Kesihatan

Jangan Keliru! Ini adalah pelbagai alat di gim dan fungsinya

Bagi anda yang masih pemula, anda mesti bingung dengan apa alat dan gimnya di gimnasium. Agar tidak salah menggunakannya, lihat penjelasannya, ayuh!

Jenis peralatan gim dan fungsinya

Mungkin anda akan merasa bingung ketika pertama kali melakukan latihan di pusat kecergasan. Agar tidak menggunakannya dengan salah, berikut adalah peralatan sukan di gim atau pusat kecergasan dan fungsinya, termasuk:

Treadmill

Treadmill adalah peralatan yang sangat biasa dijumpai di gimnasium dan biasanya digunakan untuk latihan kardio atau pembakaran lemak. Alat ini digunakan untuk berjalan atau berlari di tempat.

Dengan treadmill, Anda juga dapat menyesuaikan latihan sesuai dengan keperluan Anda, seperti berjalan kaki, berjalan cepat, berjoging, dan berlari menanjak. Di samping itu, anda boleh menyesuaikan tahap kesukaran mengikut kehendak dan kemampuan anda.

Mesin cr cr abs

Alat ini digunakan untuk melakukan crunches dan menjadikannya lebih mencabar dengan meningkatkan tekanan pada mesin. Dengan meningkatnya intensiti kekejangan yang kita lakukan, tentu saja, latihan ini akan memberi kita hasil yang baik dan melatih otot perut.

Mesin kabel

Peranti kecergasan ini menghubungkan pemegang ke timbunan berat dengan menarik kabel untuk menggerakkannya melalui takal. Pulley yang digunakan dapat diatur secara kekal dan juga dapat disesuaikan. Alat ini pada dasarnya dapat melatih setiap otot dalam badan.

bicyle statik

Alat ini biasanya digunakan seperti berbasikal dalaman. Selain melatih otot kaki, alat ini biasanya digunakan untuk membakar lemak atau kardio. Kecepatan dan tekanan dalam mengayuh dapat disesuaikan mengikut kemampuan kita.

Mesin penekan kaki

Alat kecergasan ini digunakan untuk latihan menekan kaki dan berfungsi untuk membina otot paha dan betis anda. Anda boleh meningkatkan tahap kesukaran latihan tekan kaki dengan menyesuaikan beban mengikut kemampuan anda.

Barbell

Alat ini disambungkan ke batang besi yang panjang dan secara amnya beban di kedua sisi dapat dibongkar untuk menyesuaikan beban agar sesuai dengan kemampuan pengguna.

Alat ini mesti digunakan dengan 2 tangan. Alat ini berfungsi untuk menjadikan otot kanan dan kiri berkembang secara seimbang.

dumbbells

Alat ini sangat praktikal kerana boleh dibawa ke mana sahaja dan tidak perlu menggunakan bilik yang besar ketika menggunakannya untuk berlatih. Tidak seperti alat lain, alat ini boleh digunakan untuk pelbagai pergerakan kecergasan tanpa had.

Latihan dengan dumbbell tidak mengasingkan otot tertentu, yang akan menghalang pertumbuhan otot tidak selari dengan otot yang menyokong.

Aksesori di gimnasium

Bukan hanya peralatan kecergasan yang digunakan untuk melatih otot, aksesori kecergasan juga diperlukan untuk memudahkan anda melakukan senaman dan mengurangkan risiko. Berikut adalah pelbagai aksesori kecergasan, termasuk:

sarung tangan kecergasan

Sarung tangan kecergasan adalah alat penting dalam latihan berat badan. Sekiranya kita sering mengangkat beban berat berulang kali tanpa menggunakan pelindung tangan, penghantaran akan berlaku di tangan kita.

Kasut kecergasan

Setiap kasut sukan mempunyai reka bentuk yang berbeza sesuai dengan jenis sukan. Oleh itu, anda harus memilih kasut yang direka untuk latihan kecergasan untuk mengoptimumkan latihan dan hasil yang kita dapat.

tali pinggang kecergasan

Fitness belt sebenarnya berfungsi untuk mengelakkan risiko kecederaan pada bahagian belakang. Cedera belakang boleh disebabkan kerana postur badan anda tidak baik semasa mengangkat berat.

Tali pinggang ini dapat mengekalkan postur badan anda untuk mengelakkan kecederaan belakang.

Sangat penting untuk memilih dan menggunakan alat-alat ini sesuai dengan program kecergasan yang kita jalankan agar latihan yang kita lakukan dan hasil yang kita dapatkan dapat dimaksimumkan.

Anda juga harus melakukan senaman gim biasa untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Tetapi anda harus ingat untuk tidak berlebihan kerana boleh membahayakan kesihatan anda juga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!