Kesihatan

12 Jenis Batu yang Digunakan dalam Penyembuhan Kristal, Mana Yang Sesuai untuk Anda?

Beberapa jenis batu atau kristal dipercayai mempunyai tenaga positif yang dapat bermanfaat untuk kesihatan jasmani dan rohani. Ini dikenali sebagai kaedah penyembuhan kristal.

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai penyembuhan kristal dan jenis batu apa yang digunakan!

Apa itu penyembuhan kristal?

Lancarkan Kamus Terapi, penyembuhan kristal adalah terapi holistik dan semula jadi yang memanfaatkan kekuatan tenaga kristal dan bagaimana ia mempengaruhi tubuh dan minda.

Ahli terapi kristal akan meletakkan kristal penyembuhan di atau di sekitar badan pesakit untuk membantu melepaskan, menyekat, dan mengarahkan tenaga.

Kristal mengambil masa berjuta-juta tahun untuk terbentuk di bawah tanah. Cara kristal terbentuk (dengan mengulangi struktur kimianya) dipercayai oleh beberapa orang untuk memberi mereka keupayaan untuk mengekalkan tenaga.

Terdapat pelbagai jenis kristal, bergantung pada jenis mineral dan keadaan tumbuh. Perbezaan ini dianggap dapat mengubah kesan kristal secara bertenaga.

Bagaimana terapi berfungsi penyembuhan kristal

Penyokong penyembuhan kristal percaya bahawa kristal dan batu permata mempunyai sifat yang membantu proses penyembuhan.

Penyembuhan Kristal adalah sistem berasaskan tenaga. Ini bererti berdasarkan kepercayaan bahwa kita semua terdiri dari energi yang berlainan dan ketika ini menjadi stagnan, tidak seimbang atau tersekat, itu dapat menyebabkan penyakit.

Premisnya adalah bahawa kristal membantu melepaskan, menyeimbangkan, dan mengarahkan tenaga di mana ia sangat diperlukan, dengan lembut menyokong tubuh untuk sembuh dengan cara terapeutik.

Jenis kristal yang berlainan dianggap mempunyai sifat dan tenaga yang berbeza. Oleh itu, hanya memegang dan berada di dekat kristal ini dianggap mempengaruhi tenaga kita sendiri pada tahap fizikal, rohani, dan emosi.

Jenis kristal yang digunakan dan kedudukannya akan bergantung pada masalah apa yang ingin diselesaikan oleh pesakit. Ini boleh merangkumi masalah fizikal seperti sakit kepala atau tekanan hingga masalah emosi atau rohani.

Jenis batu dalam terapi penyembuhan kristal

Terdapat beberapa jenis batuan yang digunakan dalam terapi penyembuhan kristal. Lancarkan Garis KesihatanBerikut adalah beberapa jenis batuan yang dalam terapi batu kristal:

Sumber Foto: Garis Kesihatan

1. Kristal Putih (kuarza jelas)

Kristal putih ini dianggap sebagai 'master penyembuh'. Ia dikatakan dapat menguatkan tenaga dengan menyerap, menyimpan, melepaskan, dan mengaturnya.

Batu ini juga dikatakan dapat menumpukan perhatian dan daya ingatan. Secara fizikal, kristal jernih didakwa dapat membantu merangsang sistem imun dan mengimbangkan seluruh badan.

2. Kristal mawar (kuarza mawar)

Kristal merah jambu ini dikaitkan dengan cinta. Batu ini dikatakan dapat membantu mengembalikan kepercayaan dan keharmonian dalam semua jenis hubungan, sambil meningkatkan ikatan.

Jenis kristal ini juga didakwa dapat membantu memberi keselesaan dan ketenangan pada waktu kesedihan. kuarza mawar dikatakan dapat mendorong cinta, rasa hormat, kepercayaan, dan nilai pada seseorang.

3. Jasper

Kristal halus ini dikenali sebagai pengasuh tertinggi. Jasper dikatakan dapat menguruskan semangat dan menolong seseorang ketika mereka mengalami tekanan.

Jasper juga diklaim melindungi dan menyerap getaran negatif sambil memberi kesan kepada keberanian, pemikiran cepat, dan keyakinan diri.

4. Obsidian

Obsidian dikatakan dapat membantu membentuk perisai terhadap fizikal dan emosi negatif.

Ia juga dikatakan dapat membantu menghilangkan penyumbatan emosi dan meningkatkan kualiti kekuatan, kejelasan, dan kasih sayang.

Untuk badan fizikal, ia dapat membantu pencernaan dan detoksifikasi sambil berpotensi membantu mengurangkan kesakitan dan kekejangan.

Sumber Foto: Talian Kesihatan

5. Citrine

Kristal ini dikatakan membawa kegembiraan, sihir dan semangat untuk setiap bahagian kehidupan. Terapi kristal dapat membantu anda melepaskan sifat negatif dari kehidupan seperti ketakutan.

Ini seterusnya membantu mendorong optimisme, kehangatan, dan motivasi. Ia juga dituntut untuk meningkatkan kualiti perhatian, seperti kreativiti dan tumpuan.

6. Turquoise

Kristal biru ini mempunyai kekuatan yang dikatakan dapat membantu menyembuhkan minda, badan, dan jiwa. Secara umum, ia dilihat sebagai daya tarikan bertuah yang dapat membantu mengimbangkan emosi sambil mencari landasan rohani.

Bagi fizikal dan badan, kristal ini dikatakan bermanfaat untuk sistem pernafasan, rangka, dan imun.

7. Mata harimau

Mata harimau atau kristal mata harimau berguna untuk memberikan dorongan motivasi dan kekuatan. Kristal ini dapat membantu membebaskan minda dan badan dari ketakutan, kegelisahan, dan keraguan diri.

Ini boleh berguna untuk cita-cita kerjaya atau bahkan masalah hati. Mata harimau juga dikatakan membantu membimbing anda ke arah keseimbangan untuk membantu membuat keputusan.

8. Batu kecubung

Batu kristal ungu ini mempunyai kesan pelindung, penyembuhan dan pemurnian. Ia diklaim dapat menghilangkan pikiran dari pikiran negatif dan memunculkan kerendahan hati, keikhlasan, dan kebijaksanaan rohani.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan pola tidur, anda boleh memilih kristal ini. Kerana kecubung mendakwa dapat melegakan insomnia untuk memahami impian.

Untuk faedah fizikal dan badan, kecubung Ia dikatakan dapat meningkatkan pengeluaran hormon, membersihkan darah, dan melegakan kesakitan dan tekanan.

Sumber Foto: Talian Kesihatan

9. Batu Bulan

Batu Bulan Ia dikatakan dapat meningkatkan pertumbuhan dan kekuatan dalaman. Batu ini juga dikatakan boleh menenangkan perasaan tekanan dan ketidakstabilan yang tidak selesa.

Batu Bulan Ia juga dituntut untuk mempromosikan pemikiran positif, intuisi, dan inspirasi.

10. Batu Darah

Batu Darah mendakwa dapat membantu membersihkan darah dengan menarik tenaga persekitaran yang buruk dan meningkatkan peredaran darah.

Batu merah ini juga dikatakan dapat membantu anda menghilangkan perasaan mudah marah, agresif, dan tidak sabar.

11. Nilam

Safir biru ini mempunyai kesan kebijaksanaan dan bangsawan. Sapphire dikatakan menarik kesejahteraan, kebahagiaan, dan kedamaian sambil membuka pikiran untuk menerima keindahan.

Sementara itu, untuk kesihatan fizikal, safir diklaim dapat membantu menyembuhkan masalah mata, tahap sel, dan gangguan darah serta melegakan kemurungan, kegelisahan, dan insomnia.

12. Rubi

Cuma kristal terakhir adalah ruby ​​merah. Kristal ini dikatakan dapat membantu mengembalikan daya hidup dan tahap tenaga. Rubi juga dapat membantu meningkatkan perkara seperti sensualitas, seks, dan kecerdasan.

Rubi digunakan pada zaman dahulu untuk membantu membuang toksin dari darah dan memperbaiki keseluruhan sistem peredaran darah.

Bagaimana memilih batu kristal untuk terapi?

Sebelum bermula penyembuhan kristal, anda harus melihat sendiri untuk mengetahui masalah yang anda alami.

Dari sana, biarkan intuisi anda berfungsi memilih kristal mana yang paling sesuai dengan anda. Adakah kristal yang menangkap mata atau anda dapat merasakan tarikan fizikal ke arahnya.

Bawah sedar anda akan membantu membimbing anda ke kristal yang tepat untuk diri anda sendiri. Setelah dipilih, anda boleh membuat sambungan yang anda perlukan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!