Kesihatan

Benjolan Tiba-tiba Muncul di Ketiak? Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya!

Benjolan yang muncul di ketiak umumnya berlaku apabila salah satu kelenjar getah bening di bawah ketiak membesar. Dalam beberapa kes, anda mesti mendapatkan rawatan perubatan agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Kelenjar getah bening adalah struktur berbentuk bujur kecil yang diedarkan ke seluruh sistem limfa badan. Kelenjar ini memainkan peranan penting dalam sistem imun anda.

Kelenjar getah bening yang bengkak di ketiak berbeza, ada yang kecil, tetapi ada yang sangat menjengkelkan. Mari lihat sebab dan fakta lain mengenai ketulan ini di ketiak.

Faktor penyebab ketulan di ketiak

Benjolan ini tidak berbahaya dan biasanya berlaku kerana pertumbuhan tisu yang tidak normal. Namun, benjolan di ketiak ini juga boleh berlaku kerana masalah kesihatan yang serius.

Anda harus mendapatkan rawatan perubatan jika benjolan perlahan membesar, sakit atau tidak hilang.

Beberapa penyebab ketulan di ketiak adalah:

 • Jangkitan bakteria atau virus
 • Lipoma atau pertumbuhan tisu lemak yang tidak berbahaya (tumor jinak)
 • Fibroadenoma atau pertumbuhan tisu bukan barah
 • Hidradenitis suppurativa
 • Tindak balas alahan
 • Reaksi yang tidak sesuai terhadap vaksin
 • Jangkitan kulat
 • Kanser payudara
 • Limfoma atau barah dalam sistem limfa
 • Leukemia atau barah darah
 • Lupus adalah penyakit autoimun yang mensasarkan sendi dan organ tertentu di dalam badan

Gejala dan tanda ketulan di ketiak

Gejala yang paling ketara adalah penampilan benjolan itu sendiri. Tekstur benjolan ini bervariasi, bergantung pada apa penyebabnya, jika disebabkan oleh sista, jangkitan atau pertumbuhan lemak, ia akan terasa lembut ketika disentuh.

Sekiranya ia disebabkan oleh fibroadenoma dan tumor barah, ia akan terasa tegang dan tegas. Sebilangan orang dapat merasakan sakit dari benjolan ini, dan rasa sakit biasanya dikaitkan dengan jangkitan dan reaksi alergi.

Sekiranya disebabkan oleh jangkitan, maka gejala benjolan ini di ketiak adalah:

 • Bengkak di sepanjang kelenjar getah bening di badan
 • Demam
 • Berpeluh pada waktu malam

Tanda-tanda benjolan di ketiak sebagai penyakit serius

Apabila benjolan menjadi besar atau tidak hilang, ini boleh menjadi gejala penyakit serius, termasuk:

Kanser payudara

Benjolan di ketiak boleh menjadi tanda barah payudara. Kerana mungkin sel-sel barah telah menyebar ke kelenjar getah bening di wilayah ini.

Kemunculan benjolan di ketiak bahkan boleh berlaku sebelum anda merasakan benjolan di payudara. Oleh itu, apabila anda merasakan simptom ini, lebih baik segera berjumpa doktor, ya!

Limfoma

Dilaporkan limfoma-action.org.uk, limfoma adalah jenis barah kelima yang paling biasa di UK. Kanser ini boleh berlaku pada usia berapa pun, bahkan kanak-kanak.

Salah satu gejala penyakit ini adalah pembengkakan kelenjar getah bening di ketiak, leher dan juga pangkal paha.

Leukemia

Leukemia adalah barah yang terbentuk dalam tisu pembentuk darah. Ciri penyakit ini adalah pertumbuhan sel darah yang tidak terkawal, biasanya menyerang sel darah putih di sumsum tulang.

Salah satu gejala leukemia adalah kelenjar getah bening yang membengkak yang kelihatan di ketiak, leher atau pangkal paha. Ini berlaku apabila leukemia telah merebak ke kelenjar getah bening di kawasan tersebut.

Adakah benar bahawa wanita harus lebih berhati-hati terhadap ketulan di ketiak?

Walaupun benjolan di ketiak ini dapat terjadi pada semua orang, baik wanita maupun pria, wanita dikatakan lebih waspada kerana benjolan yang timbul adalah petunjuk barah payudara.

Oleh itu, wanita harus lebih kerap melakukan pemeriksaan payudara sendiri dan pergi ke doktor untuk pemeriksaan berkala. Sekiranya anda mengalami benjolan yang muncul, segera berjumpa doktor dan periksa sendiri.

Cara menghilangkan ketulan di ketiak

Banyak benjolan yang berlaku di ketiak tidak memerlukan rawatan khas. Sekiranya anda berjumpa doktor, biasanya lebam ini akan dipantau dan anda diminta untuk melaporkan sebarang perkembangan yang berlaku.

Sekiranya anda tidak fikir anda memerlukan rawatan formal, doktor anda biasanya akan mengesyorkan rawatan di rumah. Ini termasuk menggunakan:

 • Kompres hangat atau pek haba
 • Krim yang boleh dibeli di farmasi
 • Ubat penahan sakit seperti ibuprofen

Sekiranya bengkak disebabkan oleh alergi, ia akan hilang apabila anda tidak terdedah kepada alergen. Tetapi, jika benjolan itu disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik.

Prosedur mudah mungkin diperlukan untuk menghilangkan ketulan yang disebabkan oleh lemak atau sista. Prosedur penyingkiran ini biasanya pendek dan mempunyai risiko minimum.

Apabila benjolan muncul kerana barah, doktor akan merawat benjolan ini dengan rawatan yang sesuai. Rawatan ini sama dengan rawatan barah pada umumnya, iaitu dengan radiasi, pembedahan dan kemoterapi.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.