Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah senarai 5 penyakit sistem pembiakan wanita

Sistem pembiakan wanita terdedah kepada beberapa penyakit. Ini biasanya berlaku disebabkan oleh virus, bakteria dan tumor.

Sekiranya anda mempunyai gejala yang menunjukkan penyakit ini, jangan berlengah untuk segera berjumpa doktor untuk menentukan diagnosis yang tepat.

Diagnosis awal dapat memberikan rawatan yang lebih cepat juga, dengan itu meningkatkan peluang rawatan yang berjaya. Berikut adalah beberapa penyakit sistem pembiakan wanita yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah 7 Masalah Reproduktif Wanita Yang Paling Umum

Penyakit sistem pembiakan wanita

Organ pembiakan wanita terdiri daripada beberapa bahagian seperti telur, ovari, tiub fallopi, rahim dan vagina.

1. Kanser ovari

Ilustrasi ovari. Sumber gambar: Shutterstock.com

Kanser ovari adalah sejenis barah yang bermula di ovari.

Sistem pembiakan wanita mempunyai dua ovari, satu di setiap sisi rahim.

Setiap ovari seukuran almond. Bahagian ini menghasilkan telur (ova) dan hormon estrogen dan progesteron.

Kanser ovari sering tidak dapat dikesan sehingga merebak di dalam pelvis dan perut. Pada peringkat akhir ini, barah ovari lebih sukar untuk diubati. Kanser ovari peringkat awal akan terhad kepada ovari. Pembedahan dan kemoterapi biasanya digunakan untuk merawat barah ovari.

2. Kanser serviks

Kanser serviks. Sumber gambar: //oncolink.org

Kanser serviks adalah sejenis barah yang terjadi pada sel-sel serviks di bahagian bawah rahim yang bersambung dengan vagina. Pelbagai jenis papillomavirus manusia (HPV), jangkitan seksual, berperanan untuk menyebabkan barah serviks.

Apabila anda mendapat HPV, sistem imun anda biasanya akan mencegah virus merosakkan sel-sel tertentu. Namun, dalam jumlah yang kecil, virus ini berlanjutan selama bertahun-tahun, menyumbang kepada proses menukar sel serviks menjadi sel barah.

Jangan risau, anda boleh mengurangkan risiko anda mendapat barah serviks dengan menjalani ujian saringan dan menerima vaksin yang melindungi sistem pembiakan anda dari jangkitan HPV.

3. Endometriosis

Endometriosis adalah penyakit yang menyerang rahim. Endometriosis berlaku apabila tisu yang biasanya berada di rahim tumbuh di tempat lain di luar rahim.

Tisu ini boleh tumbuh di ovari, di belakang rahim atau bahkan di pundi kencing. Tisu ini jarang tumbuh di bahagian lain badan.

Tisu yang tumbuh di luar tempat boleh menyebabkan kesakitan, haid berlebihan dan kemandulan. Rasa sakit pada umumnya terasa di bahagian pinggang, perut dan pelvis. Sebilangan wanita mungkin tidak mempunyai gejala, jadi jika ada kesukaran untuk hamil, itu mungkin merupakan gejala endometriosis.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala di atas, berjumpa dengan doktor anda.

4. PCOS

Jenis penyakit ini berlaku apabila ovari atau kelenjar adrenal pada wanita menghasilkan lebih banyak hormon lelaki daripada biasa.

Satu hasilnya ialah bahawa kista atau kantung berisi cecair berkembang di ovari. Wanita yang gemuk cenderung menghidap PCOS. Wanita yang mempunyai PCOS lebih terdedah kepada diabetes atau penyakit jantung.

Gejala yang boleh muncul disebabkan oleh PCOS termasuk kemandulan, kebotakan, kulit berminyak dan mudah pecah, bintik hitam muncul, dan pertumbuhan rambut yang berlebihan di wajah, jari, perut.

5. Gonorea dan Klamidia

Gonorea dan klamidia adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kelamin. Gejala yang mungkin timbul biasanya tidak selesa di bahagian bawah pinggang.

Gonorea dan klamidia yang tidak dirawat boleh menyebabkan keradangan pelvis, jangkitan pada organ pembiakan.

Ia boleh menyebabkan kemandulan, kehamilan ektopik dan tiub fallopi tersumbat.

Demikian beberapa penyakit sistem pembiakan wanita yang boleh terjadi. Elakkan membuat diagnosis anda sendiri dan hanya berjumpa doktor, okey?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.