyebabkan anda mengalami mati rasa, kesemutan, dan sakit di telapak tangan dan jari anda.

Sindrom ini boleh berlaku hanya pada satu tangan atau kedua-duanya. Jadi, apa yang menyebabkan sindrom ini dan bagaimana merawatnya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Apakah sindrom carpal tunnel?

Sindrom terowong karpal atau sindrom karpal adalah penyakit yang berlaku kerana keradangan atau tekanan pada saraf median di pergelangan tangan. Jadi penyakit yang juga disebut pemampatan saraf median membuat penghidapnya mengalami saraf yang terjepit.

Saraf median sendiri mengawal pergerakan semua jari kecuali jari kelingking. Apabila saraf median ditekan, gejala termasuk mati rasa, kesemutan, dan cengkaman lemah.

Apa yang menyebabkan sindrom karpal terowong?

Sindrom terowong karpal berlaku kerana tekanan berlebihan pada saraf median di pergelangan tangan. Keradangan boleh menyebabkan pembengkakan.

Penyebab keradangan yang paling biasa pada sindrom carpal tunnel adalah keadaan perubatan yang menyebabkan pembengkakan di pergelangan tangan, dan sering menyekat aliran darah.

Beberapa keadaan perubatan yang sering dikaitkan dengan sindrom carpal tunnel termasuk:

 • Diabetes
 • Obesiti
 • Tekanan darah tinggi
 • Gangguan autoimun seperti artritis reumatoid
 • Patah atau trauma pada pergelangan tangan.

Keadaan yang memburukkan

Sebagai tambahan kepada keadaan perubatan di atas, sindrom ini juga boleh bertambah buruk jika pergelangan tangan digunakan terlalu kerap.

Pergerakan pergelangan tangan yang berulang boleh menyebabkan pembengkakan dan memampatkan saraf median. Beberapa aktiviti yang dapat mendorong sindrom karpal terowongan adalah:

 • Kedudukan pergelangan tangan semasa menggunakan papan kekunci atau tetikus
 • Pendedahan getaran yang berpanjangan akibat alat tertentu seperti alat tangan atau alat kuasa
 • Sebarang gerakan berulang yang melibatkan meregangkan pergelangan tangan. Seperti bermain piano atau menaip.

Siapa yang lebih berisiko menghidap sindrom karpal?

Penyakit CTS ini mempunyai risiko tinggi untuk berlaku pada beberapa kumpulan orang. Berikut adalah beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang menghidap sindrom karpal (sindrom karpal).

 • Faktor anatomi. Fraktur atau kehelan pergelangan tangan atau artritis yang merosakkan tulang kecil di pergelangan tangan, boleh mengubah ruang di terowong karpal dan memberi tekanan pada saraf median.
 • Jantina. Sindrom ini lebih kerap berlaku pada wanita. Ini mungkin disebabkan oleh ukuran terowong karpal pada wanita yang relatif lebih kecil daripada pada lelaki.
 • Keturunan. Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga dengan terowong karpal kecil, anda juga boleh mengalami perkara yang sama dan berisiko mendapat penyakit CTS.
 • Keadaan perubatan yang merosakkan saraf. Penyakit kronik seperti diabetes meningkatkan risiko kerosakan saraf, termasuk kerosakan saraf median.
 • Keradangan. Rheumatoid arthritis dan penyakit lain yang menyebabkan keradangan di sekitar tendon di pergelangan tangan boleh memberi tekanan pada saraf median dan memicu CTS.
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu. Satu kajian mengatakan jika ada kaitan antara CTS dan penggunaan ubat anastrozole (arimidex). Ubat ini biasanya digunakan dalam rawatan barah payudara.
 • Perubahan cecair badan. Pengekalan cecair dapat meningkatkan tekanan di terowong karpal dan menjengkelkan saraf median. Keadaan ini biasanya berlaku pada wanita hamil dan wanita pascamenopause. CTS yang berlaku pada wanita hamil biasanya akan bertambah baik selepas melahirkan.
 • Obesiti. Obesiti terutama di bahagian tangan dapat menekan saraf dan mencetuskan terjadinya CTS.
 • Faktor persekitaran kerja. Sekiranya anda bekerja dengan pelbagai alat penghasil getaran, seperti latihan, ia boleh menimbulkan tekanan berbahaya pada saraf median. Terutama jika ia berlaku berulang kali dalam jangka masa yang panjang.

Apakah tanda dan gejala sindrom karpal terowong?

Sindrom terowong karpal. Sumber Foto: //www.lifemark.ca/

Penyakit ini biasanya bermula dengan sensasi terbakar, mati rasa, kesemutan, dan sakit di semua jari kecuali jari kelingking. Kesakitan boleh memancar ke lengan.

Gejala sering muncul pada waktu malam semasa anda tidur. Kerana kebanyakan orang tidur dengan tangan yang bengkok, ini menyebabkan tekanan pada saraf median.

Apabila keadaan bertambah buruk, kemungkinan anda juga akan merasakan gejala pada siang hari. Terutama ketika melakukan aktiviti yang memerlukan anda menekuk lengan untuk jangka masa panjang.

Berikut adalah beberapa gejala sindrom carpal tunnel yang harus anda ketahui:

 • Munculnya sensasi terbakar, kesemutan, hingga mati rasa gatal yang terjadi di telapak tangan, ibu jari, jari telunjuk, dan jari tengah.
 • Kesukaran memegang barang kerana mereka semakin lemah.
 • Kesemutan mula merebak ke kawasan lengan.

Pada awal munculnya gejala ini, berjabat tangan atau berjabat tangan dapat menghilangkan rasa mati rasa. Tetapi lama-kelamaan kaedah ini tidak akan berkesan.

Lama kelamaan, sindrom ini akan menjadikan otot anda mengecut dan mengurangkan kemampuan mencengkam anda. Di samping itu, anda juga akan mengalami lebih banyak kesakitan dan kekejangan otot.

Saraf median yang dimampatkan tidak akan dapat berfungsi dengan normal dan boleh mengakibatkan beberapa perkara:

 • Tindak balas saraf yang lebih perlahan.
 • Penurunan rasa sentuhan.
 • Kekurangan dan koordinasi yang berkurang, seperti kemampuan mencubit dengan ibu jari.

Beberapa simptom lain

Dilaporkan dari WebMDPada mulanya gejala ini akan datang dan pergi, tetapi lama-kelamaan gejala tersebut akan muncul lebih kerap. Beberapa simptom lain dari sindrom karpal adalah seperti berikut:

 • Jari terasa bengkak, tetapi tidak seperti itu
 • Kesakitan dan kesemutan memancar ke lengan dan bahu
 • Terdapat kesakitan berdenyut yang datang dan masuk di ibu jari.

Lama kelamaan penyakit ini juga akan mempengaruhi kemampuan anda untuk mencengkam dan mencubit. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh berlaku:

 • Anda sering menjatuhkan sesuatu secara tidak sengaja, ini berlaku kerana kebas dan otot yang lemah.
 • Kesukaran menggunakan dan melakukan aktiviti yang melibatkan objek kecil, misalnya ketika anda memasang butang baju.
 • Kesukaran mengepalkan penumbuk.

Walaupun pada tahap akut, anda boleh kehilangan otot di pangkal ibu jari anda. Atau boleh juga kehilangan kemampuan untuk merasakan benda panas dan sejuk dengan menyentuh.

Apa kemungkinan komplikasi sindrom karpal terowong?

Sekiranya anda mengalami simptom sindrom karpal dan tidak mengubatinya dengan segera, keadaannya akan bertambah buruk dan akan bertahan lama.

Apabila keadaannya teruk atau rawatan perubatan ditangguhkan, sindrom ini boleh mengakibatkan kerosakan otot kekal dan pergelangan tangan tidak lagi dapat berfungsi dengan normal.

Bagaimana cara merawat dan merawat sindrom karpal?

Rawatan untuk setiap individu boleh sangat berbeza, bergantung pada gejala yang muncul dan juga tahap keparahannya. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk sindrom carpal tunnel yang boleh dilakukan:

Rawatan sindrom terowong karpal di doktor

Pengambilan dadah

Untuk melegakan simptom, doktor mungkin menetapkan ubat anti-radang seperti steroid untuk mencegah pembengkakan. Di samping itu, untuk mengurangkan kesakitan, doktor boleh memberi paracetamol atau ibuprofen.

Operasi

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak lagi berfungsi, maka langkah terakhir adalah pembedahan. Prosedur biasanya dilakukan dengan meningkatkan ukuran terowong karpal dan mengurangkan tekanan pada saraf median.

Prosedur pembedahan itu sendiri biasanya dapat menyembuhkan CTS sepenuhnya. Tangan akan mati rasa dengan anestesia tempatan. Doktor kemudian akan membuat lubang kecil di tangan dan memotong terowong karpal untuk melegakan tekanan pada saraf.

Pembedahan ini biasanya berlangsung sekitar 20 minit dan tidak memerlukan rawatan di hospital. Untuk kembali normal, diperlukan sekitar 1 bulan untuk sembuh.

Cara merawat sindrom karpal secara semula jadi di rumah

 • Perubahan gaya hidup. Sekiranya anda diminta melakukan aktiviti yang melibatkan pergerakan pergelangan tangan yang berulang-ulang, ada baiknya meregangkan tangan dengan lebih kerap agar rasa sakit dapat dikurangkan.
 • Sukan. Melakukan pergerakan regangan otot untuk sindrom carpal tunnel dapat membantu saraf bergerak lebih baik dan menguruskan kesakitan.
 • Imobilisasi. Dalam kaedah ini anda akan disarankan menggunakan tali pinggang supaya tangan anda tidak banyak bergerak. Anda boleh menggunakannya pada waktu malam untuk mengurangkan gejala kebas dan kesemutan.

Apakah ubat sindrom karpal terowong yang paling biasa digunakan?

Ubat sindrom terowong karpal di farmasi

Biasanya doktor akan menetapkan ubat untuk merawat gejala kesakitan. Atau boleh jadi suntikan. Pentadbiran ubat bergantung pada tahap keparahan keadaan pesakit.

1. Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)

NSAID, seperti ibuprofen, dapat membantu melegakan kesakitan dari sindrom carpal tunnel dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak memperbaiki keadaan sindrom karpal terowong sepenuhnya.

2. Kortikosteroid

Doktor anda mungkin memberi anda suntikan kortikosteroid seperti kortison untuk melegakan kesakitan. Kadang kala doktor menggunakan ultrasound untuk memandu suntikan ini.

Kortikosteroid mengurangkan keradangan dan pembengkakan, yang mengurangkan tekanan pada saraf median. Kortikosteroid oral tidak dianggap seefektif suntikan kortikosteroid untuk merawat sindrom carpal tunnel.

Ubat sindrom terowong karpal semula jadi

Perubahan gaya hidup adalah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk melegakan simptom kesakitan, seperti:

 • Kurangkan aktiviti yang menggunakan tangan berulang kali
 • Luangkan sedikit masa untuk merehatkan tangan anda sebentar
 • Regangkan pergelangan tangan, telapak tangan dan jari anda di luar kesibukan anda
 • Elakkan tidur dengan tangan anda tertekan atau menyokong badan anda

Di samping itu, anda boleh mencuba beberapa rawatan alternatif yang dianggap dapat membantu mengatasi gejala, seperti:

 • Yoga. Pergerakan yoga dirancang untuk meregangkan, menguatkan dan mengimbangkan badan dan sendi. Ini dapat mengatasi rasa sakit dan menguatkan cengkaman pada tangan.
 • Terapi tangan. Pengukuhan dilakukan dengan mempraktikkan pergerakan tertentu yang dapat membantu mengurangkan kesakitan akibat sindrom carpal tunnel.
 • Terapi ultrabunyi. Rawatan ini menggunakan ultrasound dipercayai dapat membantu mempercepat penyembuhan jika dilakukan secara berkala selama beberapa minggu.

Apa makanan dan pantang larang bagi orang yang menghidapi sindrom karpal?

Selain rawatan di doktor atau ubat alternatif, anda juga dapat mengurangkan simptom sindrom karpal dengan makan secara sihat.

Senarai makanan yang disyorkan untuk sindrom karpal

Makanan berikut dapat membantu anda mengatasi gejala keradangan dan juga mengurangkan rasa sakit di pergelangan tangan, telapak tangan dan jari.

Paprika merah

Buah-buahan, sayur-sayuran atau makanan berwarna terang seperti paprika merah umumnya kaya dengan antioksidan. Kandungan antioksidan diketahui memiliki sifat anti-inflamasi, dan diperlukan untuk mengatasi keradangan yang terjadi pada sindrom karpal.

Bayam

Bayam adalah sumber vitamin B6 yang baik. Kandungan B6 diketahui mempunyai sifat analgesik yang dapat membantu melegakan kesakitan. Selain bayam, anda boleh mendapatkan khasiat vitamin B6 dari sayur-sayuran lain seperti kembang kol atau buah-buahan seperti pisang, jeruk dan tembikai.

Salmon

Kandungan lemak omega-3 dalam salmon memainkan peranan penting dalam membantu mengatasi keradangan, termasuk sindrom carpal tunnel. Anda juga boleh mendapatkan kandungan ini dari tuna dan sardin.

walnut

Sama seperti salmon, walnut juga merupakan salah satu makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Kandungan ini dapat mengurangkan keradangan dan mengatasi gejala kesakitan akibat sindrom carpal tunnel.

Nenas

Enzim bromelain dalam nanas dapat memecahkan keradangan dan membantu merawat sindrom carpal tunnel. Selain itu, nanas juga baik untuk kesihatan kerana mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan.

Kunyit

Rempah kuning ini mengandungi curcumin, yang terkenal sebagai bahan anti-radang. Kandungan ini akan membantu anda mengurangkan kesakitan. Lebih baik jika anda mengambil kunyit bersama lada hitam dan halia.

Pantang semasa sindrom karpal terowong

Sebenarnya tidak ada kandungan khas yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda masih mengambil ubat anti-radang bukan steroid dari doktor anda sebagai penghilang rasa sakit, maka anda harus mengelakkan alkohol, kerana boleh memberi kesan buruk pada hati.

Bagaimana untuk mencegah sindrom karpal?

Sindrom terowong karpal adalah penyakit yang dapat dicegah. Lakukan beberapa langkah ini supaya anda tidak mendapat sindrom CTS:

 • Pastikan pergelangan tangan anda lurus.
 • Gunakan tali pinggang atau sokongan khas yang dapat membantu anda menjaga pergelangan tangan dalam kedudukan yang neutral.
 • Elakkan meregangkan atau meregangkan pergelangan tangan anda berulang kali atau terlalu kerap.
 • Jangan biarkan tangan anda hangat. Sekiranya anda tidak dapat mengawal suhu bilik, pertimbangkan untuk memakai sarung tangan.
 • Letakkan lengan dan pergelangan tangan anda pada kedudukan yang betul semasa bekerja.
 • Perhatikan kedudukan badan anda, elakkan membengkokkan pergelangan tangan ke atas atau ke bawah.
 • Gunakan tetikus yang selesa dan tidak menegangkan pergelangan tangan anda.
 • Letakkan papan kekunci pada tahap siku atau sedikit lebih rendah.

Sindrom terowong karpal pada wanita hamil

Anda perlu tahu apakah penyakit ini, juga dikenali sebagai sindrom karpal, sering menyerang wanita hamil. Mengapa dan bagaimana menyelesaikannya?

Pada tahun 2015 satu kajian mendapati bahawa kes sindrom karpal terowongan pada wanita hamil menyumbang 4 peratus daripada populasi umum. Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi pakar mengaitkan faktor hormon dengan keadaannya.

Tidak berbeza dengan gejala umum, sindrom karpal pada wanita hamil juga akan menunjukkan ciri-ciri seperti kesukaran mencengkam dan melakukan aktiviti dengan tangan. Wanita hamil cenderung merasa kesemutan dan kebas pada tangan. Serta bengkak jari.

Bagaimana merawat sindrom karpal pada wanita hamil?

Sama seperti pesakit sindrom karpal lain, rehat dan regangan diperlukan. Meregangkan otot untuk sindrom carpal tunnel adalah perlu untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kekuatan cengkaman.

Wanita hamil boleh meregangkan otot untuk sindrom karpal dengan melakukan yoga atau menjalani terapi fizikal. Bagi rawatan perubatan, biasanya doktor yang akan memutuskan sama ada menggunakan ubat atau terapi fizikal diperlukan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!