Kesihatan

Wajah berdarah penuh, banyak faedahnya tetapi juga menyedari kesan sampingannya

Akupunktur muka sering disebut akupunktur tanpa menggunakan jarum. Terapi ini telah digunakan selama berjuta-juta tahun di China.

Berbanding dengan menggunakan jarum, akupunktur wajah lebih banyak memberi tekanan manual yang biasanya dilakukan dengan menggunakan hujung jari pada titik-titik tertentu di wajah.

Baca juga: Mari Sayangi Tubuh dengan Menurunkan Tahap Kolesterol, Inilah Caranya!

Apakah faedah wajah berdarah penuh?

Walaupun aplikasinya berbeza, pada dasarnya terapi ini mempunyai manfaat yang sama seperti akupunktur, iaitu untuk meningkatkan relaksasi dan kesihatan dan sebagai alternatif untuk merawat berbagai penyakit.

Berikut adalah beberapa kelebihan wajah berdarah penuh.

1. Mengurangkan sakit kepala

Sakit kepala adalah salah satu keadaan kesihatan yang paling biasa. Menurut artikel yang diterbitkan pada tahun 2018, sakit kepala jenis ketegangan mempengaruhi kira-kira 40 peratus orang di seluruh dunia dan migrain mempengaruhi sekitar 10 peratus orang di seluruh dunia.

Sekiranya anda mengalami ini, anda boleh memilih wajah yang penuh darah sebagai rawatan untuk menghilangkan sakit kepala.

Tekan titik di antara alis, titik ini biasanya disebut titik ketiga. Kemudian, urut perlahan-lahan dengan gerakan bulat.

2. Mengatasi insomnia

Insomnia adalah gangguan tidur yang sering dialami oleh banyak orang.

Sebilangan orang boleh mengalami gangguan ini selama beberapa hari atau beberapa minggu, beberapa orang juga dapat mengalami keadaan ini selama berbulan-bulan.

Seorang mian adalah titik yang digunakan untuk mengatasi insomnia. Sebilangan pengamal juga menggunakannya untuk mengurangkan kegelisahan dan vertigo. Titik seorang mian berada di kedua-dua belah leher.

Untuk mencarinya, letakkan jari anda di belakang setiap cuping telinga, dan gerakkan jari anda tepat di belakang tulang yang menonjol.

3. Mengatasi gangguan kegelisahan

Kegelisahan adalah keadaan yang akan dialami oleh banyak orang pada suatu ketika dalam kehidupan.

Anda mungkin mengalami gejala ringan ketika menghadapi situasi yang mencabar dan tertekan. Namun, anda juga boleh mengalami simptom yang lebih teruk jika tidak dirawat dengan segera.

Gejala yang teruk termasuk:

  • Perasaan panik, takut dan bimbang
  • Sukar untuk menumpukan perhatian
  • Berasa letih
  • Merasakan kekurangan kawalan
  • Rasa gelisah

Terapi ini boleh menjadi pilihan anda untuk merawat keadaan ini. Anda boleh memberi tekanan pada titik yang sama dengan mengurangkan kesakitan.

4. Meningkatkan kecantikan wajah

Wajah berdarah penuh dapat meningkatkan kecantikan. Sumber gambar: //beautyhealthtips.in/

Manfaat lain yang dapat anda peroleh ketika melakukan wajah dengan darah penuh ialah ia dapat meningkatkan peredaran darah di wajah. Ia dapat membantu menghidupkan kembali wajah dan menegangkan pipi yang kendur.

Titik tekanan kecantikan wajah terletak di bahagian bawah tulang pipi selari dengan sudut mulut.

Bukan hanya berguna untuk kecantikan wajah, melakukan darah penuh pada ketika itu juga dapat digunakan untuk melegakan kesesakan hidung dan sakit mata.

Baca juga: Wajah Kusam Bersinar Lagi, 8 Cara Ini adalah Kuncinya

5. Melegakan resdung

Wajah berdarah penuh adalah cara yang boleh dilakukan untuk melegakan gejala resdung. Penyelidikan pada tahun 2006 mendapati bahawa 99 peratus ahli terapi di Amerika Syarikat melakukan akupunktur untuk merawat resdung.

Anda boleh mengunjungi terapi untuk faedah ini atau anda boleh melakukannya sendiri di rumah.

Untuk mengatasi masalah ini, ahli terapi biasanya menekankan titik LI20. Anda boleh menemui titik ini di kedua-dua sisi jambatan hidung.

Anda juga boleh menekan titik BL2. Titik ini terletak di antara jambatan hidung dan bahagian dalam kelopak mata.

Anda boleh menekan titik dengan lembut dengan menggosok atau memutar jari ke kawasan tersebut.

Apakah kesan sampingan wajah penuh darah?

Seperti yang diringkaskan dari Very Well Health, rawatan wajah tidak akan menyebabkan kesakitan. Sekiranya anda merasa sakit setelah melakukan terapi ini, segera beritahu doktor atau ahli terapi anda.

Setelah melakukan sesi terapi ini, beberapa orang mungkin mengalami kesan sampingan seperti:

  • Sakit atau lebam pada titik-titik tertentu
  • Rasa pening sebentar

Melakukan pendarahan penuh pada wajah mestilah dengan tekanan yang lembut agar darah penuh tidak menimbulkan bahaya. Bukan hanya itu, pertumpahan darah tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

  • Sekiranya anda hamil, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya.
  • Akupresur juga tidak boleh dilakukan pada luka terbuka, lebam, atau bahkan di kawasan yang bengkak.

Terapi ini mempunyai banyak faedah kesihatan. Anda boleh melakukan terapi ini dengan melakukannya sendiri atau berjumpa dengan ahli terapi.

Namun, jangan lakukan terapi ini secara sembarangan, perhatikan cara melakukan terapi ini dengan betul agar tidak menimbulkan kesan berbahaya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!