Kesihatan

Kelebihan Benih Hitam: Rempah yang Baik untuk Kesihatan Tubuh

Benih Hitam dikatakan telah digunakan selama ribuan tahun untuk merawat pelbagai penyakit. Pelbagai kajian juga telah membincangkan faedah Benih Hitam untuk kesihatan.

Semua bahagian tumbuhan ini dipercayai memberi kesan kepada kesihatan tubuh. Bermula dari biji, minyak, hingga ekstrak. Oleh itu, Benih Hitam juga digelar sebagai tanaman ajaib.

Di bawah ini kami meringkaskan kepada anda pelbagai faedah Benih Hitam yang mungkin baik untuk kesihatan anda, baca terus!

Apa itu Benih Hitam?

Tanaman Benih Hitam. Foto www.pixabay.com

Biji Hitam mempunyai banyak nama, mulai dari jintan hitam (Nigella sativa), jintan hitam, atau juga dikenali sebagai biji hitam. Ini adalah pokok renek yang tumbuh liar dengan batang pendek setinggi kira-kira 50 cm.

Tumbuhan yang satu ini adalah salah satu tanaman rempah yang sangat popular di kalangan masyarakat Timur Tengah, Afrika, dan Asia, termasuk Indonesia. Tumbuhan ini terkenal kerana dipercayai digunakan sebagai ubat untuk menyembuhkan beberapa penyakit.

Kelebihan Benih Hitam untuk kesihatan

Biji Hitam mengandungi vitamin, asid amino, saponin, serat kasar, protein, asid lemak seperti asid linolenik dan asid oleik, dan minyak pati.

Bahan-bahan inilah yang menjadikan tumbuhan ini dapat memberikan pelbagai faedah untuk kesihatan anda. Berikut adalah beberapa kelebihan yang terdapat dalam Biji Hitam:

1. Merawat ulser perut

Berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal PubMed pada tahun 2011, diketahui bahawa Black Seed mempunyai keberkesanan yang setara dengan cimetidine dalam merawat ulser gastrik.

Namun, ini masih memerlukan ujian lebih lanjut sebelum penggunaannya dapat dilakukan secara rutin sebagai ubat.

2. Merawat diabetes

Ini mungkin salah satu faedah terkenal dari Benih Hitam. Sekiranya anda seorang diabetes, ramuan ini juga dapat membantu menguruskan kadar gula dalam darah anda.

Cara memproses Biji Hitam sebagai ubat diabetes cukup mudah, cukup ambil setengah sudu teh minyak dalam secawan teh hitam dan minum setiap pagi.

3. Mengawal tekanan darah

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal NCBI pada tahun 2013, telah terbukti bahawa Benih Hitam dapat mengawal tekanan darah, sehingga dapat mengurangi risiko hipertensi.

Bahan utama tumbuhan ini adalah: thymoquinone, diketahui mempunyai kesan penurunan tekanan darah yang dihasilkan.

Bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi boleh minum setengah sudu teh jintan hitam dengan air suam untuk membantu mengawal tekanan darah di dalam badan. Sudah tentu pesakit juga disarankan untuk mengikuti ubat dan diet yang disarankan oleh doktor.

4. Merawat kemurungan atau gangguan neurologi

Kemurungan atau gangguan neurologi adalah salah satu penyakit yang paling biasa di dunia. Penyebab kemurungan umumnya disebabkan oleh aktiviti serotonin yang tidak mencukupi di otak.

Biji Hitam adalah ramuan yang dipercayai dapat mengatasi kemurungan dan gangguan neurologi lain. Kandungan flavonoid dalam tumbuhan ini dipercayai baik untuk memberi kesan pada ingatan dan fikiran seseorang.

5. Sebagai ubat antibakteria

Bakteria adalah salah satu mikroorganisma yang boleh menyebabkan jangkitan pada badan kita. Beberapa kajian membuktikan bahawa jintan hitam mempunyai sifat antibakteria dan berkesan terhadap jenis bakteria tertentu.

Kelebihan Benih Hitam sebagai antibakteria adalah kemampuannya membunuh bakteria yang tidak lagi berkesan dengan memberikan antibiotik tertentu, seperti bakteria Staphylococcus aureus tahan terhadap methicillin antibiotik.

6. Melegakan sakit kepala

Salah satu masalah kesihatan yang dialami setiap orang adalah sakit kepala. Penyakit ini sering datang secara tiba-tiba dan mengganggu kita semasa kita bergerak.

Sebelum anda memutuskan untuk mengambil pil analgesik seperti parasetamol, anda boleh menggunakan Minyak Benih Hitam untuk melegakan sakit kepala anda.

Caranya ialah dengan menggunakan minyak di dahi dan berehat sebentar.

Nah, itulah kelebihan Benih Hitam untuk kesihatan yang mungkin berguna untuk anda. Pada masa ini, terdapat banyak produk pembungkusan yang dibuat dari Black Seed yang boleh anda beli di pasaran. Jangan lupa untuk selalu mengikuti cadangan dos yang tertera dalam maklumat produk.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.